Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 08:59

Market Beat: Το κλίμα διεθνώς συννεφιάζει μετά τα μεγάλα κέρδη, οι αποτιμήσεις δοκιμάζονται

Εκτός της πρώτη συνόδου της περασμένης εβδομάδας οι δείκτες εμφάνιζαν κλείσιμο σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά για τη μέρα. Φαινόμενο που υπογραμμίζει την διάθεση των συναλλασσόμενων να ρευστοποιούν στα υψηλά για να ενθυλακώσουν κέρδη από την σημαντικότατη αντίδραση της αγοράς το τελευταίο δίμηνο. Την μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, αν και η εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών των μετοχών που απασχολούν τους θεσμικούς του ΧΑ, αποκαλύπτει την επιλεκτικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς.

Εκτός της πρώτη συνόδου της περασμένης εβδομάδας οι δείκτες εμφάνιζαν κλείσιμο σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά για τη μέρα. Φαινόμενο που υπογραμμίζει την διάθεση των συναλλασσόμενων να ρευστοποιούν στα υψηλά για να ενθυλακώσουν κέρδη από την σημαντικότατη αντίδραση της αγοράς το τελευταίο δίμηνο. Την μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, αν και η εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών των μετοχών που απασχολούν τους θεσμικούς του ΧΑ, αποκαλύπτει την επιλεκτικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς.

Τα κέρδη των διεθνών χρηματιστηρίων την εβδομάδα που πέρασε έφερε στο ξεκίνημα της τρέχουσας επενδυτικές επιφυλάξεις. Αυτό αποτυπώνουν οι μεταβολές των βασικών δεικτών στην Ασία με την Ιαπωνική αγορά σε αργία.  Τα futures για τον S&P 500 υποχώρησαν 0,6% από τις κορυφές όλων των εποχών, αφού κέρδισαν +1,8% την περασμένη εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον  EUROSTOXX 50 μειώθηκαν 0,1% και τα ΣΜΕ του FTSE 100 ήταν σταθερά.

Χωρίς ανησυχία αλλά και με μετριοπαθείς προσδοκίες αντιμετωπίσανε οι εγχώριοι αναλυτές τη δυναμική της αγοράς η οποία εμφάνισε εν μέσω ράλι των χρηματιστηρίων παγκόσμια μέτρια άνοδο παρά την υστέρηση των τιμών το 2020 έναντι των διεθνών βασικών δεικτών. Αρκετοί αναγνωρίζουν ανθεκτικότητα έναντι των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα εκδηλώνουν προσδοκία για μικρών περιθωρίων άνοδο, θεωρώντας τη ζώνη 840 – 850 μονάδων ισχυρή αντίσταση που το ξεπέρασμά της θα απαιτήσει καταλυτικού χαρακτήρα εξελίξεις. Για την ώρα τέτοιου τύπου καταστάσεις θα φέρει η βδομάδα στο εξωτερικό, με την κυκλοφορία δεδομένων για τον πληθωρισμό, τις λιανικές πωλήσεις και το φρόνημα των καταναλωτών στις ΗΠΑ. Μεταξύ των πρώτων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων  για την τελευταία περίοδο του 2020 στις 15 Ιανουαρίου, είναι των JP Morgan, Citigroup και η Wells Fargo.

Η Αθήνα, στην πρώτη βδομάδα του 2021, δεν παρακολούθησε, με την αντίστοιχη επενδυτική ψυχολογία, τη δυναμική των αγορών μετοχών διεθνώς. Η άνοδος που σημειώθηκε εδώ, ήταν μικρότερη σε αντίθεση με όσα θα περίμενε κανείς από μια αγορά με περιορισμένο βάθος. Φαινόμενο που υπογραμμίζει την εξάντληση της διάθεσης για ρίσκο, συγκριτικά με την αγοραστική μανία που εμφανίστηκε στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, αλλά και με την άνοδο των περισσότερων αγορών του ευρώ.

