Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2007 13:23

Τράπεζα Πειραιώς: Εκδοση ομολόγων 1,25 δισ. € μέσω τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους € 1,25 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς. Εκδότης των ομολόγων είναι η συσταθείσα για το σκοπό αυτό εταιρεία Estia Mortgage Finance ΙΙ Plc με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

H τιτλοποίηση αυτή, η δεύτερη μετά από αντίστοιχη που είχε γίνει το 2005, έχει σαν σκοπό την περαιτέρω διαφοροποίηση και διεύρυνση των χρηματοδοτικών πηγών της Τράπεζας Πειραιώς. Την πιστοληπτική αξιολόγηση στα ομόλογα παρείχαν οι διεθνείς οίκοι Standard & Poors, Fitch και Moodys, και την υψηλότερη δυνατή διαβάθμιση (AAA) έλαβε το ποσό των €1.137,5 εκ. που φέρει τοκομερίδιο ίσο με τρίμηνο Euribor + 16μβ.

Το σύνολο των προσφορών ανήλθε στα € 1,8 δις (υπερκάλυψη κατά 1,5 φορές) και η τελική κατανομή έγινε σε 40 θεσμικούς επενδυτές από 12 χώρες με το 95% της έκδοσης να διατίθεται σε διεθνείς επενδυτές. Η έκδοση συνοδεύτηκε από μια σειρά παρουσιάσεων (roadshow) στα κύρια χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης.

Διοργανωτής της τιτλοποίησης ήταν η UBS Investment Bank, ενώ ανάδοχοι της διάθεσης ήταν οι Barclays Capital, UBS Investment Bank και η DZ Bank AG σαν συνανάδοχος.