Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 17:17

Συμφωνία με Ιταλία - Τουρκία για νέο αγωγό φυσικού αερίου

ΥΠΕΓΡΑΦΗ σήμερα στη Ρώμη η τριμερής διακρατική συμφωνία Ιταλίας – Ελλάδας - Τουρκίας με την οποία διασφαλίζεται η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από την Ανατολή στη Δύση. «Είναι μια σημαντική μέρα για τις χώρες της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής και φυσικά για την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, καθώς, όπως είπε, «με το έργο αυτό συνδέεται για πρώτη φορά η Ασία με την Ευρώπη και αυτό είναι ένα γεγονός με πανευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση». Για ιστορικό γεγονός κάνει λόγο ο Κ. Καραμανλής.

ΥΠΕΓΡΑΦΗ σήμερα στη Ρώμη η τριμερής διακρατική συμφωνία Ιταλίας – Ελλάδας - Τουρκίας με την οποία διασφαλίζεται η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από την Ανατολή στη Δύση.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας, ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

«Είναι μια σημαντική μέρα για τις χώρες της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής και φυσικά για την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, καθώς, όπως είπε, «με το έργο αυτό συνδέεται για πρώτη φορά η Ασία με την Ευρώπη και αυτό είναι ένα γεγονός με πανευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση».

Το χερσαίο τμήμα του ελληνο-ιταλικού αγωγού θα κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ και το υποθαλάσσιο μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας από κοινού η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison. Το ελληνο-τουρκικό τμήμα του αγωγού αερίου, που είναι σχεδόν έτοιμο, θα εγκαινιαστεί προς το τέλος Αυγούστου από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Με τη σημερινή υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας τα τρία κράτη αποσαφηνίζουν επισήμως ότι στηρίζουν την κατασκευή και λειτουργία, ως ενιαίου πλέον έργου, του Ευρωπαϊκού Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Παράλληλα ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας του αγωγού και διασφαλίζονται σημαντικές ποσότητες αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια των εμπλεκομένων χωρών.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιούφας, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει σχέδιο διακρατικής συμφωνίας στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τους κ.Μπερσάνι και Γκιουλέρ το θέμα, ώστε να υπογραφεί τετραμερής πλέον διακρατική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και το Αζερμπαϊτζάν.

Βασικά σημεία

Τα βασικά σημεία της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας συνδέονται:

Πρώτον: Με τη διασφάλιση της διέλευσης μέσω Τουρκίας, των ποσοτήτων του αερίου που θα διαμετακομιστούν στην Ιταλία, μέσω του Ελληνικού δικτύου και του υποθαλάσσιου αγωγού ?ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ?. Όπως είναι ήδη γνωστό, η ΔΕΠΑ έχει κατά 50% συμμετοχή στον αγωγό ?ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ?, και επομένως για να υλοποιηθεί το έργο αυτό έπρεπε να διασφαλιστούν οι ποσότητες για τις ανάγκες της Ελλάδας.

Δεύτερον: Με την εξασφάλιση της τροφοδότησης της Ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου με ποσότητες μέσω Τουρκίας. Ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας, που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του Αυγούστου του τρέχοντος έτους, έχει ετήσια δυναμικότητα 11,5 δισ. κυβικών μέτρων. Από αυτά τα 8,8 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος θα διαμετακομιστούν στην Ιταλία, ενώ 0,75 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος, έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ.

Με την παρούσα Τριμερή Διακρατική Συμφωνία, εξασφαλίζονται για την Ελληνική αγορά τα υπόλοιπα 2 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος. Την ποσότητα αυτή μπορεί να εμπορευτεί οποιαδήποτε εμπορική εταιρία δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΠΑ.

Τρίτον: Τη δυνατότητα σε κάθε εταιρία που θα θελήσει να προμηθευτεί αέριο από τις χώρες παραγωγούς ανατολικά της Τουρκίας, να έχει πρόσβαση στο Τουρκικό δίκτυο για να μεταφέρει τις ποσότητες στην Ελλάδα πληρώνοντας φυσικά το ανάλογο τέλος μεταφοράς. Παράλληλα:

Πρώτον: Καθορίζονται με σαφήνεια οι υποχρεώσεις που έχουν και τα τρία μέρη προκειμένου να ενισχύσουν τις δραστηριοποιούμενες εταιρίες στην υλοποίηση του ΤουρκοΕλληνοΙταλικού (Interconnector Turkey Greece Italy) αγωγού. Η πρόβλεψη αυτή της Τριμερούς Διακρατικής, ιδίως όσον αφορά τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης στην Τουρκία, είναι πάρα πολύ σημαντική και θα λύσει μία σειρά προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στο μέλλον.

Δεύτερον: Για πρώτη φορά ονοματίζεται σε Διακρατική Συμφωνία ο νεοσύστατος Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.). Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς έτσι οριοθετούνται τα δικαιώματα της νέας εταιρίας αλλά και οι υποχρεώσεις της.

Ιστορικό γεγονός

Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την υπογραφή της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας. Όπως είπε, το έργο είναι σημαντικό, όχι μόνο για τις τρεις χώρες, αλλά και για τις χώρες τις Κασπίας, της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την Ευρώπη, αφού διασφαλίζεται η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ασία στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η χώρα μας, με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», την ολοκλήρωση του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, τη Διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και με τη σημερινή Συμφωνία, αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη θέση της, στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Με στρατηγική και σχέδιο, η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό και ισχυρό διεθνή δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και το διεθνές κύρος της» καταλήγει ο πρωθυπουργός.