Τεχνικά, η εξήγηση μπορεί να είναι απλή. Η αγορά είναι τραπεζοκεντρική και ο κλάδος δείχνει να χάνει την ανοδική του ορμή στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2020 και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Η εκτίμησή μας είναι πως η κόπωση στο αγοραστικό ενδιαφέρον είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ανόδου του κλαδικού δείκτη στο τελευταίο δίμηνο του 2020. Θυμίζουμε πως ο ΔΤΡ στις 30 Οκτωβρίου του 2020 εμφάνισε τον σκληρό του πυθμένα για το έτος στις 222 μονάδες,  με κλείσιμο στις 236, σε μια προσέγγιση χωρίς δεκαδικά στην τιμή του. Ενώ στις 29 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από έξη συνεδρίες από το τέλος της περασμένης βδομάδας, χτύπησε στην οροφή των 539 μονάδων, για να κλείσει στις 522. Η αντίσταση που συνάντησε ο ΔΤΡ στις 539 απέχει από το κατώτερο των τελευταίων τριών μηνών 143%! Ενώ το κλείσιμο στις 522 μονάδες στις 29/12/20 από το κλείσιμο στις 30/10/20 είναι 121% ψηλότερα! Αξίζει να τονίσουμε επίσης, ότι την Παρασκευή ήταν η πρώτη συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας ο δείκτης πέρασε κάτω από τις 500 μονάδες, αν και τον έκλεισαν στις 501.

Βλέποντας την κίνηση στην αγορά των προσυμφωνημένων συναλλαγών, όπου υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον και καταλαβαίνουμε, πως οι ισχυροί θεσμικοί κάνουν αυτές τις τελευταίες συνεδρίες τα κουμάντα τους, για να υποδεχθούν τις προσδοκίες για τη νέα χρονιά, κατάλληλα προετοιμασμένοι. Θυμίζουμε πως οι παλαιοί έλεγαν πως για να μπορείς να καθορίσεις τις εξελίξεις στην τιμή μιας μετοχής, χρειάζονται και μετοχές και κεφάλαια. 

Από την πλευρά των εγχώριων αναλυτών διαπιστώνεται συναίνεση, σχετικά με τις δυνατότητες τις αγοράς, στην περίπτωση που θα συνεχιστεί η ανοδική δυναμική. Χωρίς ωστόσο να αναφέρουν συγκεκριμένα αίτια που θα συντηρήσουν τη διάθεση για ρίσκο, πλην της παγκόσμια αποδεκτής προσδοκίας πως τα εμβόλια, θα πετύχουν τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι του COVID-19.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Πραγματική αισιοδοξία ή μέθη διακατέχει τις αγορές;

Ένα παγκόσμιο ράλι στα χρηματιστήρια ώθησε τον Nikkei της Ιαπωνίας στο υψηλότερο επίπεδο  σε βάθος τριών δεκαετιών και τους δείκτες αναφοράς των μετοχών των ΗΠΑ σε νέα ρεκόρ την Παρασκευή. Ενώ οι διαχειριστές ξεπούλησαν θέσεις στα ασφαλή καταφύγια, όπως τα ομόλογα και ο χρυσός. Γιατί άφησαν πίσω την πολιτική αναταραχή των ΗΠΑ και επικεντρώθηκαν σε μελλοντικά περαιτέρω κίνητρα που θα αποφασιστούν για να επιδιορθώσουν την οικονομική ζημία από την πανδημία του κορανοϊού.

Ανθεκτικότητα που προβλημάτισε

Τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως το πετρέλαιο, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών και το bitcoin, σημείωσαν άνοδο, ενώ η πώληση στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα αύξησε τις αποδόσεις τους στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. Η άνοδος σημειώθηκε παρά τα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας που έδειξαν, ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχασε 140.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Ήταν η πρώτη φορά σε οκτώ μήνες που η απασχόληση μειώθηκε. Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν ότι η εισερχόμενη διοίκηση του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden θα περάσει μεγαλύτερα δημοσιονομικά κίνητρα και σχέδια δαπανών για υποδομές.

Τις χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται να κινεί ένα κοκτέιλ “καυσίμων” με πολλά οκτάνια, από τις 23 Μαρτίου. Οι S&P 500 και Nasdaq αυξήθηκαν κατά 67,9% και 87,9% από τότε έως το τέλος του 2020. Η εικόνα τους θυμίζει το τέλος του 1999, όταν σημείωσαν άνοδο 59,6 % και 236,7%, αντίστοιχα, από τα χαμηλά επίπεδα λόγω κατάρρευσης του hedge fund LTCM στις 31 Αυγούστου 1998. Την προκάλεσε η έκθεσή του στην Ασιατική και της Ρωσική κρίση, εκείνο το καλοκαίρι. Η αντίδρασή τους τότε κατέληξε στις κορυφές του Μαρτίου του 2000 και στην βουτιά των μετοχών τεχνολογίας και των χρηματιστηρίων παγκόσμια στη συνέχεια. Αρχίζουν να τονίζουν όσοι αναλυτές θεωρούν υπερβολή την ανοδική συνέχεια των βασικών μετοχικών δεικτών στον κόσμο.

