Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της BHP Billiton και της Zijin Mining Group Co., μετά την άνοδο των τιμών του χαλκού, του χρυσού και του πετρελαίου.

Στα ύψη αναρριχήθηκαν οι μετοχές της JFE Holdings Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ιαπωνίας, αλλά και της Posco, μετά το σχόλιο της UBS AG ότι η συρρίκνωση της παγκόσμιας παραγωγής στηρίζει τις τιμές. Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ατσαλιού στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό σε 12 χρόνια.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 158,02 μονάδες στις 12:28 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Εννέα από τους 10 κλάδους που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη κινήθηκαν ανοδικά. Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,2%, φθάνοντας στις 18.042,50 μονάδες.

Στην Κίνα ο CSI 300 Index ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών. Εκθέσεις επίσης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τα μέγιστα σε περίπου τρία χρόνια, πιέζοντας την κινεζική κυβέρνηση να αυξήσει τα επιτόκια.

Οι μόνοι δείκτες που κινήθηκαν πτωτικά στην περιφέρεια ήταν στις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

Χθες άνοδο 0,3% σημείωσαν οι τιμές του χαλκού στη Ν. Υόρκη, περιορίζοντας τις απώλειες 0,8% δύο ημερών. Ο χρυσός αναρριχήθηκε 1,2%, φθάνοντας στα 673,70 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Ιουνίου. Τα συμβόλαια του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 1,4%, φθάνοντας στα 75,05 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Αύγουστο του 2006.