Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 09:39

Market Beat: Ανοδικά ξεκίνησαν οι διεθνείς αγορές βοηθώντας τη δυναμική στην Αθήνα

Δεν έχουν καμία σχέση οι φετινές προοπτικές με ότι διαφαινόταν χρηματιστηριακά,  πέρυσι τέτοιες μέρες, για την ελληνική ανάπτυξη στο 2020 χωρίς την απροσδόκητη πανδημία. Οι προοπτικές και οι ρυθμοί μεταβολής των μακροοικονομικών δεδομένων, αν γυρίσει ο τροχός και ξεκολλήσουμε από την πανδημία, θα είναι εντυπωσιακοί, ενώ το καθεστώς των επιτοκίων θα παραμείνει κοντά στο μηδέν.

Δεν έχουν καμία σχέση οι φετινές προοπτικές με ότι διαφαινόταν χρηματιστηριακά,  πέρυσι τέτοιες μέρες, για την ελληνική ανάπτυξη στο 2020 χωρίς την απροσδόκητη πανδημία. Οι προοπτικές και οι ρυθμοί μεταβολής των μακροοικονομικών δεδομένων, αν γυρίσει ο τροχός και ξεκολλήσουμε από την πανδημία, θα είναι εντυπωσιακοί, ενώ το καθεστώς των επιτοκίων θα παραμείνει κοντά στο μηδέν.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην παραδέχεται πως το 2020 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με απροσδόκητους κινδύνους, σε προσωπικό και οικονομικό επίπεδο. Αλλά επίσης δεν υπάρχει διαχειριστής κεφαλαίων, που να μην θεωρεί το 2020 μια εξαιρετικά παράξενη αλλά και κερδοφόρα χρονιά. Αφού το lockdown στην επενδυτική αισιοδοξία ήταν το μόνο που είχε τόσο σύντομη διάρκεια και δεν χρειάστηκε να επιβληθεί μετά τον Απρίλιο του 2020 ποτέ ξανά. Έτσι η άνοδος, από τα χαμηλά Μαρτίου, του S&P500 με κλείσιμο της χρονιάς στις 3790,20 μονάδες, που όρισε το 33ο  ρεκόρ υψηλών βίου στην χρονιά της πανδημίας, είναι 71,5% και δικαίως χαρακτηρίζεται “αστρική” για τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου. Όμως και η αντίστοιχη εκτίναξη του DAX ήταν 68,4%, του πανευρωπαϊκού StoxxEurope 600  +50%, ενώ και του Γενικού Δείκτη της Αθήνας ξεπέρασε το 72%.

Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές συνέχισαν την άνοδο τους σήμερα Δευτέρα 4/1/2021, καθώς οι επενδυτές στηρίχθηκαν στην ελπίδα τους πως τα εμβόλια θα επιφέρουν τελικά μια οικονομική ανάκαμψη παγκόσμια, ακόμη και αν μια πιθανά αυστηρότερη ρύθμιση κατά της πανδημίας για το Τόκιο, τράβηξε πίσω τις ιαπωνικές μετοχές από το ανώτερο των 30 ετών.

Μετά από μια αργή εκκίνηση, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,8% για να φτάσει σε μια νέα κορυφή όλων των εποχών. Στις 7:10 δική μας ώρα κέρδιζε +1,16%. Η Νότια Κορέα ανέβηκε 2% σε επίπεδα ρεκόρ, με επικεφαλής τους τομείς των ημιαγωγών και αυτοκινήτων, αλλά στις 7:10 κέρδιζε +2,48%. Ενώ  τα κινέζικά blue chip αρχικά πρόσθεσαν 0,3% αλλά στις 7:10 κέρδιζαν +1,12%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για τον S&P 500 ήταν σταθερά αφού έφτασε επίσης σε ρεκόρ. Τα ΣΜΕ του EUROSTOXX 50 ήταν σταθερά, ενώ τα ΣΜΕ του FTSE αυξήθηκαν +0,4%.

Η αγορά της Αθήνας βρέθηκε μια φορά στο δεύτερο μισό του 2007 και στο ξεκίνημα του 2008, πάνω από τις 5000 μονάδες. Μετά την επίσημη και όντως ελεγχόμενη χρεοκοπία της οικονομίας ωστόσο, έχει περάσει κάτω από τις 500 μονάδες τρεις φορές. Η πρώτη ήταν τον Μάιο και τον Ιούνιο  του 2012, με τον ΓΔ στις 470 μονάδες. Η αναπήδηση από το πρώτο ιστορικό χαμηλό στην εποχή του ευρώ έφερε, την άνοιξη του 2014, τιμές άνω των 1350 μονάδων χονδρικά. Από εκεί και πέρα όμως, ξεκίνησε η περιπέτεια που έφερε τον πυθμένα των πυθμένων τον Φεβρουάριο του 2016, στις 421 μονάδες στις 11/2, με κλείσιμο στις 441. Η αναπήδηση από ιστορικό χαμηλό, που ξεπέρασε το πρώτο, κατέληξε στις 950 μονάδες πέρυσι τον Ιανουάριο.  Αλλά η χρονιά, με τον πανικό της πανδημίας έφερε πέρυσι αμέσως μετά, τον Μάρτιο, το τρίτο πέρασμα χαμηλότερα των 500 μονάδων στις 470. Η αναπήδηση από τον πρόσφατο πυθμένα είναι σε εξέλιξη.

