Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2007 12:59

Atlas Iron: Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση μεριδίου σε project

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ των διαπραγματεύσεων με ασιατικές εταιρείες παραγωγής ατσαλιού για την πώληση μεριδίου τους σε project εξαγωγών, βρίσκεται η Atlas Iron Ltd., η εταιρεία εξερεύνησης σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας, της οποίας οι μετοχές έχουν σημειώσει φέτος υπερτριπλάσια άνοδο, σύμφωνα με τον γενικό της διευθυντή, David Flanagan said.

«Είχαμε 35 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από ανθρώπους που θέλουν να συνεργαστούν στο συγκεκριμένο έργο», είπε ο Flanagan μιλώντας χθες στο τηλέφωνο από το Περθ, συμπληρώνοντας: «Είναι πιθανή μια συμφωνία με κινεζική εταιρεία η οποία θα υπογραφεί περί τα τέλη του έτους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το έργο Pardoo της Atlas στην περιοχή Πιλμπάρα της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, ενδέχεται να κοστίσει έως 1 δισ. δολ. Αυστραλίας (873 εκατ. δολ. ΗΠΑ) για να αναπτυχθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Hartleys Ltd. τον περασμένο μήνα. Η αύξηση της ζήτησης ώθησαν υψηλότερα τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος και σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία πενταετία, ωθώντας τις εταιρείας από την Κίνα να επενδύσουν σε εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής.

Τα αποτελέσματα αρχικής μελέτης για το κόστος του έργου Pardoo και τις πηγές του ενδέχεται να ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον Flanagan, ο οποίος αρνήθηκε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι το κόστος ενδέχεται να είναι υψηλότερο του 1 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Οι μετοχές της Atlas έκλεισαν αμετάβλητες στο 1,63 δολ. Αυστραλίας η μία στις 4:10 μ.μ., ώρα Σύνδεϋ στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Περισσότερες από 20 κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, συμπλήρωσε ο Flanagan, επισημαίνοντας: «Επειδή χρειάζονται τόσο πολύ το σιδηρομετάλλευμα, ταξιδεύουν συχνά εδώ».

Σημειώνεται ότι η Atlas θα ολοκληρώσει άλλη μελέτη του μικρότερου έργου της, Pardoo DSO, το οποίο ελπίζει να αρχίσει την παραγωγή το επόμενο έτος, που επίσης θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες. Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο μήνα με την Fortescue Metals Group Ltd. για την παροχή υπηρεσιών φόρτωσης και διαχείρισης εμπορευμάτων σε πλοία για τους 12 πρώτους μήνες του έργου.