Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2007 13:57

Whirlpool: Στα ύψη τα κέρδη από τις πωλήσεις στο εξωτερικό

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 77% σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στον κόσμο, Whirlpool Corp., καθώς η ζήτηση για τα νέα προϊόντα της, Maytag, τόνωσαν τις πωλήσεις εκτός των ΗΠΑ.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 161 εκατ. δολ. ή 2 δολ. ανά μετοχή από 91 εκατ. δολ. ή 1,14 δολ. ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ. Αύξηση 2,5% σημείωσαν τα έσοδα, φθάνοντας στα 4,85 δισ. δολ. Τα κέρδη της Whirlpool διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Οι διεθνείς πωλήσεις ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 των κερδών της εταιρείας φέτος, από το 1/5 που αντιπροσώπευαν το 2006, καθώς η εταιρεία προωθεί νέα πλυντήρια και εντοιχισμένες ηλεκτρικές κουζίνες. Πέρυσι η εταιρεία αγόρασε την Maytag Corp. των ΗΠΑ για να αποκτήσει μερίδιο αγοράς στη χώρα, ενώ παράλληλα αύξησε την παραγωγή της στο εξωτερικό.

Στην Ευρώπη οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 10%, φθάνοντας στα 900 εκατ. δολάρια. Εξαιρουμένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3%. Τα λειτουργικά κέρδη αναρριχήθηκαν 20%, φθάνοντας στα 51 εκατ. δολ., αποτέλεσμα των πωλήσεων νέων προϊόντων.

Η Whirlpool διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης, από 8 δολ. έως 8,50 δολ. ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Whirlpool σημείωσαν χθες άνοδο 2,19 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 116,66 δολ. η μία στη Ν. Υόρκη. Συνολικά φέτος – μέχρι και χθες – έχουν σημειώσει άνοδο 41%.