Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά τα χαμηλότερα από ότι αναμενόταν κέρδη από τη μεγαλύτερη δανείστρια κατόπιν υποθηκών των ΗΠΑ, μείωση που τροφοδοτήθηκε από την συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών που επεκτείνεται.

Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Nintendo Co. και της Canon Inc. μετά την άνοδο του γιέν πάνω από τα 120 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, για πρώτη φορά σε δύο μήνες, περιορίζοντας την αξία των πωλήσεων σε γιέν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. κινήθηκαν πτωτικά μαζί με τις τιμές του αργού πετρελαίου και των μετάλλων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index απώλεσε 0,7%, φθάνοντας στις 160,21 μονάδες στις 11:44 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, μετά την αναρρίχησή του κατά 0,9% χθες και σε επίπεδα ρεκόρ. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη κινήθηκαν πτωτικά με τον κλάδο ενεργείας να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 1,1%, φθάνοντας στις 17.802,5 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο Kospi, που χθες άγγιξε τις 2.000 μονάδες για πρώτη φορά, υποχώρησε 0,4%, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε 18 μήνες.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 Index απώλεσε 2%, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 13 Μαρτίου. Οι μετοχές της Countrywide Financial, που αποτελεί περίπου το ήμισυ των υποθηκών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν 33%, φθάνοντας στα 81 σεντς ανά μετοχή, λιγότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα είναι 91 σεντς ανά μετοχή.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του νικελίου, απώλεσε 0,7% χθες. Ο χαλκός σημείωσε απώλειες 0,8%, ενώ το νικέλιο υποχώρησε κατά 3,6%.

Στο μεταξύ το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου υποχώρησε έως 0,6% κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) καθώς εικάζετο ότι η παραγωγή της βενζίνης θα είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της ζήτησης αργότερα το καλοκαίρι. Χθες τα συμβόλαια του πετρελαίου διαπραγματεύθηκαν στα 73,17 δολ. το βαρέλι μετά από απώλειες 3,1% τριών ημερών.