Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2007 17:28

Γ. Αλογοσκούφης: Τέλος για φέτος οι αποκρατικοποιήσεις

Με τη διάθεση του 20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ ολοκληρώθηκε για φέτος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε σήμερα ο Γ. Αλογοσκούφης. Με τις δύο αυτές αποκρατικοποιήσεις, το Δημόσιο άντλησε ως έσοδα περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ και ουσιαστικά καλύφθηκε ο στόχος των 1,7 δισ. ευρώ που είχαμε θέσει στον Προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο υπουργός.

Με τη διάθεση του 20% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ ολοκληρώθηκε για φέτος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Με τις δύο αυτές αποκρατικοποιήσεις, το Δημόσιο άντλησε ως έσοδα περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ και ουσιαστικά καλύφθηκε ο στόχος των 1,7 δισ. ευρώ που είχαμε θέσει στον Προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι από το Μάρτιο του 2004 έως σήμερα επιτεύχθηκαν σημαντικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που υπερβαίνουν τα 6,2 δισ. ευρώ και συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Αν υπάρχει άλλη αποκρατικοποίηση αυτό το χρόνο, θα έχει να κάνει με τα καζίνο, πρόσθεσε ο υπουργός.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθίσταται πλέον μια ιδιωτική πολυμετοχική τράπεζα, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης. «Μπορεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να επιτελεί το ρόλο του ως τράπεζας των μικροαποταμιευτών και των μικροεπενδυτών και να συμβάλλει στον ανταγωνισμό στο τραπεζικό μας σύστημα. Μπορεί πια να συμβάλλει ακόμη πιο ενεργά στην ανάπτυξη της οικονομίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για επιχειρήσεις ή τράπεζες ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «όπου αναζητούμε στρατηγικό επενδυτή, το αναφέρουμε ρητώς. Σε καμία περίπτωση όμως δεν κινούμαστε στην εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με βάση δογματισμούς. Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, έχουμε συγκεκριμένους στόχους και χρησιμοποιούμε όλες τις μεθόδους αποκρατικοποίησης που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό δημόσιο.

»Δεν θα θυσιάσουμε τους στόχους της αποκρατικοποίησης σε δογματισμούς τύπου στρατηγικός επενδυτής ή όχι στρατηγικός επενδυτής. Εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες - όπως ήταν κατάλληλες οι συνθήκες για την Εμπορική Τράπεζα - προχωρούμε με συγκεκριμένους επενδυτές, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες προχωρούμε με τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης μέσω του Χρηματιστηρίου».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει στην ατζέντα περαιτέρω αύξηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο υπουργός απάντησε τα εξής: «Ο κ. Παπανδρέου διακινεί εδώ και τρία χρόνια σενάρια τα οποία συνεχώς διαψεύδονται. Αποκαλύπτει όμως μ’ αυτό τον τρόπο το κρυφό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, προβλέπει αύξηση των ελλειμμάτων και βέβαια αναπότρεπτη συνέπεια της αύξησης των ελλειμμάτων, εάν ποτέ αναλάμβανε το ΠΑΣΟΚ την εξουσία, θα ήταν και η ανατροπή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με την επιβολή νέων φόρων.

»Η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί και συνδυάζει τη μείωση των ελλειμμάτων με την μείωση της φορολογίας και αυτή η πολιτική έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις. Αυτή την πολιτική πιστεύω ότι επιθυμεί και αυτή την πολιτική επιβραβεύει ο ελληνικός λαός».

Εγρήγορση για τον Προϋπολογισμό

O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι για το θέμα του προϋπολογισμού, χρειάζεται εγρήγορση στην υλοποίησή του. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εγκαίρως έχει προγραμματίσει μια περαιτέρω συγκράτηση δημοσίων δαπανών, προκειμένου να πετύχει τους στόχους. «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα πετύχουμε τους στόχους», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κάνει και αναλυτική ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όταν υπάρξουν τα οριστικά στοιχεία για το εξάμηνο.

«Ποτέ δεν κάνουμε προσωπική κριτική»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο κ. Αλογοσκούφης ήταν έτοιμος να προτείνει τον Γ. Παπαντωνίου για το ΔΝΤ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/07/11/1356384.htm «παρά την έντονη κριτική που του έχει ασκήσει κατά καιρούς», ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε τα εξής: «Κατ’ αρχάς, ποτέ δεν έχουμε κάνει προσωπική κριτική σε κανέναν για μια πολιτική, η οποία ήταν συλλογική ευθύνη των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Αλλά πέραν αυτού, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έγινε μία συζήτηση, στην οποία υπήρχαν δύο τάσεις για την πρόταση αντικαταστάτη: Μία τάση ήταν να συμφωνήσουμε χθες και ο μόνος υποψήφιος που υπήρχε επισήμως ήταν ο κ. Στρος Κάν - υπήρχε και κάποιος υποψήφιος από την Πολωνία, αλλά θεωρήθηκε ότι δεν ήταν ώριμη η υποψηφιότητα αυτή. Υπήρχε μία δεύτερη τάση ότι θα έπρεπε να περιμένουμε ένα μήνα, προκειμένου να υποβληθούν και άλλες υποψηφιότητες.

Η δική μας θέση ήταν ότι προκειμένου η Ευρώπη να μην διακινδυνεύσει την υποψηφιότητα ενός Ευρωπαίου υποψηφίου, θα έπρεπε να πάρουμε την απόφαση χθες. Αλλά είπαμε, επίσης, ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η αναβολή, έχει και η Ελλάδα υποψηφίους ανάλογης εμπειρίας και αναλόγων δυνατοτήτων με τον κ. Στρος Καν.

Σε ερώτηση για το ίδιο θέμα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε τα εξής: «Ανέφερα ότι στην περίπτωση αυτή έχει και η Ελλάδα πρώην Υπουργούς με ανάλογη εμπειρία και ανάλογες γνώσεις και προσόντα με τον κ. Στρος Καν. Και ο νοών νοείτο».