Στη δεύτερη συνεδρίαση του 2021, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο από το άνοιγμα ως τις δημοπρασίες. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα -19,91 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 22,26 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 1952,74 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:38.
Στη δεύτερη συνεδρίαση του 2021, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο από το άνοιγμα ως τις δημοπρασίες. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα -19,91 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 22,26 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 1952,74 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:38. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 16:07 και ήταν οι 1923,13 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1942,74 από 1965,00 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,13% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,723 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 1339 συμβόλαια με ανώτερο τις 1954,00 μονάδες, κατώτερο τις 1923,00 με τελευταίες πράξεις στις 1938,00 από 1962,00 και οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 5476 από 5730. Επίσης εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με 30 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια πιο κάτω από τις 1948,00 μονάδες και ψηλότερα από τις 1931,00 με τελευταίες πράξεις στις 1938,50 από 1951,00 και ανήλθαν σε 113 από 105 οι ανοικτές θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1950 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Φεβρουαρίου όμως διακινήθηκαν 36 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης σειράς Ιανουαρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1900 και τις 1925 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά διατηρήθηκαν στα επίπεδα της προηγούμενης αν και το ενδιαφέρον περιορίστηκε στη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε στα 12.000 συμβόλαια για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, στα 7.529 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 4000 για ΟΠΑΠ, στα 2.681 για ΜΠΕΛΑ και στα 1000 για ΕΤΕ.
Σήμερα ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,8% σε νέο ρεκόρ υψηλών. Στις 7:40 δική μας ώρα ήταν στο +0,66%. Το οδήγησε εκεί ένα άλμα 2,6% από τον Kospi της Νότιας Κορέας, ενώ στις 7:40 δική μας ώρα ήταν στο +2,53%. Ενώ ένα κέρδος +1,59% στον ASX 200 της Αυστραλίας ήταν κοντά στην αρχική άνοδό του κατά +1,8%. Ο Ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 2% στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990. Στις 7:40 δική μας ώρα ήταν στο +1,44%.
Οι παρατηρήσεις των εγχώριων παραγόντων, μετά την πτώση κατά -1% την Τρίτη απέδειξαν, ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν, ενώ την εμφάνισή της απέδωσαν σε διάφορα αίτια. Η Eurobank Eq. αναφέρει: “Συνεδρίαση απωλειών η σημερινή, καθώς οι περιορισμοί για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού, μετριάζουν, κάπως, τον ενθουσιασμό για τα εμβόλια”. Η Beta Sec. τόνισε: “Ήπια διόρθωση που μείωσε το momentum, καθώς οι Επενδυτές απείχαν, λόγω της αυριανής αργίας”.
Στους παράγοντες που διαμόρφωσαν τις διακυμάνσεις των τιμών παγκόσμια αναφέρθηκε η Merit Sec.: “Διορθωτικές τάσεις στους Αμερικανικούς δείκτες, λόγω της ανόδου των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εκλογών στην Τζόρτζια, οι οποίες μπορεί να δώσουν στους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Οι Επενδυτές φοβούνται ότι εάν οι Δημοκρατικοί ελέγξουν το Κογκρέσο, θα αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες και την φορολογία. Στο Χ.Α., η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 784 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 810 και 800 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 830 και 840 μονάδες”. Στα χρηματιστήρια χθες επικράτησε η ζήτηση με τα ευρωπαϊκά να τονίζουν τον ενθουσιασμό τους από μια πιθανή νίκη των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια. Ενώ στις ΗΠΑ τα futures έδειξαν ως πιθανή μια αρνητική αντίδραση αλλά κατόπιν κυριάρχησε η αισιοδοξία και εμφανίστηκαν νέα ρεκόρ υψηλών.
