Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 13:17

Promise: 1 δισ. δολ. για τη δανείστρια Sanyo Shinpan

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Sanyo Shinpan Finance Co., ύψους 120 δισ. γιέν (1 δισ. δολ.) σε μετρητά για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη δανείστρια καταναλωτών της Ιαπωνίας, έκανε η Promise Co.

Η Promise προσέφερε 3.623 γιέν ανά μετοχή για το 75% των μετοχών της Sanyo Shinpan που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο του Τόκυο. Συμφώνησε να αποκτήσει το λοιπό μερίδιο της Sanyo Shinpan από την οικογένεια του προέδρου, Masakazu Shiiki, για ποσόν που δεν έγινε γνωστό. Σήμερα οι μετοχές της Sanyo έκλεισαν στα 3.650 γιέν η μία.

Η εξαγορά θα δημιουργήσει μία δανείστρια με δάνεια υψηλότερα των 2 τρισ. γιέν και ενδέχεται να σηματοδοτήσει περισσότερες συγχωνεύσεις.

Η Promise θα καταβάλλει από 110 δισ. έως 120 δισ. γιέν για την Sanyo Shinpan, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Hiromasa Tamai, σε συνέντευξή που παραχώρησε.

Σε άλλη ανακοίνωσή της σήμερα η Promise ανέφερε ότι τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν 4,4% φθάνοντας στα 6,6 δισ. γιέν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς μείωσε το κόστος και κατέβαλε λιγότερους φόρους.

Οι μετοχές της Sanyo Shinpan έχουν κάνει ράλι 47% από τις 8 Μαρτίου, όταν έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών. Οι μετοχές της Promise υποχώρησαν 4,3% φθάνοντας στα 3.320 γιέν η μία την ίδια χρονική περίοδο.

Οι δύο εταιρείες είχαν συνδυασμένα ετήσια έσοδα 519 δισ. γιέν, τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, περισσότερα των 499 δισ. γιέν που παρήγαγε η Aiful Corp. η μεγαλύτερη δανείστρια καταναλωτών της Ιαπωνίας και των 432 δισ. γιέν της Acom Co.