Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 11:36

Μέσα της επόμενης χρονιάς οι νέες αντικειμενικές αξίες

Ολοκληρωμένο φάκελο με τις επικαιροποιημένες τιμές ακινήτων σε όλη τη χώρα έχει στα χέρια του πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας στην κτηματαγορά σχεδιάζει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τη φετινή χρονιά λόγω Covid-19, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα από τους αρμόδιους εκτιμητές που οδηγούν στον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης αλλά και στις παρεμβάσεις - μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Ολοκληρωμένο φάκελο με τις επικαιροποιημένες τιμές ακινήτων σε όλη τη χώρα έχει στα χέρια του πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας στην κτηματαγορά σχεδιάζει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τη φετινή χρονιά λόγω Covid-19, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα από τους αρμόδιους εκτιμητές που οδηγούν στον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης αλλά και στις παρεμβάσεις - μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου, με βάση και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της Κομισιόν, είναι η όλη διαδικασία αναπροσαρμογής να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2021, προκειμένου από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, εκτός απροόπτου από τον Ιούλιο, να τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι οι εισηγήσεις των αρμόδιων εκτιμητών για τις νέες τιμές είχαν παραδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους στις 5 Οκτωβρίου 2020, ενώ στις αρχές του τρέχοντος μηνός παραδόθηκαν και οι προτάσεις τους για τις αλλαγές στις τιμές εκκίνησης και τις αξίες των οικοπέδων σε Λήμνο και Θεσσαλονίκη.

Περαιτέρω μείωση ΕΝΦΙΑ

Με το άνοιγμα του φακέλου των νέων αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% για το 2021, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φθάσουν στο 20%, σε άλλες από 10% έως 12% και σε άλλες από 5% έως 8%. Στις περιοχές όπου θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα, σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές, η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι το έδαφος για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα αφορούν αλλαγές στην κλίμακα και στους συντελεστές του συγκεκριμένου φόρου έχει στρώσει και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, αφού το πόρισμά της προτείνει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Η νέα, εξάλλου, μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχει στόχο να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου η ψαλίδα μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και ο σχεδιασμός που προβλέπει την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 2.900 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται. Από την ένταξη αυτών των περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ που θα γίνει το 2021.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά της τάξης του 8% προκειμένου να εκπληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για συνολική μείωση του φόρου κατά 30%, αφού έχει προηγηθεί η μείωση κατά 22% το 2019.

Αλλαγές και σε 20 φόρους

Η υιοθέτηση των νέων αντικειμενικών αξιών θα φέρει αλλαγές και στον προσδιορισμό 20 φόρων και τελών που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα:

1. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση / δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου: 3% επί αντικειμενικής αξίας.

2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης.

3. Αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) διαβίωσης.

4. ΕΝΦΙΑ.

5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας - αφορολόγητο ποσό 200.000 ευρώ. Φυσικά πρόσωπα: 1‰-1%. Νομικά πρόσωπα: 2,5‰-5‰.

6. Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας (κτίσματα και οικόπεδα): 0,25‰-0,35‰.

7. Φόρος ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων εταιρειών: 15%.

8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή (επί της αξίας των κτισμάτων): 24%.

9. Φόρος μεταβίβασης/χρησικτησίας ακινήτων: 3%.

10. Επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων: α) δημοτικός φόρος 3% επί του ΦΜΑ, β) φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας: 7% επί του ΦΜΑ.

11. Φόρος ανταλλαγής (συνένωσης οικοπέδων): 1,5%.

12. Φόρος διανομής ακινήτων: 0,75%.

13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 3% επί ΦΜΑ.

14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων.

15. Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων.

16. Φόρος δωρεάς ακινήτων.

17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών.

18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων.

20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Εν αναμονή της επικείμενης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξίων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται για τους ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Κυρίως, πρόκειται για φορολογουμένους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας που βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, αλλά και σε ακριβές περιοχές, ακόμα και στην Αττική, και οι οποίοι είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν χαμηλό ΕΝΦΙΑ.