Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007 11:14

Καταναλωτής υπέβαλε αγωγή εναντίον τράπεζας για 0,84 €

«Φρένο» στην πρακτική των τραπεζών να αξιοποιούν τις ημέρες των αργιών υπέρ τους και σε βάρος των καταναλωτών επιβαρύνοντάς τους με τόκους υπερημερίας επιχειρείται να μπει μέσα από έντονες δικαστικές διαμάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Δανειοληπτών (ΕΛΙΔΑ), καταναλωτής ξεκίνησε μια ασυνήθιστη - λόγω ποσού - αντιδικία, μηνύοντας και υποβάλλοντας αγωγή εναντίον τράπεζας επειδή τον χρέωσε με 0,84 ευρώ ως τόκους υπερημερίας, εκμεταλλευόμενη και μια ημέρα αργίας (σχετικά με την πληρωμή συναλλαγματικής), αν και δεν είχε τέτοιο δικαίωμα.

Με τη μήνυση ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των αρμοδίων της τράπεζας για παράνομη είσπραξη τόκων υπερημερίας, ενώ με την αγωγή αξιώνει την αποζημίωσή του, όχι μόνο γιατί τον υποχρέωσαν να πληρώσει παράνομα 84 λεπτά, αλλά και για την ηθική βλάβη που υπέστη, γιατί εμφανίστηκε ότι δήθεν χρωστούσε χρήματα και ήταν υπερήμερος με συνέπεια την προσβολή της εμπορικής φήμης και του κύρους του, για την αποκατάσταση των οποίων ζητεί να επιδικαστεί ποσό 10.000 €.

Μάλιστα, με τη μηνύτρια αναφορά που υπέβαλε ζητεί από την Εισαγγελία να «διερευνήσει την παράνομη επιβολή τόκων υπερημερίας από όλες τις τράπεζες».