Με σαφώς επιβεβαιωμένη την περιοχή των χαμηλών της αγοράς και δεδομένης της επιστροφής πρόσφατα και έμπρακτα (με κεφάλαια από το εξωτερικό) της εμπιστοσύνης στο μέλλον της ελληνικής ανάπτυξης , εκτιμούμε ότι η χρονιά θα κυλήσει ενάρετα μετά τον Μάρτιο.  Επειδή το rebound του 2021, αν υπάρξει, θα αποτελέσει απάντηση στην τρίτη φορά που προσεγγίστηκε ο πυθμένας της αγοράς. Και μην έχοντας πιο κάτω άλλο σκαλί να κατρακυλήσει πιο βαθιά η αγορά,  θα αισθανθεί να φυτρώνουν τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά της τα μεγάλα. Παράφραση από τον Προφητικό του Παλαμά, για την πρόβλεψη προς τις 1350 μονάδες και όχι τις 950, του περυσινού Γενάρη. Γιατί οι προοπτικές και οι ρυθμοί μεταβολής των μακροοικονομικών δεδομένων αν γυρίσει ο τροχός και ξεκολλήσουμε από την πανδημία, θα είναι εντυπωσιακοί, ενώ το καθεστώς των επιτοκίων θα παραμείνει κοντά στο μηδέν.

Η τελευταία εβδομάδα του σκληρού για την αθηναϊκή αγορά 2020, είχε πολλά θετικά χαρακτηριστικά από στατιστικής απόψεως, με πιο σημαντικό το φαινόμενο τα ανώτερα επίπεδα της προτελευταίας εβδομάδας του έτους, να αποτελούν τα κατώτερά της. Παράλληλα σημειώθηκε και το υψηλό β εξάμηνου και τελευταίου τρίμηνου στη διάρκειά της, ενώ οι ρυθμοί των συναλλαγών έπεσαν, όπως συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα την εποχή των εορτών. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατέληξε στα 53.852.650,41 ευρώ χωρίς, το αγοραστικό ενδιαφέρον των τελευταίων δύο μηνών, να καταφέρει να την περάσει πάνω από τα 54 δις ευρώ. Στην κορύφωση του ΓΔ πέρυσι στις 24/1/2020, ήταν 63,899 δις ευρώ, σύμφωνα στοιχεία του inBroker. Οι  συναλλαγές σχημάτισαν ένα Γ  με τις τιμές των βασικών δεικτών. Ήτοι, η πρώτη από τις τέσσερις συνεδρίες έφερε το ανώτερο κλείσιμο δεύτερου εξαμήνου, με τον ΓΔ να κλείνει πάνω από τις 810 μονάδες. Ενώ οι υπόλοιπες, συνθέτοντας μια πλαγιοκαθοδική συσσώρευση του έδωσαν στις 31/12  κλείσιμο στις 809.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Το 2021 είναι “φυσική” συνέχεια του 2020

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην παραδέχεται πως το 2020 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη με απροσδόκητους κινδύνους, σε προσωπικό και οικονομικό επίπεδο χρονιά, με αποτέλεσμα να εύχονται όλοι το τέλος του, με περισσή χαρά. Καθώς πολλοί επιθυμούν και εύχονται την απουσία των lockdown που βρίσκονται σε ισχύ στο ξεκίνημα του νέου έτους σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Αλλά επίσης δεν υπάρχει διαχειριστής κεφαλαίων σε κάθε αγορά της γης, που να μην θεωρεί το 2020 μια εξαιρετικά παράξενη αλλά και κερδοφόρα χρονιά.

Αφού το lockdown στην επενδυτική αισιοδοξία ήταν το μόνο που είχε τόσο σύντομη διάρκεια και δεν χρειάστηκε να επιβληθεί μετά τον Απρίλιο του 2020 ποτέ ξανά. Έτσι η άνοδος, από τα χαμηλά Μαρτίου, του S&P500 με κλείσιμο της χρονιάς στις 3790,20 μονάδες, που όρισε το 33ο  ρεκόρ υψηλών βίου στην χρονιά της πανδημίας, είναι 71,5% και δικαίως χαρακτηρίζεται “αστρική” για τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου. Όμως και η αντίστοιχη εκτίναξη του DAX ήταν 68,4%, του πανευρωπαϊκού StoxxEurope 600  +50%, ενώ και του Γενικού Δείκτη της Αθήνας ξεπέρασε το 72%.

