Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2007 07:11

Κοντά στα υψηλότερα 11 μηνών το αργό

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την αναρρίχησή του χθες στα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών, αποτέλεσμα της μείωσης των εισαγωγών από την Αγκόλα και τα προβλήματα σε διϋλιστήρια των ΗΠΑ.

Η Total SA, η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, είπε ότι η παραγωγή στη πετρελαιοπηγή της Dalia, ανεστάλη από πρόβλημα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας. Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο και η βενζίνης μετά την ανακοίνωση της Husky Energy Inc. ότι φωτιά διέκοψε την παραγωγή της στη Λίμα του Οχάϊο κατά 75%. Στις 18 Ιουλίου, έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ έδειξε ότι ο μέσος όρος των αποθεμάτων βενζίνης υποχώρησε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου διαπραγματεύθηκε στα 75,80 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς χαμηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:13 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Τα συμβόλαια που λήγουν σήμερα, άγγιξαν τα 76 δολ. το βαρέλι χθες, τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από τις 10 Αυγούστου του 2006. Εκλεισαν στα 75,92 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,2% σε μία ημέρα.

Η Αγκόλα είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής. Η Total είπε ότι εκτιμά η επανέναρξη των εξαγωγών να γίνει σε δύο ημέρες. Η παραγωγή από τη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της ηπείρου, μειώθηκε 17% τα δύο τελευταία χρόνια καθώς ένοπλοι απήγαγαν εργαζομένους και επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 77,50 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου στις 9:58 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Σημείωσε άνοδο 1,2%, φθάνοντας χθες στα 77,67 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Αυγούστου του 2006.