Αποσπασματικό χαρακτηρίζει η Γενική Συνομσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι συνεχίζεται η απουσία διάταξης αφορολόγητου ποσοστού κερδών για επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό εκτιμά ότι αποτελεί σοβαρό αρνητικό στοιχείο μέτρησης του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό στις Μικρές Επιχειρήσεις. Η δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης με φορολογικά κίνητρα, επισημαίνεται, αποτελεί σημαντική παράμετρο ιδιαίτερα μετά τις δυσκολίες για δανεισμό που επιφέρουν οι νέοι Τραπεζικοί Κανονισμοί (Βασιλεία II).
Η ΓΣΕΒΕΕ επιμένει στη θέση της για ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα με ορίζοντα αφορολόγητου τα 15.000 ευρώ, ζητάει πλήρη αντιμετώπιση και φορολόγηση των εξωχώριων εταιρειών, επαναπροσδιορισμό και αποσαφήνιση των διατάξεων που αναφέρονται στα πλαστά-εικονικά στοιχεία που αφορούν τους λήπτες προς άρση και δικαιότερη λειτουργία των ποινών.
Επίσης ζητά κατάργηση των πάρα πολλών φόρων υπέρ τρίτων (δημοτικός φόρος 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων κλπ), πλήρη κατάργηση της ανεπάρκειας ή ανακρίβειας των βιβλίων των επιχειρήσεων, ενώ τονίζει ότι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ εξακολουθεί να μην αφορά τις 630.000 ατομικές επιχειρήσεις (Μικρές επιχειρήσεις).
Τέλος προτείνεται η κατάργηση του Κ.Β.Σ. και η ενσωμάτωση λίγων μόνο διατάξεων στο φορολογικό νόμο. «Το μόνο κράτος στον κόσμο με Κ.Β.Σ σαν ξεχωριστό νομοθέτημα είναι η Ελλάδα και το πρόβλημα δεν έγκειται στον διαχωρισμό του, αλλά στον γραφειοκρατικό χαρακτήρα και τη δημιουργία βιομηχανίας προστίμων» τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
Πηγή ΑΠΕ