Γοητεύει επενδυτικά η τεχνολογία

Η εκτίναξη όμως που σφράγισε το 2020 και υπογράμμισε την κυριαρχία μιας αντίληψης στα επενδυτικά κριτήρια, που θα έχει συνέχεια φέτος, ήταν του προσανατολισμένου στην τεχνολογία Nasdaq Composite Index. Η εκτίναξη από τον πυθμένα του στις 23 Μαρτίου (6631,42 μονάδες) ως το τελευταίο (55ο) για πέρυσι ρεκόρ βίου (12973,33), που εμφάνισε δυο συνεδριάσεις πριν το τέλος του έτους,  ήταν 95,6% και χρηματιστηριακά έχει… διαστημικές διαστάσεις. 

Γενικότερα πέρυσι έπεσαν έξω οι αναλυτές που υποστήριζαν πως θα υπάρξει στροφή του ενδιαφέροντος στις μετοχές με αποτιμήσεις που στηρίζονται στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη (value stocks) και όχι πλέον σε εταιρίες με γρήγορη ανάπτυξη των εσόδων τους (growth stocks). Αυτές εκτόξευσαν την δραστηριότητά τους μέσω των απαντήσεων που παρείχαν στις νέες ανάγκες ψηφιοποίησης εμπορίου και επαφών, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το 2020 ήταν η χρονιά που μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων η Tesla Inc. έγινε η αυτοκινητοβιομηχανία με την ψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο και η Airbnb έκανε το ντεμπούτο της στη δημόσια αγορά, με αποτίμηση μεγαλύτερη από το άθροισμα της χρηματιστηριακής αξίας των Marriott International Inc., Hilton Worldwide Holdings Inc. και Hyatt Hotels Corp. Ήταν τόσο εκπληκτικό, που ο διευθύνων σύμβουλός της έμεινε για λίγο άφωνος σε ζωντανή εκπομπή στην τηλεόραση. Ήταν επίσης η χρονιά που πολλές εταιρείες τεχνολογίας επωφελήθηκαν δυσανάλογα, από μια πανδημία που ανάγκασε τα άτομα να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και στο διαδίκτυο. Η Zoom Video Communications Inc. στο έτος αυξήθηκε κατά 396%, περίπου 24 φορές τα κέρδη του S&P 500. Η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης Etsy Inc. Είχε άλμα 302%, ενώ η PayPal Holdings Inc. ανέβηκε 117%. 

Η όρεξη για τις νέες εισαγωγές εταιριών τεχνολογίας ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή. Τόσο πολύ που μερικές εταιρείες, αποφάσισαν να καθυστερήσουν τις προγραμματισμένες Δημόσιες Εγγραφές τους, για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα πώς να τιμολογήσουν τις μετοχές τους. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα που μπορεί να κάνει τους επενδυτές να αισθάνονται ότι το πιο αξιόπιστο παιχνίδι χρηματιστηρίου είναι απλά να στοιχηματίζουν στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μετοχές τεχνολογίας. Ωστόσο αξίζει να λάβουν υπόψη, πως και αυτού του τύπου οι διαχειριστές έχουν έρθει αντιμέτωποι με δοκιμασίες και προβλήματα. Όταν για παράδειγμα η Pfizer Inc. κυκλοφόρησε τα νέα σχετικά με το εμβόλιο για τον Covid-19. Οι μετοχές όπως του Zoom και της Peloton Interactive είχαν μια από τις χειρότερες μέρες του έτους στις 9 Νοεμβρίου, σημειώνοντας διψήφια ποσοστιαία πτώση, αν και γρήγορα σημείωσαν άνοδο στις επόμενες εβδομάδες.

Το απροσδόκητο φέρνει ανάλογες αντιδράσεις

Με όσα έλαβαν χώρα το 2020 δεν προκύπτει απαραίτητα ότι το 2021 θα είναι η χρονιά που οι μετοχές growth θα περάσουν σε δεύτερη διαλογή. Η κοινωνία στο σύνολό της όλο και περισσότερο προσανατολιζόταν στην τεχνολογία, ακόμη και πριν από την πανδημία. Το τέλος της πανδημίας του κορανοϊού δεν θα είναι πανάκεια για εταιρείες που βρίσκονται ήδη σε δύσκολη θέση, όπως στη λιανική πώληση πετρελαίου ή των λιανικών πωλήσεων μέσω των κλασικών καταστημάτων.

Αν δούμε με ψυχρή ματιά το ράλι της αγοράς του 2020, θα διαπιστώσουμε ότι συνέβη εν μέσω μιας καταστροφικής πανδημίας που σκότωσε περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα, σταμάτησε τις επιχειρήσεις και τα ταξίδια και έπληξε την οικονομία. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αντίδραση της αγοράς, μεταξύ των οποίων και η μαζική παρέμβαση της Federal Reserve, το συγκλονιστικό ράλι είναι δύσκολο να κατανοηθεί για πολλούς. Αν δεν αποδεχθούν πως οι αγορές δεν αντικατοπτρίζουν τέλεια την οικονομία. Διαφορετικά θα μείνουν με το ερώτημα.