Όλοι παραδέχονται πως στην Fed πιστώνεται μεγάλο μέρος της ανόδου, κατά τη διάρκεια του 2020. Αλλά ταυτόχρονα σημειώνουν, ότι θα πάρει επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ενδεχόμενης ευθύνης, εάν η υπερβολή στη ζήτηση για ρίσκο συνεχιστεί και την ακολουθήσει μια σοβαρή κατάρρευση. Τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις 16 Δεκεμβρίου ήταν μια πρόσκληση σε πάρτι όπως το 1999, με άφθονα ποτά! Δεσμεύθηκε μάλιστα να το διατηρήσει μέχρι να τελειώσει η πανδημία.

Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου του 2020, ο Πάουελ ρωτήθηκε από τον Jeff Cox του CNBC εάν «ανησυχεί για τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων υπό το φως των ιδιαίτερα ενισχυτικών της νομισματικής χαλάρωσης πολιτικών της Fed». Ο Πάουελ αναγνώρισε ότι τα P / E είναι "ιστορικά υψηλά". Αυτό μπορεί να μην είναι υπερβολικό, πρόσθεσε, "σε έναν κόσμο όπου πιστεύουμε ότι η απόδοση για το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ θα είναι χαμηλότερα από ό, τι ήταν ιστορικά ...". Επιπλέον, ο Πάουελ παρατήρησε ότι ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιτοκίων, «Οι εταιρείες μπόρεσαν να χειριστούν το χρέος τους ακόμη και σε μια αδύναμη περίοδο». Σημείωσε ότι οι χρεοκοπίες και οι υποβαθμίσεις του αξιόχρεου έχουν μειωθεί από τις αρχές του 2020 και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι δεν βλέπει "πολλές πραγματικές προειδοποιήσεις για κάποιο κίνδυνο".

Οι αντιρρήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία, η αύξηση των κερδών το 2021 για τις Βιομηχανικές εταιρίες, των Καταναλωτικών Αγαθών και των Υλικών αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ την αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών Τεχνολογίας. Ως τώρα οι προσδοκίες για δημοσιονομική τόνωση και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μακροπρόθεσμα, τροφοδότησαν τα ράλι που αφορούσαν σχεδόν τα πάντα, από τις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών έως αυτές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Πείθοντας αρκετούς επενδυτές ότι τα ευρύτερα στοιχήματα για κέρδη μπορεί να είναι προτιμότερα από ό, τι να προσπαθούν να είναι πάρα πολύ εκλεκτικοί. Μέχρι στιγμής, αυτό το φαινόμενο έχει περάσει και στο 2021, με το S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq να χτυπούν και οι δύο νέα ρεκόρ. Εξέλιξη για την οποία ειδοποιούσαμε από το προηγούμενο σχόλιο, ακόμα και με τον τίτλο (Το 2021 είναι “φυσική” συνέχεια του 2020). Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι μια πιο εκλεπτυσμένη προσέγγιση μπορεί να είναι το κλειδί για την επιλογή μετοχών το 2021.

Ο Robert Almeida, της MFS Investment Management δήλωσε: Για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, είχαμε μια αγορά που πραγματικά δεν ενδιέφερε αν μια εταιρεία έχασε στην κερδοφορία της ή είχε κέρδη. Τα μόνα που είχαν σημασία ήταν το πρόγραμμα στήριξης και τα εμβόλια. Τώρα, η αγορά θα αναγκαστεί να αναπροσανατολίσει την προσοχή της στα micro έναντι macro δεδομένων.

“Οι επενδυτές αγοράζουν το τέλος μιας ακανόνιστης διοίκησης Τραμπ και προσβλέπουν σε κάτι νέο, το οποίο είναι μια προεδρία του Μπάιντεν και η προοπτική ενός σημαντικού προγράμματος δαπανών”. Δήλωσε ο Φρανσουά Σαβάρι, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων της ελβετικής Prime Partners.

“Η οικονομική πραγματικότητα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη των αγορών για τον κόσμο - ζούμε όλοι στο παρόν, με μια άσχημα κατεστραμμένη οικονομία, ενώ η αγορά ζει στο μέλλον, περιμένοντας ένα μετά-COVID ή τουλάχιστον μετά εμβολίων κόσμο”. Δήλωσε ο Chris Zaccarelli, διευθυντής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.

