Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 12:54

Συνέδριο Economist: Απολιγνιτοποίηση, ψηφιοποίηση προτεραιότητες της κυβέρνησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 

Στόχος της Αθήνας είναι να διαμορφώσει ένα εμπροσθοβαρές Σχέδιο Ανάκαμψης, το προσχέδιο του οποίου ήδη συζητείται με την Κομισιόν για να πάρει την τελική του μορφή, προκειμένου να προωθηθούν οι πρώτες μεταρρυθμίσεις το 2021.

Στόχος της Αθήνας είναι να διαμορφώσει ένα εμπροσθοβαρές Σχέδιο Ανάκαμψης, το προσχέδιο του οποίου ήδη συζητείται με την Κομισιόν για να πάρει την τελική του μορφή, προκειμένου να προωθηθούν οι πρώτες μεταρρυθμίσεις το 2021.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ιδιαίτερα σημαντική είναι η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα της χώρας αλλά και να προχωρήσουν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και σε άλλα εργαλεία με στόχο την ενίσχυση της μόχλευσης.

Σχέδια τα οποία θεωρούνται ώριμα και αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πρώτων κονδυλίων που θα έρθουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το 2021 αποτελούν η απολιγνιτοποίηση, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η ψηφιοποίηση και η προώθηση της καινοτομίας. Σχέδια τα οποία συζητούνται αυτή την περίοδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει το επενδυτικό κενό κινητοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης  

ΤΟΜΑΣ ΣΑΡΑΝΧΕΙΜΟ – ΣΕΛΙΝ ΓΚΑΟΥΕΡ

Στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν τα κεφάλαια που θα λάβουν οι χώρες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκαν τόσο ο επικεφαλής του EuroWorking Group Tόμας Σαρανχέϊμο όσο και η επικεφαλής της task force για την Ανάκαμψη Σελίν Γκάουερ. Όπως επεσήμαναν δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας καθώς θα πρέπει να βρεθεί ισορροπία μεταξύ των στόχων που τίθενται και της προώθησης μεταρρυθμίσεων οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν «ιδιοκτησία» του κάθε κράτους-μέλους.

O πρόεδρος του ΕWG σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές διαδικασίες για την επιτελική διαμόρφωση του σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ελληνικές διαδικασίες και να βρεθεί τρόπος ώστε να ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κομισιόν.

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια η κα. Γκάουερ αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που υπάρχει με τις ελληνικές αρχές καθώς όπως είπε η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν ένα καλά δομημένο πρώτο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

ΝΤΕΚΛΑΝ ΚΟΣΤΕΛΛΟ

Θετικά μίλησε για το πρώτο Σχέδιο Ανάκαμψης που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνση Οικονομικών της Ε.Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο. Όπως τόνισε η Ελλάδα έχει υποβάλλει ένα καλό και ολοκληρωμένο Σχέδιο εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα επιτύχει το συγκεκριμένο πλάνο.  Παράλληλα, σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση των όσων θα περιληφθούν σε αυτό καθώς αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για το δημόσιο τομέα ενώ ειδική μνεία έκανε και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης χαρακτηρίζοντας τους στόχους φιλόδοξους.

ΑΛΕΞ ΠΑΤΕΛΗΣ

Πέντε παραδείγματα από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης ανέφερε ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Eιδικότερα :

  • Το σχέδιο αναδάσωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας καθώς όπως είπε αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα αναδασωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, με πρόγραμμα για φύτευση 30 εκατ. δέντρων σε έκταση 500 χιλ. στρεμμάτων. Παράλληλα προβλέπεται ένα πλέγμα δράσεων όπως η δημιουργία ενός μόνιμου εθνικού παρατηρητηρίου της χλωρίδας και πανίδας.
  • Η ανάπτυξη δικτύων 5G, μια μεταρρύθμιση η οποία έχει δρομολογηθεί καθώς σε μία εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία των συχνοτήτων.
  • Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά των εργαζομένων. Το πρόγραμμα θα αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και των ιδιωτικό τομέα.
  • Η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ ώστε να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η μεταφορά των πληροφοριών για τις αποδείξεις που κόβουν οι επιχειρήσεις.
  • Η βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία ή με προβλήματα κινητικότητας σε πολιτιστικούς χώρους.

Ραλλού Αλεξοπούλου