Πώς θα μπορούσαν τα πράγματα  στις αγορές να εξελιχθούν τόσο καλά όταν ο κόσμος φάνηκε να περνάει τόσο άσχημα;

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αγορά είναι αποσυνδεδεμένη με την πραγματικότητα, αλλά οι μετοχές τιμολογούν τι θα συμβεί σε έξι μήνες έως ένα χρόνο, και όχι όπως φαίνεται σήμερα η οικονομία. Μετά από αυτό το τεράστιο ράλι, ξαφνικά συνειδητοποιούν έκπληκτοι οι άνθρωποι,  πως το χρηματιστήριο δεν είναι λάθος, αλλά εκείνοι έκαναν λάθος».  Δήλωσε ο Andrew Slimmon, της Morgan Stanley Investment Management. Στην πανδημία, οι επενδυτές που άρχισαν να στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη των μετοχών την άνοιξη δεν πίστευαν ότι η οικονομία επρόκειτο να επανέλθει. Και είχαν δίκιο. Τα προβλήματα θα προκύψουν εάν και όταν η οικονομία στο πρώτο εξάμηνο αποδείξει, ότι ήταν φιλόδοξες και χωρίς επιβεβαίωση οι προσδοκίες που έφεραν τα ρεκόρ υψηλών στους χρηματιστηριακούς δείκτες στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Επενδυτικές συνήθειες του 2020

Η περυσινή χρονιά έφερε την κυριαρχία, μέσω της δικαίωσης, των επενδυτών που τοποθετούνται με βάση την ορμή στις τιμές κάθε μετοχής (momentum). Κάτω από την άνοδο των βασικών δεικτών, πολλές μεμονωμένες μετοχές κατέγραψαν ακόμη μεγαλύτερα αστρονομικά κέρδη από την ευρύτερη αγορά. Περισσότερες μετοχές κέρδισαν τουλάχιστον 400% στις ετήσιες κορυφές τους το 2020, από ό, τι κάθε χρόνο από το 2002, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων Dow Jones Market Data της FactSet, η οποία εξέτασε εταιρείες με αγοραία αξία τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια.

Μεταξύ αυτών είναι η Tesla Inc., ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αυξήθηκε περισσότερο από 700% και εισήλθε στις εταιρείες του S&P 500, η Overstock.com Inc., η NIO Inc., η Peloton Interactive Inc. και εταιρείες βιοτεχνολογίας. Πολλοί ιδιώτες επενδυτές και θεσμικοί στράφηκαν στα ETFS που ακολουθούν το momentum  ή αγόραζαν μετοχές εταιρειών που είχαν αυξηθεί απότομα, ξεπουλώντας τις μετοχές που υστέρησαν σε ορμή. Περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν πρόσφατα τοποθετημένα σε ETFS παρακολούθησης ορμής, τα περισσότερα σε τουλάχιστον μια δεκαετία.

«Οι υψηλότερες τιμές μετοχών δείχνουν ότι ορισμένες εταιρείες είναι νικητές, προσελκύοντας περισσότερους ανθρώπους να τις προτιμήσουν. Όταν τα κοπάδια των επενδυτών αρχίζουν να συμφωνούν με την επικρατούσα αίσθηση και αυτό αρχίζει να αντικατοπτρίζεται στην αποτίμηση της μετοχής, μπορεί να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Σύμφωνα με τον  Tobias Hekster, της True Partner Capital.

Το 2020 φάνηκε επίσης πως οι κλεισμένοι στα σπίτια τους επενδυτές αύξησαν τις επενδύσεις μέσω των παραγώγων. Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, η οποία εμφάνιζε επί χρόνια σταθερότητα όγκων, απόκτησε ζωή. Ένας τομέας, που θεωρούταν πεδίο δράσης των εξελιγμένων εμπειρογνωμόνων των παραγώγων, έγινε παιδική χαρά για νέους και ηλικιωμένους επενδυτές, ερασιτέχνες και ειδικευμένους.  Οι όγκοι των options ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1973, σύμφωνα με τα στοιχεία της Options Clearing Corp., με περίπου 30 εκατομμύρια συμβόλαια την ημέρα να αλλάζουν χέρια, από περίπου 19 εκατομμύρια το 2019. Οι επενδυτές επέλεγαν να στοιχηματίζουν σε κινήσεις πάνω-κάτω για μετοχές και δείκτες, ενώ συχνά εξαργυρώνουν θέσεις εντός ωρών ή ημερών για να αποκομίσουν κέρδη.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το κλείσιμο της χρονιάς ήταν για το 77,8% των δεικτών που παρακολουθούμε ανοδικό. Ο S&P500 με μεταβολή +1,51% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +16,35%. Ο Dow, με άνοδο +1,35%, αποδίδει στο 2020 +7,25%. Ο S&P400 με μεταβολή -0,38%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 +11,91%, ενώ ο Russell 2000 που υποχώρησε -1,45%, έχει κέρδη +18,36% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε άνοδο +0,65%. Στο 2020 κλείδωσε κέρδη +43,64%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου μειώθηκε κατά -0,64% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -14,34%. Ο DAX κέρδισε +0,97%, και στο 2020 αποδίδει +3,55%, ο CAC είχε μεταβολή +0,53%, ενώ στο 2020 αποδίδει -7,14%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -0,47%, και στο έτος επίδοση -15,45%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +0,46%, στο έτος έχασε -5,42%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 πρόσθεσε +0,77%, και στο 2020 υποχωρεί -4,04%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +1,03%, ενώ στο 2020 απέδωσε +2,92%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +1,60%, κέρδισε πέρυσι +1,21%. Ο χρυσός με μεταβολή +0,98%, βρέθηκε στα 1901,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +24,85%. Άνοδος +0,39%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 48,42 δολάρια το βαρέλι. Στο  2020 έκλεισε με απώλειες -20,70%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,95%, στο 2020 κερδίζει +16,01%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +2,37%, με επίδοση στο 2020 +30,75%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +1,91%, και στο 2020 ενισχύεται +16,04%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά +3,20%, και στο 2020 υποχωρεί -3,40%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,25% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, απέδωσε στο 2020 +13,87%.