Ο Dr Ed Yardeni αν και ανήκει στους αισιόδοξους αναλυτές, άρχισε να προβληματίζεται από τη συνέχεια των αγορών στο 2021. Θεωρεί δε πως η τρέχουσα άνοδος έχει τις ρίζες της στην στάση της Κεντρικής Τράπεζας στην τελευταία σύνοδο της FOMC. Σχολίασε τα όσα αναφέραμε για την τελευταία συνέντευξη του ηγέτης της Fed ως ακολούθως: Η απάντηση του Πάουελ στο σημαντικό ερώτημα που έθεσε ο Cox ήταν ότι οι αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι εντάξει, καθώς τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά. Αλλά απέφυγε την παρατήρηση του Cox στο δεύτερο μέρος της ερώτησης ότι η σιωπηρή υπόσχεση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να ωθήσει υπερβολικά υψηλά τις αποτιμήσεις.

Την άνοδο πλήρωσαν τα ομόλογα

Η αυξανόμενη όρεξη κινδύνου επιβάρυνε ως και την Παρασκευή τα ομόλογα. Το 10ετές αναφοράς σημείωσε πτώση  στην τιμή του καταλήγοντας με απόδοση 1,1119%, από 1,071% αργά την Πέμπτη. «Όλα δείχνουν τώρα τη μετάβαση σε ένα νέο, υψηλότερο εύρος τιμών». Το επόμενο επίπεδο στο οποίο η 10ετής απόδοση θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε σημαντική αντίσταση είναι 1,44%, μετά το πολυετές χαμηλό στις αποδόσεις για 10ετές που διατηρήθηκε από το 2012 έως το Φεβρουάριο του 2020, όταν οι φόβοι του κοροναϊού οδήγησαν σε χάος και οι αποδόσεις κατέρρευσαν. Σημείωσε ο William O’Donnell, της Citigroup. Η απόδοση σημείωσε χαμηλό 0,318% τον Μάρτιο. Μέχρι τον Δεκέμβριο οι αποδόσεις διαπραγματεύονταν σε εύρος περίπου 0,87% ως 0,99%.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, το 100% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε ανοδικό βηματισμό. Ο S&P500 με μεταβολή +16,35% στο 2020, κέρδισε +1,75% στη βδομάδα. Ο Dow, είχε άνοδο +1,61%, μετά από +7,25% στο 2020. Ο S&P400 σημείωσε μεταβολή +4,76%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2020 +11,91%. Ο Russell 2000 μετά από κέρδη +18,36% στο 2020 εμφάνισε άνοδο +5,91%. Ο δε Nasdaq, είχε άνοδο +2,43%. Στο 2020 κλείδωσε κέρδη +43,64%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου εκτινάχθηκε κατά +6,39% στη βδομάδα. Ο DAX κέρδισε +2,41%, ο CAC είχε μεταβολή +2,80%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +4,14%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +2,52%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 πρόσθεσε +3,04%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +5,09%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +6,04%. Ο χρυσός με μεταβολή -2,73%, βρέθηκε στα 1849,70 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το προηγούμενο έτος +24,85%. Άνοδος +8,90%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 52,73 δολάρια το βαρέλι.

Ο Nikkei, σημείωσε εβδομαδιαία μεταβολή +2,53%, έχοντας κερδίσει στο 2020 +16,01%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +9,70%, μετά από απόδοση στο 2020 +30,75%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +1,91%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά +2,38%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,38% κατέληξε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αφού απέδωσε στο 2020 +13,87%.

Νευρικότητα δικαιολογημένη

Η συνέχεια στις συναλλαγές θα χαρακτηριστεί από ενίσχυση της μεταβλητότητας. Γιατί η εμφάνισή της είναι σύνηθες χαρακτηριστικό σε περιόδους που αλλάζουν τα πλαίσια εντός των οποίων λαμβάνονται οι επενδυτικές αποφάσεις. Εξηγούμεθα. Είναι αρκετοί οι μήνες που οι κινήσεις των διαχειριστών αποτελούσαν αντίδραση σε αποφάσεις κυβερνήσεων σχετικές με τη δημοσιονομική ενίσχυση των πληγέντων λόγω πανδημίας και γύρω από μέτρα για την αντιμετώπισή της υγειονομικά. Συνυπολόγιζαν παράλληλα τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας μέσω εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και προγραμμάτων αγοράς ομολόγων. Κατέληξαν να αποτυπώνουν προσδοκίες για τη συνέχιση της χαλάρωσης και αγοραστική διάθεση και κατόπιν της εμφάνισης αρνητικών οικονομικών δεδομένων στις αναπτυγμένες χώρες. Γιατί θα προκαλούσαν μέτρα επιπλέον χαλάρωσης.

