Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2001 21:45

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Με πτώση έκλεισαν και σήμερα - για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση - οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων περιορίζοντας, ωστόσο, προς το τέλος των συνεδριάσεων τις αρχικές τους απώλειες, οι οποίες κατά περίπτωση είχαν φθάσει μέχρι και το 4%. Αρνητική ήταν η επίδραση των νέων προειδοποιήσεων από διάφορες εταιρείες σχετικά με τα μελλοντικά τους κέρδη, καθώς και η προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της Deutsche Bank από τoν οίκο αξιολόγησης Goldman Sachs.

Ανάλογη, πάντως, αναμένεται να είναι η εικόνα και των επόμενων συνεδριάσεων, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο David Donnelly, διαχειριστής κεφαλαίων στην Gordon House Asset Management, ο οποίος δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg", ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ενδεχόμενο ανάκαμψης των εταιρικών κερδών, γεγονός που αναγκάζει τους επενδυτές να προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.625,9 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 1,66%. Η μετοχή της Cable & Wierless συνέχισε και σήμερα την πτωτική της πορεία μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι προτίθεται να προβεί στην απόλυση 4.000 εργαζομένων. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με απώλειες 12,29%, ενώ με ανάλογη πτώση έκλεισε και η μετοχή της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Colt Telecom. H τιμή της μετοχής της HSBC στον απόηχο των δυσμενών πρoβλψεων της Goldman Sachs για την Deutsche Bank υποχώρησε κατά 4,97%. Στον αντίποδα, με αξιοσημείωτη άνοδο, της τάξεως του 1,63%, έκλεισε η μετοχή της Vodafone.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.115,5 μονάδες περιορίζοντας στο 1,38% τις απώλειές του οι οποίες ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 3%. Η μετοχή της Renault ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης, καθώς υποχώρησε κατά 6,72%. Σημαντική πτώση, κατά 5,20% σημείωσε και η μετοχή της Societe Generale, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της από την Goldman Sachs για την επόμενη διετία.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση για το δείκτη Xetra DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος έκλεισε στις 5794,12 μονάδες με πτώση 2,83% κυρίως λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκαν οι κλάδοι των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Με σοβαρές απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των εταιρειών Bayerische Motoren Werke, Volkswagen και DaimlerChrysler. H μετοχή της Deutsche Bank μετά τη σημερινή προαναφερθείσα ανακοίνωση της Goldman Sachs υποχώρησε κατά 5,09%, ενώ ανάλογη πτώση εμφάνισε και η μετοχή της Deutsche Telekom.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα και οι υπόλοιποι εξεταζόμενοι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο Μιλάνο, αναλυτικότερα, ο δείκτης MIB 30 διαμορφώθηκε στις 37.673 μονάδες (-1,20%), στη Μαδρίτη ο δείκτης Ibex 35 στις 9.393 (-1,24%), στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL 20 στις 2.849,51 μονάδες (-1,74%) και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI έκλεισε στις 7.225,7 μονάδες με πτώση 2,10%.