ΧΑ

Επιβεβαίωση της εγκατάστασης ανοδικής τάσης

Η τελευταία εβδομάδα του σκληρού για την αθηναϊκή αγορά 2020, είχε πολλά θετικά χαρακτηριστικά από στατιστικής απόψεως, με πιο σημαντικό το φαινόμενο τα ανώτερα επίπεδα της προτελευταίας εβδομάδας του έτους, να αποτελούν τα κατώτερά της. Παράλληλα σημειώθηκε και το υψηλό β εξάμηνου και τελευταίου τρίμηνου στη διάρκειά της, ενώ οι ρυθμοί των συναλλαγών έπεσαν, όπως συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα την εποχή των εορτών. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατέληξε στα 53.852.650,41 ευρώ χωρίς, το αγοραστικό ενδιαφέρον των τελευταίων δύο μηνών, να καταφέρει να την περάσει πάνω από τα 54 δις ευρώ. Στην κορύφωση του ΓΔ πέρυσι στις 24/1/2020, ήταν 63,899 δις ευρώ, σύμφωνα στοιχεία του inBroker. Οι  συναλλαγές σχημάτισαν ένα Γ  με τις τιμές των βασικών δεικτών. Ήτοι, η πρώτη από τις τέσσερις συνεδρίες έφερε το ανώτερο κλείσιμο δεύτερου εξαμήνου, με τον ΓΔ να κλείνει πάνω από τις 810 μονάδες. Ενώ οι υπόλοιπες, συνθέτοντας μια πλαγιοκαθοδική συσσώρευση του έδωσαν στις 31/12  κλείσιμο στις 809.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +2,73%, με επίδοση για το Δεκέμβριο +9,78%, ο 25άρης ανέβηκε κατά +2,69%, και στον μήνα κέρδισε 10,33%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,94%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +8,31%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -11,75%, ο 25άρης -15,81% όταν ο FTSEM υποχωρεί -7,35%.

Τη Δευτέρα 28/12 με μια απόλυτα ανοδική διαπραγμάτευση, ο ΓΔ με μεταβολή +2,92%, οδηγήθηκε στις 810,44 από 787,48 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1943,14 από 1884,05 με κέρδη +3,14%. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+6,55%), και τα κέρδη των ΑΡΑΙΓ +9,60% ΔΕΗ +4,90%, ΕΛΠΕ +4,66% ΟΠΑΠ +3,71%, ΟΤΕ +3,63%, ΕΧΑΕ +3,17% ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,06% και ΒΙΟ +3,04%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,911 ευρώ με πακέτα αξίας 0,657 εκατ. Την επόμενη, με τη φόρα της ορμής από την προηγούμενη, σημειώθηκε το ανώτερο εβδομάδας και β εξάμηνου στις 818,02 μονάδες. Αλλά ο ΓΔ με μεταβολή -0,15% οδηγήθηκε στις 809,22 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1939,35 με πτώση -0,20%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,96%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,004 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 24,668 εκατ.

Την Τετάρτη είχαμε τον ορισμό της συσσώρευσης, όπου με πλάγια κίνηση κυρίως και αδύναμους όγκους, διατηρήθηκαν οι 809 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,773 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 15,749 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή -0,02% οδηγήθηκε στις 809,08 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1936,38 με πτώση -0,15%. Η τελευταία με μειωμένη διάρκεια για την παραμονή της πρωτοχρονιάς συνεδρίαση, δεν άλλαξε πολλά. Η αγορά έκλεισε με οριακές απώλειες -0,01% καθώς ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 808,99 μονάδες, δηλαδή 4,44 μονάδες ψηλότερα από κατώτερο μέρας. Ο 25άρης έκλεισε στις 1934,64 με πτώση -0,09%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,943 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 13,468 εκατ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος στη βδομάδα ήταν 56,66 εκατ. ευρώ και των πακέτων 13,64 εκατ.

