Μετά από μια μεγάλη ανοδική αλυσίδα που συνεχίστηκε χθες ο μέσος όρος εμφάνισε μικρή άνοδο και η αγοραία συναίνεση καταλήγει στο κοινό συμπέρασμα πως το πολύ να χρειαστεί ο ΓΔ να φθάσει τον οροφή των 800 μονάδων πριν διορθώσει. Αλλά ψηλότερα χωρίς διόρθωση δεν φάνηκε να μπορεί να φθάσει η αγορά, καθώς χθες δυο φορές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές χτύπησε λίγο πάνω από τις 794 και αμέσως ξεπήδησαν μεγάλες πιέσεις.
Μετά από μια μεγάλη ανοδική αλυσίδα που συνεχίστηκε χθες ο μέσος όρος εμφάνισε μικρή άνοδο και η αγοραία συναίνεση καταλήγει στο κοινό συμπέρασμα πως το πολύ να χρειαστεί ο ΓΔ να φθάσει τον οροφή των 800 μονάδων πριν διορθώσει. Αλλά ψηλότερα χωρίς διόρθωση δεν φάνηκε να μπορεί να φθάσει η αγορά, καθώς χθες δυο φορές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές χτύπησε λίγο πάνω από τις 794 και αμέσως ξεπήδησαν μεγάλες πιέσεις.
Το χρηματιστήριο της Αθήνας, ακόμα και όταν οι επιφυλάξεις από “αρχαίες” επενδυτικές φοβίες αναβιώνουν και οδηγούν σε μικρές απώλειες τους δείκτες των αγορών της ευρωζώνης, δηλώνει ανεξαρτησία στην τάση. Και άρα, επισφραγίζει την κυριαρχία διαφορετικών επενδυτικών κριτηρίων έναντι των υπολοίπων. Η συνταγή της επιτυχίας για τη χθεσινή πορεία ήταν ο ορισμός των τοπικών ακρότατων του ΓΔ στην πρώτη ώρα. Το κατώτερο ήρθε πρώτα στις 10:52 και ήταν οι 780,41 μονάδες και αμέσως μετά, με σχεδόν κατακόρυφη άνοδο στις 11:36 εμφανίστηκαν οι 794,64 μονάδες. Πέντε μονάδες πάνω από το ανώτερο β΄ εξαμήνου, που σημειώθηκε την Παρασκευή που πέρασε. Οι επενδυτές στην Ασία και την Ευρώπη ανησυχούσαν μετά την είδηση του Reuters πως η διοίκηση Τραμπ, θα επιβάλλει νέες κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους, τονίζοντας τις ισχύουσες αλλά για πολλούς σε ύφεση ευρισκόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.
Χθες πάντως, χωρίς την επίμονη ζήτηση για τις Τράπεζες του 25άρη, η αγορά θα έμοιαζε πλήρως συντονισμένη με το σύνολο των χρηματιστηρίων του ευρώ. Ο τέως αδύναμος και συναλλακτικά, πάντα γοητευτικός, κρίκος της αγοράς έκανε και πάλι τη διαφορά. Η δυναμική έδειχνε προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης ζημιών σε μετοχές που είχαν βιώσει για καιρό στην κεφαλαιοποίησή τους την δυσμένεια των θεσμικών, ή την αδιαφορία, εν μέσω ανόδου διαρκείας.
Μπορεί σε μερικές βδομάδες να αποδειχθεί πως όταν σιγουρεύτηκαν οι επαγγελματίες διαχειριστές και οι πλούσιοι ιδιώτες επενδυτές του εξωτερικού, ότι στο Λευκό Οίκο θα μείνει ο Τζο Μπάιντεν, άλλαξαν ριζικά κατεύθυνση επενδυτικά. Οι εγχώριοι αναλυτές σημείωναν χθες από το πρωί. Η Beta Sec.: “Το momentum οδηγεί την Αγορά υψηλότερα, με συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, παρά την βραχυπρόθεσμη, τεχνικά, υπεραγορασμένη εικόνα. Ο Τραπεζικός κλάδος δίνει τον τόνο, οι ελπίδες για εμβόλιο και η αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων (κάτω από 1000 νέα κρούσματα χθες) μπορούν να υποστηρίξουν μία ανοδική συνέχεια”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υπενθύμιζε: “ Η Intralot ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μηνου.Την Τετάρτη διενεργείται δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων, ενώ την Παρασκευή συγκαλείται η Σ.Κ της Ε.Ε., με πλειάδα καυτών θεμάτων και τα βλέμματα στραμμένα προς την ΕΚΤ. Οι Αγορές, διεθνώς, διατηρούν την αισιοδοξία τους ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών, με τις εισροές να συμπαρασύρουν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, μετά τις θεαματικές επιδόσεις του Νοεμβρίου και τις 800 μονάδες να αποτελούν τον επόμενο στόχο για το ΓΔ”.
Η Merit Sec. επισήμανε: “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 675 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών). Πρώτο σημείο στήριξης οι 750, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 800 και οι 820 μονάδες. Ο καταλύτης αυτής της εβδομάδας είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, όπου οι Επενδυτές περιμένουν να ανακοινώσει την αύξηση του προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP).
