Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 09:48

Shell: Στα ύψη τα κέρδη το β' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 18% αποτέλεσμα των εσόδων από τις δραστηριότητες διΰλισης, εμφάνισαν το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Royal Dutch Shell Plc.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 8,67 δισ. δολ. από 7,32 δισ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία που εδρεύει στη Χάγη.

Οι τιμές της βενζίνης σε επίπεδα ρεκόρ, αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης και το κλείσιμο διϋλιστηρίων, αύξησαν τα κέρδη της Shell και εξισορρόπησαν την απώλεια παραγωγής από την Νιγηρία. Η ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της BP Plc, ανακοίνωσε προ δύο ημερών καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, εν μέρει και αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών βενζίνης. Η Exxon Mobil Corp. θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα τα αποτελέσματά της.

Τα συμβόλαια του μπρεντ κυμάνθηκαν στα 68,66 δολ. το βαρέλι, 2,5% χαμηλότερα από πέρυσι. Οι λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 3,227 δολ. το γαλόνι στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με την American Automobile Association.

Οι μετοχές Α της Shell στο Λονδίνο, υποχώρησαν χθες μία πένα, φθάνοντας στις 1.969 πένες η μία. Οι μετοχές της εταιρείας που έκλεισε αυτόν τον μήνα τα 100 χρόνια ζωής της, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 10%, υπερβαίνοντας την άνοδο των μετοχών της ΒΡ που ήταν 3%. Οι μετοχές της Exxon Mobil είχαν καλύτερες επιδόσεις έναντι των μετοχών των δύο εταιρειών με πετρελαιοειδή.

Στις 24 Ιουλίου η ΒΡ με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν άνοδο 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας τα 7,38 δισ. δολάρια.