ΜΕ ΤΗ φημολογία για νέες μεγάλες συμφωνίες συγχωνεύσεων να εντείνεται και τους επενδυτές να προσδοκούν θετικά μηνύματα από τα εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, ο Dow Jones οδεύει ολοταχώς προς τις 14.000 μονάδες. Αργά χθες βράδυ ήταν στις 13.964,97 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.
ΜΕ ΤΗ φημολογία για νέες μεγάλες συμφωνίες συγχωνεύσεων να εντείνεται και τους επενδυτές να προσδοκούν θετικά μηνύματα από τα εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, ο Dow Jones οδεύει ολοταχώς προς τις 14.000 μονάδες. Αργά χθες βράδυ ήταν στις 13.964,97 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Ωστόσο, τόσο ο Nasdaq όσο και ο Standard Poor's 500, μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, εμφάνιζαν οριακές απώλειες.
Τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων όλοι οι δείκτες κινούνταν ανοδικά, με το κλίμα να ευνοείται από τη φημολογία για εξαγορά της Vodafone από τη Verizon Communications. Παρά το γεγονός ότι ο βρετανικός όμιλος διέψευσε τα σενάρια, οι μετοχές της Verizon ενισχύθηκαν κατά 2,5%.
Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν και οι μετοχές της IHOP, η οποία προχωρά στην εξαγορά της Applebee's International, όπως και της DJO, μετά την είδηση για πώληση ενός τμήματός της στη Blackstone.
Στην Ευρώπη, με όχημα και πάλι τον τραπεζικό τομέα, τα περισσότερα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εξασφαλίζοντας το κλείσιμό τους στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2000.
Η είδηση ότι η κοινοπραξία με επικεφαλής τη Royal Bank of Scotland κατέθεσε νέα προσφορά για την εξαγορά της ολλανδικής ABN Amro συντήρησε το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο. Η μετοχή της ABN ενισχύθηκε κατά 3,6%, ενώ άνοδο 0,6% κατέγραψαν και οι μετοχές της Barclays, που έχει επίσης καταθέσει προσφορά εξαγοράς για την ολλανδική τράπεζα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.630,4 μονάδες, αυξημένος κατά 0,2%. Στις επιμέρους αγορές, ο δείκτης CAC στο Παρίσι ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1%. Ανάλογη άνοδο σημείωσε και ο Xetra DAX στη Φραγκφούρτη. Οριακές απώλειες, από την άλλη, για τον FTSE, που υποχώρησε κατά 0,3%, εξαιτίας πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η BP και η Royal Dutch Shell.
Από τις αρχές του έτους η ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά έχει ενισχυθεί περίπου 10%, χάρη στην έξαρση των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων και στα ανθηρά εταιρικά κέρδη. Αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η θετική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών θα συνεχιστεί, καθώς ο κύκλος των εξαγορών δεν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,42%.