Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τις εικασίες για περαιτέρω εξαγορές στον κλάδο των μετάλλων.

Οι μετοχές της Rio Tinto Group, της τρίτης μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά το δημοσίευμα στους Times του Λονδίνου, που ανέφερε ότι είναι έτοιμη να κάνει προσφορά για την Alcan Inc. Οι μετοχές της Posco της Ν. Κορέας οδήγησαν το ράλι μεταξύ των χαλυβουργιών, μετά τη συμφωνία της Chaparral Steel Co. να εξαγοραστεί αντί του ποσού των 4,22 δισ. δολαρίων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε 0,3%, φθάνοντας στις 157,59 μονάδες στις 10:44 π.μ. στο Τόκυο, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Ο δείκτης των μετοχών των μεταλλουργιών, συμπεριλαμβανομένης και της BHP σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 10 κλάδων που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 18.127,90 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Nintendo Co. μετά την υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ και το σχόλιο αξιωματούχων της Federal Reserve των ΗΠΑ ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωνε άνοδο 0,3%, Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες και στις λοιπές ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Χθες στις ΗΠΑ ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές μετά τις εικασίες για τις εξαγορές στον κλάδο των μετάλλων και τον περιορισμό των ανησυχιών ότι η κρίση στον τομέα των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου θα επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), σημείωσε χθες άνοδο 1,1%. Ο χαλκός αναρριχήθηκε 0,4%, ο ψευδάργυρος 2,1% και το νικέλιο 2%.

Το γιέν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των 122,52 ανά δολάριο στη Ν. Υόρκη από 121,29 γιέν στις 5 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Προσφάτως το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 122,28. Εναντι του ευρώ το γιέν υποχώρησε στα 168,33 στη Ν. Υόρκη από 166,63 που ήταν χθες στο Τόκυο.