Ίσως ξεκινά η φάση της επιστροφής στα θεμελιώδη. Καθώς αδυνατίζει, πιθανά πιο γρήγορα από όσο θα αποδειχθεί τελικά χρήσιμο, η ανησυχία για την αστάθεια στο πολιτικό πεδίο και ενισχύονται οι ρυθμοί των εμβολιασμών και το πλήθος των διαθέσιμων εμβολίων.  «Η αγορά είναι ικανοποιημένη με το (εκλογικό) αποτέλεσμα». Δήλωσε ο Ross Mayfield, της Baird. «Οι Δημοκρατικοί πρόκειται να διαθέσουν πολλά ερεθίσματα και δαπάνες στην οικονομία, κάτι που στο εγγύς μέλλον θα είναι καλό για την οικονομική ανάπτυξη». Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street αναμένουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα απόσυρση κεφαλαίων, καθώς ο πληθωρισμός από την άνευ προηγουμένου νομισματική και δημοσιονομική ώθηση έχει δημιουργήσει μια «γεμάτη μικρές φουσκάλες» αγορά.

ΧΑ

Ανοδικό και αβέβαιο ποδαρικό για το 2021

Ήταν τέσσερις οι συνεδριάσεις την πρώτη βδομάδα του νέου έτους και καμία δεν έμοιαζε με την προηγούμενή της. Πιθανά για αυτό να μέτρησε, η αργία των Φώτων της Τετάρτης, η οποία προκάλεσε την εκδήλωση κινήσεων υπολογισμού της διακοπής των συναλλαγών εν μέσω σημαντικών εξελίξεων στο διεθνές πολιτικό πεδίο και κύρια στις ΗΠΑ. Βέβαια, σε πρώτη θέση βρισκόταν διαρκώς και η ανακοίνωση των στατιστικών ανά χώρα για την εξάπλωση του τρίτου κύματος της πανδημίας σε Ευρώπη  και Αμερική, χωρίς να μένει έξω η Ιαπωνία. Επίσης επηρέασαν πλαγίως οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Η πρώτη εβδομάδα του 2021 έφερε στον μέσο όρο κέρδη +1,27%, όταν ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +0,83%, ενώ ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε εβδομαδιαία μεταβολή +1,46%. Στο 2020 ο ΓΔ έχασε -11,75%, ο 25άρης -15,81% όταν ο FTSEM υποχώρησε -7,35%.

Η καλύτερη συνεδρίαση, με βάση τα κλεισίματα, ήταν η πρώτη της εβδομάδας και του έτους, όταν ο ΓΔ κλείνοντας κοντά στο ανώτερο μέρας με μεταβολή +1,64% οδηγήθηκε στις 822,22 από 808,99 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1965,00 από 1934,64 με άνοδο +1,57%. Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,35%), με δυο πτωτικά από τα τέσσερα τραπεζικά blue chip. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,791 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 9,407 εκατ. Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους, οι ΕΛΠΕ +4,26%, ΜΥΤΙΛ +4,12%, ΛΑΜΔΑ +3,38%, ΕΥΔΑΠ +3,35%, ΕΧΑΕ +3,21%, και ΜΟΗ +2,88%.

Η επόμενη συνεδρία ήταν καθαρά πτωτική, με οδηγό τις Τράπεζες  (-2,82%), το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον γενικά. Το κατώτερο στις 807,02 μονάδες έγινε και χαμηλό εβδομάδας. Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 18 τη Δευτέρα) έναντι των καθοδικών (18 από 6) και ένα τον ΑΔΜΗΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,05% οδηγήθηκε στις 813,62 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1942,74 με πτώση -1,13%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,253 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,495 εκατ. Η δυναμική αποδόθηκε στην αργία που ακολούθησε και στην ανησυχία διεθνώς, από την άνοδο των κρουσμάτων του COVID-19 και από το αβέβαιο της έκβασης μιας επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης στην Πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ, για δυο θέσεις στη Γερουσία.

Την Πέμπτη ήταν πλέον δεδομένα όσα έφεραν οι εκλογές στις ΗΠΑ και η αναταραχές την ημέρα της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Η συντονισμένη άνοδος για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, δεύτερη μέρα στη σειρά, συνέβαλλε στην εμφάνιση ανόδου, παρά την αποτύπωση απωλειών στα 4 Τραπεζικά blue chip. Την διαμόρφωσαν με τα ημερήσια κέρδη τους οι ΜΟΗ +7,96%, ΤΕΝΕΡΓ +5,23%,  ΕΛΠΕ +4,75%, ΒΙΟ +3,64%, ΤΙΤC +2,84%  και ΕΧΑΕ +2,41%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,935 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 12,733 εκατ., ενώ ο ΓΔ με μεταβολή +0,79% οδηγήθηκε στις 820,03 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1953,15 με κέρδη +0,54%. Το ανώτερο της Πέμπτης, στις 827,19 μονάδες, ήταν και ανώτερο εβδομάδας. Με δύο ανοδικές και μια πτωτική συνεδρία το φινάλε της πρώτης εβδομάδας του 2021 απόκτησε ιδιαίτερη σημασία. Αλλά δεν έφερε κέρδη. Παράλληλα υπογράμμισε την αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου να ηγηθεί στην άνοδο μιας τραπεζοκεντρικής αγοράς. Όμως υπολογίσιμα ανοδική ήταν η τάση που κυριάρχησε στα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου. 

