Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 17:32

Emporiki Bank: Κάμψη κερδών κατά 33,5% στο α΄ εξάμηνο

Στα 61 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2007 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Emporiki Bank μειωμένα κατά 33,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα λόγω υψηλότερων προβλέψεων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €382,7 εκατ., ενισχυμένα κατά 9,8%, εξαιτίας των αυξημένων όγκων της λιανικής τραπεζικής και της επιτυχημένης καμπάνιας για τα στεγαστικά δάνεια, όπως επίσης και της θετικής επίδρασης που είχε η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 3,1% στα €78.5 εκατ. παραμένοντας περίπου στα περσινά επίπεδα.

Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες διαμορφώθηκαν σε €1,2 εκατ., μετά την πώληση του Φοίνικα.

Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε €27 εκατ. χαμηλότερα κατά 50% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2006, όπου τα κέρδη από την πώληση επιχειρηματικών συμμετοχών και τίτλων του AFS χαρτοφυλακίου επηρέασαν τα θετικά αποτελέσματα.

Τα λειτουργικά έξοδα (πριν από προβλέψεις) αυξήθηκαν κατά 12,3% στα €326,9 εκατ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε έξοδα που σχετίζονται με τις ενέργειες του προγράμματος μετασχηματισμού, καθώς και με τις κύριες δραστηριότητες.

Οι προβλέψεις (για επισφαλείς απαιτήσεις) ανήλθαν σε €107,7 εκατ. και αντιπροσωπεύουν 113 μονάδες βάσης επί του μέσου δανειακού χαρτοφυλακίου, με την αύξηση να οφείλεται στην εφαρμογή νέων μεθόδων και εργαλείων.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η υλοποίηση μίας νέας διαδικασίας ανάκτησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να μειώσει σταδιακά το κόστος κινδύνου. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος μέχρι το τέλος του έτους.