Η εικόνα των blue chip με σύμπτωση του τέλους της εβδομάδας με αυτό του τελευταίου τριμήνου και της χρονιάς έχει ως ακολούθως:

  • ΑΔΜΗΕ +2,92% στη βδομάδα με κέρδη στο 2020 λόγω ελάχιστων απωλειών στο Α εξάμηνο.
  • ΑΛΦΑ +5,44% αλλά η βουτιά στο Α εξάμηνο παρά την υπερ-απόδοση στο Β έδωσε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση.
  • ΑΡΑΙΓ +3% αλλά η βουτιά στο Α εξάμηνο έφερε το -39% στο 2020 στο Β αντιδρά.
  • ΒΙΟ +3,31% και αυτή η ώθησε έφερε στο 61% τα κέρδη του Β εξάμηνου και το 3,6% στο 2020.
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,79% όμοια στατιστικά με την προηγούμενη εμφανίζοντας +4,1% ετήσια απόδοση.
  • ΔΕΗ+3,92% η μικρή σχετικά πτώση του Α εξάμηνου και η καλύτερη όλων αντίδραση στο Β έφεραν το +80% στο έτος.
  • ΕΕΕ +0,08% χάνει -12,4% στο 2020 λόγω χαμηλότερης των δεικτών αντίδρασης στο Β εξάμηνο.
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ το +0,35% στη βδομάδα δείχνει πως οι θεσμικοί θεώρησαν αρκετή την ετήσια άνοδό της μετά την υπεραπόδοση στο Β εξάμηνο.
  • ΕΛΠΕ +0,75% και από τις λιγοστές με απώλειες και στα δυο τρίμηνα άρα με απώλειες στο 2020 -38,4%.
  • ΕΤΕ +6,55%, εμφανίζει τις μικρότερες απώλειες στο έτος -25%.
  • ΕΥΔΑΠ -0,87% εξαιρετικά αμυντική στο 2020 (-9%) αν και με πτώση ανά εξάμηνο.
  • ΕΥΡΩΒ -0,07% στη βδομάδα, ακολούθησε τη δυναμική του κλάδου με απόδοση -37% στο έτος.
  • ΕΧΑΕ +3,04%, εμφανίζει επίδοση -16% στο 2020, γιατί αντέδρασε χλιαρά στο Β εξάμηνο.
  • ΛΑΜΔΑ -0,14% με ετήσια απόδοση κοντά στων δεικτών.
  • ΜΟΗ +0,08% ακολουθεί την περιπέτεια των τιμών του πετρελαίου με δυο εξάμηνα πτωτικά.
  • ΜΠΕΛΑ +1,50% και -23% στο έτος, πληρώνει τα μέτρα κατά της πανδημίας.
  • ΜΥΤΙΛ +2,32% με άμυνα στο Α εξάμηνο και υπεραπόδοση στο Β, έγραψε +22% στο 2020.
  • ΟΛΠ -0,71% στη βδομάδα, μετοχή χαμηλών τόνων -11% στο  έτος και μικρή αντίδραση στο Β εξάμηνο.
  • ΟΠΑΠ +4,29% συνέχισε την προσπάθεια να περιορίσει τις ετήσιες απώλειες στο -5,5%.
  • ΟΤΕ +1,93% είχε καλή άμυνα στο Α εξάμηνο αλλά αδύναμο Β καταλήγοντας στο -7,6% για το 2020.
  • ΠΕΙΡ +21,61 στη βδομάδα αλλά με απώλειες -56,5% στο έτος.
  • ΣΑΡ +3,31% με μικρές ανά εξάμηνο μεταβολές εμφάνισε ετήσια κέρδη +9,74%.
  • ΤΕΝΕΡΓ +3,12% στη βδομάδα δυο ανοδικά εξάμηνα δικαίως αποδίδει +72% στο 2020.
  • TITC +0,44% αντέδρασε όπως η αγορά στο Β εξάμηνο χτυπήθηκε σκληρά στο Α καταλήγοντας στο -27,5 για το 2020.
  • ΦΡΛΚ με το +5,82 στη βδομάδα δεν κατάφερε να γυρίσει σε ανοδικό ούτε το  Β εξάμηνο και στο έτος έπεσε -31%. ​

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με αισιοδοξία στα στοιχήματα για το 2021 οι traders των παραγώγων

Στην τελευταία συνεδρίαση του 2020, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο από το άνοιγμα ως τις 12:42 αλλά κατόπιν χωρίς αλλαγές πρόσημου σε θετικό ως τις δημοπρασίες. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα -3,31 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,74 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 1946,70 μονάδες, εμφανίστηκε στις 13:59 και στις 15:00. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 12:03 και ήταν οι 1925,39 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1934,64 από 1936,38 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,09% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε  στα 6,326 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 387 συμβόλαια με ανώτερο τις 1951,00 μονάδες, κατώτερο τις 1925,75 με τελευταίες πράξεις στις 1931,75 από 1938,50 και οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 5510 από 5591. Επίσης εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με 101 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια πιο κάτω από τις 1946,00 μονάδες και ψηλότερα από τις 1933,50 την προηγούμενη με τελευταίες πράξεις στις 1943,75 από 1933,00 και ανήλθαν σε 138 από 98 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Φεβρουαρίου όμως διακινήθηκαν 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1900 και τις 1950 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης σειράς Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου εμφανίστηκε όγκος 42 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 1975 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης και το ενδιαφέρον περιορίστηκε στη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 9.342 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στα 1850 για ΑΡΑΙΓ. 