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις 2 από τις 4 Τράπεζες (-0,95%), και σαν αντισταθμιστές λειτούργησαν οι ΕΕΕ +2,44%, ΤΕΝΕΡΓ +2,04%,  ΕΥΡΩΒ +1,49%, και ΔΕΗ +0,99%. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,09% οδηγήθηκε στις 819,27 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1950,62 με πτώση -0,13%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,086 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 12,071 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 54,617 δις ευρώ, την ημέρα που η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κατέληξε στο 0,583%, όταν του αντίστοιχου των ΗΠΑ είναι στο 1,119%. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος έπιασε τα 75,3 εκατ. ευρώ και των πακέτων τα 9,7.

Η στατιστική εικόνα των blue chip

Ακόμα και το πλήθος των μετοχών με άνοδο πάνω από τον ΓΔ συνηγορεί υπέρ της άποψης πως υπάρχει κόπωση της ανοδικής ορμής. Με κέρδη από +2,5% και πάνω είχαμε 8 ήτοι ΜΟΗ +12,54%, ΤΕΝΕΡΓ +11,97%, ΕΛΠΕ +9,07%, ΤΙΤC +6,26%, ΕΥΡΩΒ +3,63%, ΜΥΤΙΛ +3,28%, ΕΧΑΕ +2,70% και ΔΕΗ +2,49%. Μετοχές του 25άρη με άνοδο της ίδιας τάξης με των δεικτών είναι οι ΕΕΕ +1,78%, ΕΥΔΑΠ +1,16%, ΟΤΕ +1,06%, ΟΠΑΠ +1,00%, και ΦΡΛΚ +0,75%. Οριακή μεταβολή για τον ΑΔΜΗΕ +0,19%.

Απέμειναν 11 καθοδικά blue chip στο ξεκίνημα του 2021 και 5 ξεχώρισαν για την πτώση τους άνω του -2% οι ΕΤΕ -7,56%, ΑΛΦΑ -7,25%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -6,38%, ΠΕΙΡ -3,85%, και ΣΑΡ -2,25%. Ακολουθούν οι ΜΠΕΛΑ -1,83% στη βδομάδα, ΒΙΟ -1,74%, ΑΡΑΙΓ -1,17%, ΛΑΜΔΑ -0,99%, ΟΛΠ -0,62%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,25%. Με την κεφαλαιοποίηση στην έναρξη του έτους στα 54,666 δις θα λέγαμε ότι οι υπόλοιπες συνεδριάσεις όρισαν μια συσσώρευση, για την οποία οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως θα έχει συνέχεια. Η συνέχεια στην ανοδική ορμή από το 2020 φαίνεται πως αφορά τις ΔΕΗ ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ που ήταν στους νικητές μιας πτωτικής χρονιάς, ενώ τα κέρδη των ΕΛΠΕ και ΜΟΗ σχετίζονται με την άνοδο που εμφάνισαν οι τιμές του πετρελαίου. Η αγοραία συναίνεση θεωρεί ως οροφή τη ζώνη ανάμεσα στις 840 και 850 μονάδες. Ενώ ως ζώνη στήριξης βλέπουν αυτή μεταξύ 800 και 810 μονάδων.  

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Οι ουδέτερες προσδοκίες υπονοούν δυσκολία πρόβλεψης

Στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης βδομάδας του 2021, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο από το άνοιγμα ως τις 11:18 και του επέτρεψαν να βρεθεί ξανά με οριακά κέρδη λίγα λεπτά πριν τις δημοπρασίες. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +7,68 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,53 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 1968,85 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:45. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 11:39 και ήταν οι 1932,45 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1950,62 από 1953,15 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,13% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε  στα 12,893 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 1203 συμβόλαια με ανώτερο τις 1973,00 μονάδες, κατώτερο τις 1932,50 με τελευταίες πράξεις στις 1952,00 από 1959,25 και οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 5785 από 5672. Επίσης εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με 347 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια πιο κάτω από τις 1970,50 μονάδες και ψηλότερα από τις 1932,00 με τελευταίες πράξεις στις 1953,25 από 1961,50 και ανήλθαν σε 332 από 130 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1950 και τις 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Φεβρουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης σειράς Ιανουαρίου εμφανίστηκε όγκος 12 συμβολαίων για τιμές εξάσκησης στις 1925 και τις 2000. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1950 και τις 1975 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης και το ενδιαφέρον περιορίστηκε στη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε στα 10.173 συμβόλαια για ΤΕΝΕΡΓ, στα 10.000 για ΠΕΙΡ, στα 7.531 για ΟΠΑΠ, στα 3.900 για ΜΠΕΛΑ, στα 3.700 για ΜΟΗ, στα 500 για ΜΙΓ, στα 500 για ΙΝΤΚΑ και στα 3 για ΑΡΑΙΓ. 

