Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 12:28

Ευρω-καμπανάκι επιπλοκών στις υπερχρεωμένες χώρες

Για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως στις χώρες με υψηλό χρέος, αλλά και στα προβλήματα που προκαλεί σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως στις χώρες με υψηλό χρέος, αλλά και στα προβλήματα που προκαλεί σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, που συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, η διαφορετική κατάσταση (δημοσιονομική) στην οποία βρίσκονται τα κράτη-μέλη αυξάνει τον κίνδυνο νέων κρίσεων και μειώνει την αποτελεσματικότητα της ΕΚΤ. Ωστόσο, η Επιτροπή εκφράζει την εκτίμηση ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (750 δισ. ευρώ) και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, η ανάλυση της Κομισιόν δείχνει ότι η κρίση έχει αυξήσει τις υφιστάμενες από πριν μακροοικονομικές ανισορροπίες και έχουμε επίγνωση αυτού, ωστόσο -συνέχισε- από την άλλη έχουμε ελπίδες ότι μέσω του εμβολίου θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Ο κ. Ντόναχιου τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και είπε «να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάκαμψη». Πρόσθεσε επίσης ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι τα σχέδια ανάκαμψης των κρατών-μελών με τη βοήθεια της Επιτροπής θα αποδειχθούν αποτελεσματικά.

Ταμείο Ανάκαμψης

Από την πλευρά του ο επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι πρέπει να κάνουμε γρήγορα στηρίζοντας στη φάση αυτή την οικονομία και να προετοιμαζόμαστε για τον συντονισμό των ενεργειών ώστε στη συνέχεια να υπάρξει ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ο Ιταλός επίτροπος ανέφερε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, οπότε τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αρχίσουν να υποβάλουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης. Η Κομισιόν θα κάνει εισήγηση για κάθε χώρα στο Συμβούλιο, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την πολύ καλή προεργασία που έχει γίνει τα πράγματα θα εξελιχθούν γρήγορα.

Ο κ. Τζεντιλόνι έκανε έκκληση στα κράτη-μέλη να ολοκληρώσουν το συντομότερο τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2021-2027. Κι αυτό γιατί οι πόροι του ΠΔΠ θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση από την Κομισιόν προκειμένου να δανειστεί στις αγορές τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. «Πρέπει να κάνουμε γρήγορα με την επικύρωση ώστε να εκταμιεύσουμε την προκαταβολή ύψους σε όλα τα κράτη-μέλη», τόνισε.

Μήνυμα Χρ. Σταϊκούρα

Στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το πέρασμα από τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στην οικονομική ανάκαμψη πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο. Όπως είπε, καταλύτης για την οικονομική μεγέθυνση θα είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, περιορίζοντας τις ανισότητες και αποτρέποντας τη διόγκωση της φτώχειας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα μέτρα ανάκαμψης απαιτείται να πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο, διότι εάν γίνει πρόωρα θα εκτροχιάσει την ανάταξη των εθνικών οικονομιών, ενώ εάν γίνει καθυστερημένα είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανισορροπίες.