Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου για το 2021 ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Από 8 έως 12 δισ. ευρώ σχεδιάζει να δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές το 2021 μέσω εκδόσεων τίτλων μεσαίας και μεγάλης διάρκειας.
Σύμφωνα με τα δύο σενάρια του προγράμματος δανεισμού που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους για το νέο έτος, το Ελληνικό Δημόσιο :
· θα αντλήσει 22 δισ. ευρώ μέρος των οποίων θα προέλθει από
- 8 δισ. ευρώ : από εκδόσεις ομολόγων μεσαίας και μεγάλης διάρκειας
- 2,5 δισ. ευρώ: μέσω των προγραμμάτων SURE, Tαμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α.
- 1,3 δισ. ευρώ : από την επιστροφή κερδών από την διακράτιση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες (SNP’s & ANFA’s)
- 1,5 δισ. ευρώ : από ιδιωτικοποιήσεις
· 24 δισ. ευρώ από τα οποία
- 12 δισ. ευρώ : από εκδόσεις ομολόγων μεσαίας και μεγάλης διάρκειας
- 3 δισ. ευρώ: μέσω των προγραμμάτων SURE, Tαμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α.
- 1,3 δισ. ευρώ : από την επιστροφή κερδών από την διακράτιση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες (SNP’s & ANFA’s)
- 1,5 δισ. ευρώ : από ιδιωτικοποιήσεις
Η πρώτη έκδοση του έτους αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ στόχος του ελληνικού δημοσίου είναι να διατηρήσει την επαφή του με τις αγορές όπως και να αυξηθεί η ρευστότητα για κάθε διάρκεια ομολόγων χωρίς να αποκλείεται να δούμε νέες επανεκδόσεις τίτλων.
Τα ταμειακά διαθέσιμα αναμένεται να μειωθούν στα 31 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2020. Παράλληλα, το 2021 σχεδιάζεται η πρόωρη αποπληρωμή χρέους ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.
Οι εκδόσεις του 2021 ύψους έως 12 δισ. ευρώ θα μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ
Το 2020 το ελληνικό δημόσιο άντλησε από τις αγορές 12 δισ. ευρώ με τις προσφορές που υποβλήθηκαν να ανέρχονται σε 77 δισ. ευρώ.
Ο μέσος όρος αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται στα 20 χρόνια ενώ το ετήσιο κόστος αποπληρωμής παραμένει κάτω από τα 12 δισ. ευρώ.
Ραλλού Αλεξοπούλου