Η ζώνη μεταξύ των 840 -850 μονάδων εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως αντίσταση, που θα προκαλέσει μια συσσώρευση σαν αυτή που εμφανίστηκε από την τελευταία σύνοδο του 2020 ως την περασμένη Πέμπτη. Τα μηνύματα από την τελευταία σύνοδο δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά και είναι βέβαιο πως η τρέχουσα εβδομάδα θα καθορίσει πότε και εάν θα εμφανιστεί το January effect στην Αθηναϊκή αγορά.

Η Beta Sec. αναφέρει: “Παρά την αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου, το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον παρέχει στήριξη στην Αγορά, ενώ οι ικανοποιητικοί όγκοι συναλλαγών δείχνουν ‘rotation’ σε κλάδους και μετοχές”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Κόντρα στις πρωτόγνωρες εξελίξεις, ενόψει της έναρξης της Προεδρίας Μπάϊντεν στις ΗΠΑ, αλλά και την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επενδυτική ψυχολογία δεν διαταράχθηκε. Προσώρας, επομένως, παραμένει αμετάβλητο το εύρος κίνησης του ΓΔ μεταξύ 800 και 840 μονάδων”.

Η Merit Sec. επισημαίνει: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 790 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 810 και 800 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 830 και 840 μονάδες. Η Τουρκία ανακοίνωσε πέντε Navtex για ασκήσεις από Καστελόριζο, μέχρι Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ 11 και 14 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς σκοπεύει να πουλήσει το Ερρίκος Ντυνάν εντός του 2021, με στόχο να πετύχει τίμημα άνω των €100 εκατ.”.

Η Leon Depolas Sec. τονίζει: “Το outlook παραμένει θετικό, αλλά βασικός καταλύτης για το επόμενο ανοδικό σκέλος της Αγοράς, θα είναι η σταδιακή απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η χαμηλή ορατότητα που υπάρχει βραχυπρόθεσμα, θα διατηρήσει την μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα. Δύσκολη φαίνεται η υπέρβαση της περιοχής των 840 - 850 μονάδων, στην παρούσα φάση”.

Ο Πέτρος Τσούρτης υπεύθυνος τμήματος έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec. :Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε την πορεία των Διεθνών Αγορών και έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, ωστόσο, κόπωση παρατηρείται στον Τραπεζικό κλάδο, μετά το rally των τελευταίων δυο μηνών. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2021, καθώς οι μετοχές είναι η μόνη επιλογή που προσφέρει υψηλές αποδόσεις σε περιβάλλον μηδενικών/χαμηλών επιτοκίων. Οι καλύτερες ιδέες μας για μετοχές μεσαίου ρίσκου είναι οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΠΑΠ, Ευρ. Πίστη και ΟΛΘ. Οι καλύτερες ιδέες μας για μετοχές υψηλού ρίσκου είναι η Jumbo και ΔΕΗ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ επισημαίνει:

Στο Χρηματιστήριο, όταν υπάρχουν περίοδοι που κάποιοι πουλάνε τις μετοχές χωρίς να έχουμε αντίστοιχα ζήτηση, οι τιμές πέφτουν και αντίστοιχα οι τιμές ανεβαίνουν όταν έχουμε εισροές νέου χρήματος, με τους πωλητές να είναι λιγότερο πρόθυμοι να πουλήσουν, για λόγους που πάλι δεν έχουν σημασία. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ξαφνικά έρθουν νέα 100 εκατ. προς επένδυση στην Αγορά, οι τιμές θα ανέβουν και οι πωλητές θα βρεθούν με την αντίστοιχη ρευστότητα, που θα ψάξει να βρει Εταιρείες προς επανεπένδυση. Όσο βλέπουμε νέες εισροές οι τιμές θα ανεβαίνουν και μάλιστα όχι μόνο σε καλές Εταιρείες, αλλά και σε Εταιρείες “β΄ διαλογής”, μιας το χρήμα μέρα με την μέρα θα ψάχνει τίτλο που θεωρεί ότι θα ανέβει και ότι έχει μείνει φτηνός σε σχέση με άλλους. Όλο αυτό το σκηνικό και για όσο συνεχίζονται οι εισροές και εκροές θα συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Πάντα θα υπάρχει μία δικαιολογία στο γιατί συμβαίνει, παρόλα αυτά όλα θα έχουν να κάνουν με την προσφορά και την ζήτηση.