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +2,73%, με επίδοση για το Δεκέμβριο +9,78%, ο 25άρης ανέβηκε κατά +2,69%, και στον μήνα κέρδισε 10,33%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,94%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +8,31%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -11,75%, ο 25άρης -15,81% όταν ο FTSEM υποχωρεί -7,35%.

Το 2020 δεν ήταν μια συνηθισμένη χρονιά και στην πληθώρα των κλασικών ετήσιων αποτιμήσεων, μια ακόμα δεν θα βοηθούσε. Για την προσέγγιση που θα ακολουθήσει ξεκινάμε από μια παραδοχή. Το 2020 έδωσε την ευκαιρία να οριστεί με διαφορά ολίγων ημερών ο σκληρός πυθμένας για κάθε μετοχή των FTSE25 την εποχή του πανικού από τον COVID -19 πέρυσι την άνοιξη στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι μετοχές των Τραπεζών και της ΕΧΑΕ μαζί με τις ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ και ΜΟΗ που εμφάνισαν πυθμένα τον Οκτώβρη, στον πανικό από το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτά διακρίνονται εύκολα με τη σύγκριση της απόστασης που έχουν οι τιμές των blue chip στο τέλος του έτους από τα κατώτερα τελευταίων 3 και 12 μηνών. Αντίστοιχα από την απόσταση έναντι του ανώτερου τελευταίων 3 και 12 μηνών φαίνεται ποιες μετοχές έχουν διατηρήσει το μέγιστο από πέρυσι τον Γενάρη και ποιες στο rebound του τελευταίου διμήνου το ξεπέρασαν.

Δεν έχει στην στατιστική εικόνα που αποτυπώνεται στον πίνακα σημασία τόσο η ετήσια μεταβολή ανά τίτλο, όσο το μέγεθος της αντίδρασης από τον πυθμένα. Καθώς αντιστοιχεί στο επίπεδο που εκτονώνονται σχεδόν ολοκληρωτικά οι πιέσεις που μπορούν να ασκηθούν ανά συγκεκριμένη μετοχή, την εποχή που ο πανικός είναι απόλυτα κυρίαρχος. Ο πίνακας λειτουργεί σαν ανιχνευτής της ορμής που οδήγησε κάθε τίτλο στο φινάλε του 2020.

 

Κλείσιμο

Αντίδραση

Αντίδραση

Απόσταση

Απόσταση

Απόδοση

 

31-Dec

min

min

max 

max 

στο 2020

Αξία

 

 3 τελ. μην

12 τελ μην

3 τελ μην

12 τελ μην

 

ΓΔ            

808,990

47,06%

72,29%

-1,10%

-14,77%

-11,75%

FTSE          

1934,640

50,55%

70,33%

-1,40%

-18,41%

-15,81%

FTSEM         

1107,380

31,48%

68,02%

0,00%

-14,74%

-7,35%

             

Αξία

           
             

