Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 14:47

ΒΕΑ: Στη σωστή κατεύθυνση το σ/ν για τη φοροδιαφυγή

Θετικές κρίσεις για το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής διατυπώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, θεωρώντας ότι το πνεύμα και το περιεχόμενό του κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικότερα σε σχέση με τα άρθρα 1 & 2 για τη σύσταση και συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το ΒΕΑ θεωρεί επιβεβλημένη και τη δική του συμμετοχή στο Συμβούλιο για την κάλυψη θεμάτων που αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να καλύπτουν ιδιαιτέρως την εκπροσώπηση τους σε παρόμοια όργανα, ενώ τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι το έργο του Συμβουλίου πρέπει να είναι ουσιαστικό, γιατί τότε μόνο θα έχει αξία.

Το άρθρο 4 θεωρείται από το ΒΕΑ ότι εκλογικεύει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα. Το άρθρο 5 απαλλάσσει τους νέους επιτηδευματίες από το άγχος των παραβάσεων. Το άρθρο 6, που αναφέρεται στα κίνητρα αποκάλυψης φαινομένων παραβατικής φορολογικής συμπεριφοράς, κατά το ΒΕΑ, συμβάλλει μέσα από την λογική του, ώστε ο φορολογούμενος να μην πέφτει θύμα εκβιασμού εκ μέρους των φορολογικών οργάνων.

Το άρθρο 8, το οποίο αφορά εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα των φορολογουμένων και επαναφέρει την συλλογή αποδείξεων εκ μέρους των φορολογουμένων, θα μπορούσε -κατά το Επιμελητήριο- να τύχει εν καιρώ συμπλήρωσης και από άλλες κατηγορίες δαπανών (μέχρι και την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου).

Πηγή ΑΠΕ