Με όλα τα παραπάνω παραδείγματα επιβεβαιώνεται ότι στις Αγορές δεν υπάρχει κάτι ακριβό, ή φτηνό, μιας και η προσφορά και η ζήτηση είναι αυτές που διαμορφώνουν τις τιμές. Αν για παράδειγμα το 1/1000 των funds του εξωτερικού αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα το 0,2% των κεφαλαίων του, σε μία “θάλασσα ρευστότητας”, πραγματικά είναι άγνωστο που θα βρεθεί η “ρηχή” Αγορά μας. Το πώς κάποιος Επενδυτής θα αντιμετωπίσει το “χάος” των τιμών, είναι μία άλλη συζήτηση που μπορεί να μας πάρει καιρό. Φυσικά ο κάθε Επενδυτής είναι αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις, με βάση το ρίσκο που θέλει να αναλάβει, επενδύοντας τα κεφάλαιά του.

Έτσι, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν πάλι στο μέλλον δούμε “παράλογες” αποτιμήσεις, ή κινήσεις χωρίς λογική, μιας και η Αγορά κάνει κύκλους και ήδη έχουμε κλείσει πάνω από 20 χρόνια από το μακρινό 1999, με τις συνθήκες να μας επιτρέπουν να ελπίσουμε ότι νέα κεφάλαια ήδη έχουν αρχίσει να επενδύουν και φαίνεται να συνεχίζουν τόσο στην πραγματική Οικονομία, όσο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές σταμάτησαν την ανοδική κίνησή τους σήμερα Δευτέρα 11/1 για μια ανάσα. Οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ ήταν στα υψηλότερα επίπεδα 10 μηνών, καθώς «τρισεκατομμύρια» δολάρια σε νέα σχέδια δημοσιονομικών κινήτρων των ΗΠΑ πρόκειται να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας σε συναλλαγές παγκόσμια με βάση την ρευστοποίηση θέσεων. Οι επενδυτές παρακολουθούσαν με ανησυχία την πολιτική των ΗΠΑ καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για να αποκαθηλώσουν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αν και τα σημάδια έδειξαν ότι μια πραγματική δίκη θα απαιτούσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε 0,2%, σημειώνοντας άνοδο 5% την περασμένη εβδομάδα σε ρεκόρ. Στις 8:30 δική μας ώρα έχανε -0,16%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας βρισκόταν σε διακοπές μετά το κλείσιμο σε υψηλό 30 ετών την Παρασκευή.  Η Νότια Κορέα ξεκίνησε αρχικά με ένα πρώιμο άλμα αλλά μετά γύρισε σε επίπεδη. Στις 8:30 δική μας ώρα έχανε -0,12%. Τα blue chip της Κίνας σταθεροποιήθηκαν στο -0,7%. Στις 8:30 δική μας ώρα έχαναν -0,73%.

«Η Ασία πέρασε από τη δεύτερη παγκόσμια κρίση αυτή τη χιλιετία με τα διαπιστευτήριά της. Η ανάπτυξη της Ασίας είναι ισχυρότερη, με ως επί το πλείστον καλύτερα δημογραφικά επίπεδα και επίπεδα χρέους από τις προηγμένες οικονομίες». Δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ, Richard Yetsenga. Σημείωσε ότι μια στροφή στην κυριαρχία μεταξύ των τομέων ημιαγωγών και ενέργειας συνέβαλλε στην επιτυχία της Ασίας, δεδομένου ότι η περιοχή παρήγαγε περίπου το 45% των ημιαγωγών παγκόσμια. «Για πρώτη φορά, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των ημιαγωγών παγκόσμια ξεπέρασε την ενέργεια. Τα δεδομένα της τελευταίας κρίσης, πριν από 12 χρόνια,  έδειξαν πως ο τομέας της ενέργειας ήταν περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερος».

Τα συμβόλαια για τον S&P 500 υποχώρησαν -0,65% από τις κορυφές όλων των εποχών, αφού κέρδισαν +1,8% την περασμένη εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον  EUROSTOXX 50 μειώθηκαν -0,1% και τα ΣΜΕ του FTSE 100 ήταν σταθερά.