Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 23:23

Τα ομόλογα της πανδημίας δεν φοβίζουν τις αγορές

Παρά την εκτίναξη του χρέους στον δημόσιο τομέα σε πάνω από 144 τρισ. δολάρια εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του SARS-CoV-2, οι επενδυτές δεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου χάρη στα προγράμματα αγοράς ομολόγων που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]  

Παρά την εκτίναξη του χρέους στον δημόσιο τομέα σε πάνω από 144 τρισ. δολάρια εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του SARS-CoV-2, οι επενδυτές δεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου χάρη στα προγράμματα αγοράς ομολόγων που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού. Διαχειριστές κεφαλαίων που μίλησαν σε επενδυτικό συνέδριο του Reuters διατείνονται πως ένας μεγάλος όγκος των κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα αυτών που εκδόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα μείνουν στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών μέχρι τη λήξη τους. Μερίδα αναλυτών δηλώνουν πως «τέτοιας φύσεως δημοσιονομικά ελλείμματα δεν έχουν σημασία». 

Σε έναν κόσμο όπου οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υποτονικές, οι κεντρικές τράπεζες εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να αγοράζουν τίτλους χρέους για την ενίσχυση της ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα και τη θωράκιση των οικονομιών. Αύριο θα λάβει χώρα μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται όχι μόνον επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων αλλά και παράταση της διάρκειάς του.

26,8 τρισ. δολ. το ενεργητικό

Το συνολικό ενεργητικό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας υπολογίζεται από τη Yardeni Research στα 26,8 τρισ. δολάρια, αντανακλώντας άνοδο 38,5% από πέρσι. Μόνον η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν επεκτείνει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50%. 

Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το συνολικό χρέος των κυβερνήσεων, των εταιρειών και των νοικοκυριών προβλέπεται πως θα φθάσει τα 277 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2020, αντανακλώντας αύξηση 15 τρισ. από το 2019. Οι κυβερνήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% του συνόλου, θέτοντας σε εφαρμογή ανεπανάληπτα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που, όμως, δεν επαρκούν για να αποτρέψουν ολέθριες επιπτώσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός ή η εστίαση λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές. 

Εκτόξευση των δανειακών υποχρεώσεων

Οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έχουν αναρριχηθεί σε 80 και 50 τρισ. δολάρια, αντίστοιχα, με τους αρμόδιους αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες για τη συσσώρευση επισφαλών δανείων στον τραπεζικό κλάδο. 
Κυβερνήσεις, όμως, του ανεπτυγμένου αλλά και του αναδυόμενου κόσμου έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές για να χρηματοδοτήσουν διαδοχικά δημοσιονομικά μέτρα καθώς η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει όμηρος της πανδημίας του Covid-19 μέχρι να γίνει η ευρεία διανομή των νέων εμβολίων. 

Τα πακέτα στήριξης και η... εξαφάνισή τους

Χθες η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης 708 δισ. δολαρίων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης στην οικονομία, δρομολογώντας μεταξύ άλλων επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και τις ψηφιακές καινοτομίες. Στο αμερικανικό Κογκρέσο συζητείται πρόσθετο πακέτο στήριξης 908 δισ. δολαρίων. Στην κορυφή της ατζέντας της διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε, που ξεκινά αύριο, βρίσκεται το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.  «Δεν θα με εξέπληττε εάν δεν ξαναδούμε τα ομόλογα που έχουν αγοραστεί από την Τράπεζα της Αγγλίας ή τη Fed ή άλλες κεντρικές τράπεζες», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της M&G Investment Management στο επενδυτικό συνέδριο του Reuters. Ο ίδιος προβλέπει πως τα ομόλογα αυτά «θα εξαφανιστούν στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών και θα φθάσουν εκεί ήσυχα στην ημερομηνία ωρίμανσής τους».