Σήμα κινδύνου για επικείμενη «βροχή» λουκέτων εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, ειδικά στις ακριτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχουν υποστεί παραγωγικό αποδεκατισμό λόγω της φυγής επιχειρήσεων στα Βαλκάνια τα προηγούμενα χρόνια και η μεταποίηση έχει μειωθεί σε χαμηλά διψήφια ποσοστά στα τοπικά ΑΕΠ, εάν δεν ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα και γενναία μέτρα στήριξης έναντι της συνεχιζόμενης πανδημίας του νέου ιού και του κλεισίματος της οικονομίας.
Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
Σήμα κινδύνου για επικείμενη «βροχή» λουκέτων εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, ειδικά στις ακριτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχουν υποστεί παραγωγικό αποδεκατισμό λόγω της φυγής επιχειρήσεων στα Βαλκάνια τα προηγούμενα χρόνια και η μεταποίηση έχει μειωθεί σε χαμηλά διψήφια ποσοστά στα τοπικά ΑΕΠ, εάν δεν ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα και γενναία μέτρα στήριξης έναντι της συνεχιζόμενης πανδημίας του νέου ιού και του κλεισίματος της οικονομίας.
Φλώρινα
Κραυγή αγωνίας από τη Φλώρινα… Όπως τονίζει ο πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου, Σάββας Σαπαλίδης, μπορεί οι επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικές, που έχουν βγει σε αναστολή μέχρι στιγμής να είναι λίγες, αλλά υπάρχει από πίσω «ουρά» πολλών περισσότερων που απλά διατηρούνται στη ζωή με τα προγράμματα των επιστρεπτέων προκαταβολών, ενώ το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας στήριξης της Περιφέρειας, όπως σημειώνει, άφησε έξω πολλές επιχειρήσεις.
Ο ίδιος εκτιμά ότι τα λουκέτα θα έρθουν νομοτελειακά μέσα στο 2021 και τονίζει την ανάγκη για νέα προγράμματα χρηματοδοτήσεων και ελαφρύνσεις στα θέματα των επιχειρηματικών δανείων και ότι ειδικά οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away. Με τη μεταποίηση να έχει μειωθεί κατά κόρον κατά τη δεκαετία της κρίσης στην περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΒΙΠΕ Φλώρινας, όπου εν ενεργεία υπάρχουν σήμερα μόνο οκτώ επιχειρήσεις από τις 29 προ κρίσης, η Φλώρινα κινδυνεύει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, με καταιγίδα νέων λουκέτων.
Ήδη προ κορονοϊού και κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, όπως επισημαίνει, έκλεισε το 35% των μελών του Επιμελητηρίου, ήτοι περί τις 1.600 επιχειρήσεις. Για τους παραπάνω λόγους, το Επιμελητήριο έχει συγκαλέσει για αύριο διαδικτυακή σύσκεψη με τους τοπικούς βουλευτές και παραγωγικούς φορείς του νομού.
Έβρος
Έντονη ανησυχία για ντόμινο λουκέτων λόγω της πανδημίας και των μέτρων αποτροπής της εκφράζει μιλώντας στη «Ν» και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης. Όπως διευκρινίζει, αυτά θα φανούν στο πρώτο τρίμηνο της επιστροφής στην κανονικότητα και αναφέρει πως το 25% των επιχειρήσεων, κυρίως εμπορικές και εστίασης, είναι σαφές πως έχουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης.
Στον Έβρο, επίσης, όπως και στη Φλώρινα, το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών του 2020 είναι μεν θετικό, αλλά αυτό οφείλεται σε αιτήσεις ενεργειακών κοινοτήτων και στην έναρξη απλών ατομικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο Έβρος μέτρησε το 2020 340 διαγραφές επιχειρήσεων και 387 εγγραφές, εκ των οποίων όμως οι 124 είναι ατομικές και υπάρχουν 30 αιτήσεις ενεργειακών κοινοτήτων.
Σέρρες
Μεγάλο αριθμό λουκέτων βλέπει να έρχεται και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, λόγω των αλλε
πάλληλων lockdown. Αν και εξακολουθεί να είναι ένας νομός με αρκετή μεταποιητική δραστηριότητα, κυρίως αγροτικών προϊόντων, οι Σέρρες έχουν υποστεί επίσης στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων παραγωγική «αιμορραγία» με μεγάλο κύμα φυγής μικρομεσαίων στα Βαλκάνια και η μεταποίηση σήμερα δεν δίνει παραπάνω από το 12% του τοπικού ΑΕΠ.
Μεγάλος αριθμός τοπικών επιχειρήσεων, επίσης, έμειναν έξω από το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - συγκεκριμένα εγκρίθηκαν οι 285 από τις 950 αιτήσεις με αναλογούντα κεφάλαια που δεν ξεπερνούν τα περίπου 8 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. του προγράμματος. «Πρέπει να βρεθούν άμεσα δραστικές λύσεις» τονίζει ο κ. Μέγκλας, καθώς τα προγράμματα επιστρεπτέων προκαταβολών δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση.
Θεσσαλονίκη
«Θα κλείσουν επιχειρήσεις, που δύσκολα θα ξαναδημιουργηθούν και θα χαθούν επαγγέλματα», επισημαίνει και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, όπως λ.χ. επιχειρήσεις του κλάδου επίπλων με παραδοσιακές τεχνικές και τονίζει τη γενικότερη ανάγκη για οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια και γενικότερες ελαφρύνσεις.
Πρόβλημα έχει προκληθεί επίσης, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, λόγω του κλεισίματος αρκετών συνοριακών σταθμών, για τις εταιρείες που κάνουν τη λεγόμενη παθητική τελειοποίηση, δηλαδή την ολοκλήρωση των προϊόντων τους, σε γειτονικές βαλκανικές χώρες και υφίστανται πρόσθετα μεταφορικά έξοδα. Tο 2020 μπήκε μεν φρένο στις διαγραφές βιοτεχνικών επιχειρήσεων και υπάρχει 6,3% αύξηση των εγγραφών, αλλά αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι διαγραφές να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.