ΑΔΜHΕ

2,645

29,66%

68,47%

-2,76%

-4,51%

14,01%

ΑΛΦΑ

0,954

138,55%

138,55%

-7,36%

-50,56%

-50,38%

ΑΡΑΙΓ

5,150

106,00%

106,00%

-7,87%

-43,28%

-38,69%

BIO

3,740

49,60%

154,42%

-6,50%

-6,50%

3,60%

ΓΕΚΤΕΡΝΑ      

7,880

39,96%

112,40%

0,00%

-11,76%

4,10%

ΔΕΗ           

7,430

64,75%

412,41%

-3,13%

-3,13%

79,90%

ΕΕΕ         

26,420

38,91%

71,78%

-1,75%

-24,25%

-12,43%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

1,725

38,00%

238,24%

-2,54%

-12,44%

1,35%

ΕΛΠΕ          

5,400

32,68%

32,68%

-6,25%

-38,64%

-38,43%

ΕΤΕ           

2,261

166,00%

179,14%

-1,70%

-26,35%

-25,13%

ΕΥΔΑΠ

6,870

9,22%

38,79%

-4,98%

-11,70%

-9,01%

ΕΥΡΩΒ

0,579

106,64%

106,64%

-6,68%

-37,11%

-37,11%

ΕΧΑΕ          

3,895

63,66%

63,66%

-4,53%

-20,51%

-15,97%

ΛΑΜΔΑ

7,100

47,92%

66,67%

-4,70%

-19,77%

-13,73%

ΜΟΗ

11,800

55,26%

55,26%

-4,30%

-44,44%

-42,77%

ΜΠΕΛΑ         

14,210

20,42%

42,96%

-9,20%

-27,05%

-23,40%

ΜΥΤΙΛ         

11,900

33,71%

142,86%

-0,58%

-0,58%

21,68%

ΟΛΠ

19,500

19,34%

50,46%

-2,50%

-15,22%

-10,76%

ΟΠΑΠ

10,950

59,62%

102,78%

-0,27%

-13,44%

-5,52%

ΟΤΕ

13,180

19,38%

46,28%

-9,73%

-9,73%

-7,57%

ΠΕΙΡ

1,300

150,00%

150,00%

-4,41%

-61,65%

-56,52%

ΣΑΡ

9,350

15,86%

79,81%

-2,30%

-2,30%

9,74%

ΤΕΝΕΡΓ        

13,200

18,71%

142,65%

-3,37%

-3,37%

72,32%

ΤΙΤC       

13,740

35,77%

63,57%

-5,24%

-28,44%

-27,53%

ΦΡΛΚ          

4,000

28,62%

45,45%

-6,54%

-33,11%

-30,92%

Με την αγορά να έχει αντιδράσει από τον πυθμένα της κατά 70% κατά μέσο όρο, από τις μετοχές που είχαν αντίδραση από 100% και πάνω διαθέτουν την πιο φρέσκια ανοδική ορμή σήμερα όσες το μεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου τους εμφανίστηκε στο τελευταίο τρίμηνο. Σε αυτή την ομάδα βρίσκονται οι

  • ΔΕΗ με άνοδο +412% στο 12μηνο και 65% στο τελευταίο τρίμηνο,
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ +238% στο 12μηνο και 38% στο τελ. τρίμηνο,
  • ΕΤΕ +179% στο 12μηνο και 166% στο τελ. τρίμηνο,
  • ΒΙΟ +154% στο 12μηνο και 50% στο τελ. τρίμηνο,
  • ΠΕΙΡ +150% στο 12μηνο και +150% στο τελ. τρίμηνο,
  • ΜΥΤΙΛ +154% στο 12μηνο και 50% στο τρίμηνο,
  • ΤΕΝΕΡΓ +143% στο 12μηνο και 19% στο τελ. τρίμηνο,
  • ΑΛΦΑ +139% στο 12μηνο και 139% στο τελ. τρίμηνο,
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ +112% στο 12μηνο και 40% στο τελ. τρίμηνο,
  • ΕΥΡΩΒ +107% στο 12μηνο και 107% στο τελ. τρίμηνο,
  • ΑΡΑΙΓ +106% στο 12μηνο και 106% στο τελ. τρίμηνο, και
  • ΟΠΑΠ  +103% στο 12μηνο και 60% στο τελ. τρίμηνο.

Στον αντίποδα της κατάταξης με βάση την ορμή αντίδρασης από τον πυθμένα βρίσκονται τα blue chip με απόσταση από τον πυθμένα τους κάτω του +60%. Ήτοι ΕΛΠΕ +33% ΕΥΔΑΠ +39% ΜΠΕΛΑ +43% ΦΡΛΚ +45% ΟΤΕ +46% ΟΛΠ +50% και ΜΟΗ +55%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Οι αργίες τα εμπόδισαν

Σήμερα

Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές συνέχισαν την άνοδο τους σήμερα Δευτέρα 4/1/2021, καθώς οι επενδυτές στηρίχθηκαν στην ελπίδα από τα εμβόλια που θα επιφέρουν τελικά μια οικονομική ανάκαμψη παγκόσμια, ακόμη και αν μια πιθανά αυστηρότερη ρύθμιση κατά της πανδημίας για το Τόκιο τράβηξε πίσω από τα υψηλά των 30 ετών τις ιαπωνικές μετοχές.

Μετά από μια αργή εκκίνηση, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,8% για να φτάσει σε μια νέα κορυφή όλων των εποχών. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,25%.

Η Νότια Κορέα ανέβηκε 2% σε επίπεδα ρεκόρ, με επικεφαλής τους τομείς των ημιαγωγών και αυτοκινήτων. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,25%. Ενώ τα κινέζικά blue chip πρόσθεσαν 0,3%. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,21%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για τον S&P 500 ήταν ανοδικά αφού έφτασε επίσης σε ρεκόρ στο τέλος του 2020. Τα μελλοντικά συμβόλαια EUROSTOXX 50 ήταν σταθερά, ενώ τα συμβόλαια FTSE αυξήθηκαν 0,4%.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να βασίζονται στις κεντρικές τράπεζες για να διατηρήσουν τη φθηνή ρευστότητα, ενώ τα εμβόλια κοραναϊού βοηθούν στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας με την πάροδο του χρόνου, αν και μεγάλο μέρος αυτής της αισιοδοξίας έχει ήδη ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις και ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Ο ΝΙΚΚΕΙ της Ιαπωνίας έχασε τα πρώτα κέρδη για να μειωθεί 0,4% αφού ο πρωθυπουργός Γιοσιχάιντ Σούγκα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο και τρεις γύρω νομούς. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,77%.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν προσεκτικά τις εκλογές της Πολιτείας στη Τζώρτζια για δύο έδρες στη Γερουσία των ΗΠΑ την Τρίτη, οι οποίες θα καθορίσουν ποιο κόμμα θα την ελέγχει.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν μια ή και τις δύο, θα διατηρήσουν μια μικρή πλειοψηφία στην αίθουσα και μπορούν να εμποδίσουν τους νομοθετικούς στόχους και τους υποψηφίους δικαστικούς του επερχόμενου Προέδρου Joe Biden.