Με ρεκόρ αποπληθωρισμού έκλεισε το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο έκλεισε στο -2,3% που είναι και το χειρότερο ποσοστό όχι μόνο για την περσινή χρονιά, αλλά και για ολόκληρο το διάστημα από το 2017 και μετά.
Από την έντυπη έκδοση
Με ρεκόρ αποπληθωρισμού έκλεισε το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο έκλεισε στο -2,3% που είναι και το χειρότερο ποσοστό όχι μόνο για την περσινή χρονιά, αλλά και για ολόκληρο το διάστημα από το 2017 και μετά.
H επίδοση του -2,3% συνιστά τη δεύτερη χειρότερη επίδοση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από το 1960 και μετά. Μεγαλύτερη πτώση για τον πληθωρισμό μέσα στον Δεκέμβριο είχε καταγραφεί μόνο το 2014 με αρνητική μεταβολή -2,6%.
Τον Δεκέμβριο του 2019 είχε καταγραφεί αύξηση 0,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018. Όσο για τη σύγκριση με τον Νοέμβριο της περσινής χρονιάς, βγάζει αύξηση 0,4% έναντι αύξησης 0,7% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση του Δεκεμβρίου του 2019 με τον Νοέμβριο του 2019. Μετά και την κατακόρυφη πτώση του Δεκεμβρίου, ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για το 12μηνο Ιανουαρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020 έκλεισε με μείωση 1,2% σε σύγκριση με τον δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2019 - Δεκεμβρίου 2019. Αύξηση 0,3% είχε καταγραφεί το 2019 συγκριτικά με το 2018.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών εντοπίστηκαν στα αεροπορικά εισιτήρια (-26,2%), στο φυσικό αέριο (-23,7%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (-20,8%), στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών (-12,4%) και στα σιδηροδρομικά εισιτήρια (-12,3%). Είναι προφανές λοιπόν ότι ο αποπληθωρισμός του Δεκεμβρίου είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, ή της μειωμένης ζήτησης που προκαλεί η πανδημία ειδικά για τις μεταφορές. Αντίθετα, στον κατάλογο των προϊόντων και υπηρεσιών που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, περιλαμβάνονται τα λοιπά βρώσιμα έλαια (με αύξηση 13,1%), τα νωπά λαχανικά (με ποσοστό αύξησης 6,8%), τα νωπά ψάρια (με ποσοστό 5,5%), τα διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (με ποσοστό 4,3%) και διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά με ποσοστό αύξησης 3,8%.
Σε επίπεδο επιμέρους δεικτών, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις ακόλουθες επιδόσεις:
* Μείωση 0,4% στην ομάδα «αλκοολούχα ποτά και καπνός» λόγω μείωσης των τιμών στα κρασιά.
* Μείωση 3,0% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση».
* Μείωση 4,2% στην ομάδα στέγαση, λόγω μειώσεων σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρισμό και στερεά καύσιμα.
* Μείωση 2,4% στην ομάδα διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, γυαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
* Μείωση 1,1% στην ομάδα υγεία, λόγω μείωσης των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
* Μείωση 7,7% στην ομάδα μεταφορές, λόγω μείωσης των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με σιδηρόδρομο, οδικές μεταφορές επιβατών, συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.
* Μείωση 2,2% στην ομάδα επικοινωνίες, λόγω μείωσης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
* Μείωση 0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
* Μείωση 0,6% στην ομάδα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια, λόγω μείωσης των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
* Μείωση 2,9% στην ομάδα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη.
Αύξηση 0,8% καταγράφηκε στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών σε: χοιρινό, πουλερικά, γιαούρτι, ελαιόλαδο, πατάτες, αναψυκτικά.
Μειωμένος 2,4% ο εναρμονισμένος τιμάριθμος
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο έκλεισε με ποσοστό μείωσης 2,4% έναντι αύξησης 1,1% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2019 συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2018. Συγκριτικά με τον Νοέμβριο, καταγράφηκε αύξηση 0,2% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του 12μηνου Ιανουαρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019 - Δεκεμβρίου 2019 παρουσίασε μείωση 1,3% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019- Δεκεμβρίου 2019 με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2018 - Δεκεμβρίου 2018.