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο πρώτο σχόλιο για τον Ιανουάριο με τίτλο ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ ΤΟ 21 ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ! σχολίασε αναλυτικά:
Το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου συντηρήθηκε για 2ο συνεχόμενο μήνα καθώς και το Δεκέμβριο καταγράφηκαν ικανοποιητικές επιδόσεις (+9,8% για το Γ.Δ., +29,6% για τις τράπεζες), ενώ ανοδικά ξεκίνησε και η πρώτη συνεδρίαση του έτους. Έχει δε διαμορφωθεί ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών για το 2021 με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό να επιδιώκει να μεταδώσει το μήνυμα της προσπάθειας για άμεση επανεκκίνηση στην οικονομία. Το αισιόδοξο σενάριο υποστηρίζεται από την εκτίμηση ότι η διαδικασία των εμβολιασμών θα ακολουθήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα επιτρέψει την άρση των περιορισμών μετά μερικούς μήνες, ώστε να είναι εφικτή η επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα. Χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή επί του παρόντος η ποσοτικοποίηση των στόχων του χρονοδιαγράμματος ! Έτσι, η ευφορία των αγορών, αποτέλεσμα της προεξόφλησης σεναρίου ταχείας ολοκλήρωσης του εμβολιασμού του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στο 1ο εξάμηνο του 2021, είναι πιθανό να αντιστραφεί αν οι χρόνοι ολοκλήρωσης παραταθούν.
Από την άλλη πλευρά, το έκτακτο lockdown των τελευταίων ημερών διαμορφώνει το μήνυμα ότι η υγειονομική κρίση είναι παρούσα και θα συνεχίσει να υπαγορεύει δύσκολες αποφάσεις που θα προκαλούν αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα. Στην παρούσα φάση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν πλήττουν ιδιαίτερα το λιανεμπόριο και ιδιαίτερα τις μικρότερες μονάδες σε αντίθεση με τις μεγάλες που είχαν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν τη διαδικασία του e-shop, ενώ τα μεγέθη του εορταστικού τζίρου είναι αισθητά χαμηλότερα από τα επιδιωκόμενα από τις επιχειρήσεις. Σαν αποτέλεσμα, θα απαιτηθεί να διατεθούν νέα κονδύλια για την ανακούφιση των πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ η συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας θα συνεχιστεί για το 1ο τουλάχιστον τρίμηνο του 21.
Την ίδια ώρα, το σκηνικό της γεωπολιτικής αβεβαιότητας επανέρχεται με την Τουρκία να επαναφέρει την επιθετική ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας αβέβαια δεδομένα για τις διμερείς σχέσεις για τους επόμενους μήνες. Είναι επομένως δυνατά όλα τα ενδεχόμενα, από τη διεξαγωγή διαλόγου μέχρι την αυξημένη ένταση, εξελίξεις που συνυφαίνονται με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Biden για την Α. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.
Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο σύντομα θα κινηθεί με αυξημένη μεταβλητότητα καθώς η αναντιστοιχία των δυσμενών ακόμη συνθηκών στην οικονομία και των υψηλών προσδοκιών ταχείας επανεκκίνησής της θα οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό των επενδυτικών κινήσεων. Χωρίς ωστόσο να αναιρείται η βασική εκτίμηση ότι η ανοδική κίνηση θα επανέλθει, ιδιαίτερα όταν ξεκινήσει η συμβασιοποίηση έργων με στόχο την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο κυρίως του ενεργειακού κα ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. Επί του παρόντος, η συσσώρευση είναι το πιθανότερο σενάριο με την περιοχή των 800 μονάδων να αποτελεί το κοντινότερο όριο στήριξης για το Γ.Δ. και τις 840 μονάδες το κοντινότερο όριο αντίστασης.
Την ίδια ώρα, το εκλογικό σώμα μιας αμερικανικής πολιτείας, της Τζόρτζια, θα κρίνει αν ο Πρόεδρος Biden θα έχει την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου ήδη την έχει αλλά και τη Γερουσία. Με το σενάριο του ελέγχου και των δύο σωμάτων να του επιτρέπει την ευχερή υλοποίηση του προγράμματός του, ενδεχόμενο που θα επαναφέρει κλίμα ευφορίας στις αγορές του πλανήτη…