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι επενδυτές στη Wall Street βρέθηκαν ανάμεσα στις προσδοκίες ενός νέου πακέτου στήριξης και στις ανησυχίες για τα αυξημένα κρούσματα του COVID-19. Οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση νέου πακέτου τόνωσης από το Κογκρέσο έχουν πιθανότητες να καταλήξουν θετικά μετά το νομοσχέδιο των 908 δις δολαρίων που παρουσίασε μια δικομματική ομάδα Γερουσιαστών.
Ωστόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μειώνουν τη διάθεση για ρίσκο καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 14 εκατ. και οι θάνατοι τους 282.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,49% ή 148,47 μονάδες, στις 30.069,79, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,19% στις 3.691,96 μονάδες ενώ ο Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό, με άνοδο +0,45% στις 12.519,95 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,2%) και Apple (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-3,4%) και Dow Inc. (-3,3%).
Η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,1% ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,4%.
Το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,2117 δολάρια από 1,2121 την προηγούμενη εβδομάδα και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,93%.
ΕΥΡΩΠΗ
Καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις για ένα ομαλό διαζύγιο λόγω Brexit οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εμφάνισαν απώλειες. «Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για όσο διάστημα διαθέτουμε, εάν πιστεύουμε ότι είναι πιθανή μια συμφωνία. Αυτή παραμένει η θέση μας, οπότε οι ομάδες μας θα συνεχίσουν διαπραγματεύσεις σήμερα». Δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Στο μακροοικονομικό πεδίο, μεγάλη άνοδο σημείωσε η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, από το -8,3 του Νοεμβρίου φτάνει στο -2,7 του Δεκεμβρίου, που είναι και το πιο υψηλό από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη Sentix. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 3,2%, από την αναμενόμενη (+1,6%), σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,3% στις 392,84 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο μόλις +0,08% στις 6.555,39 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,21% στις 13.2971,00 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,64% στις 5.573,38 μονάδες.
ΧΑ
Η ζήτηση για τα Τραπεζικά blue chip έφερε τον 12ο κρίκο στην ανοδική αλυσίδα
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε εμφάνιση λιγοστών εναλλαγών στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Ο μέσος όρος κινήθηκε ώστε να σχηματίσει η πορεία του ένα μια ταλάντωση πάνω και κάτω από την τιμή κλεισίματος τις 787 μονάδες δηλαδή. Έτσι η αγορά έκλεισε με μικρά κέρδη, καθώς ο ΓΔ ξεπέρασε τις 786,8 μονάδες. Δεν υπήρξε μεγάλο διάστημα με πλάγια κίνηση αλλά είχαμε εμφάνιση τιμών στη γειτονιά των 780 μονάδων μια φορά στις 10:52 που ήρθε το κατώτερο στις 780,41, ενώ στις 14:12 πέρασε οριστικά ψηλότερα από το επίπεδο των 785 μονάδων (το κλείσιμο την Παρασκευή). Αυτή τη φορά την τελευταία ώρα η προσφορά προκάλεσε αναζήτηση χαμηλότερων επιπέδων αφού στις 16:18 ο ΓΔ ήταν πάνω από τις 794 μονάδες αλλά πιέσεις στα τελευταία λεπτά έφεραν το κλείσιμο 7,79 μονάδες χαμηλότερα από το ανώτερο μέρας. Ενώ ο ΔΤΡ με κέρδη από το πρώτο μέρος που διατηρήθηκαν ως την τελευταία ώρα, είχε πέρασμα κάτω από τις 494 μονάδες και στα χαμηλά του ήταν στις 468 ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα ήταν σε θετικό πεδίο, στις 17:00 αφέθηκε στις 486,12 από 471,17 την προηγούμενη με μεταβολή πάνω από +3,00% αλλά και στις 17:12 του όρισαν κλείσιμο στο +3,01%. Οι θεσμικοί έχοντας διαμορφώσει την πλάγια ανοδική κίνηση μετά από τις 13:35, που ξεκίνησε 1 μονάδα ψηλότερα από το κατώτερο μέρας, οδήγησαν τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 794 μονάδες με μεταβολή άνω του +1,1% τον έκλεισαν τελικά με κέρδη της τάξης του +0,2% τελικά.
Περιγραφή δυναμικής
Μετά από άνοιγμα στις 784,39 με πτωτικό χάσμα (-0,56 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (784,95), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί νευρικά πλάγια με αλλαγές στο πρόσημο στις πρώτες 3,5 ώρες. Αρχικά κυριάρχησαν βραχύβιες πιέσεις ως τις 10:52. Τότε ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του και ήταν οι 780,41 από 764,98 μονάδες την Παρασκευή. Μικρής σχετικά διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού εμφανίστηκε στις 11:36 η κορυφή στις 794,64 από 789,42 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 788,01 και με τις δημοπρασίες υποχώρησε κατά 1,16 μονάδες. Η αγορά στηρίχθηκε στο ενδιαφέρον των θεσμικών για ανάκτηση θέσεων σε λιγοστά blue chip, αλλά κυρίως για Τράπεζες με κέρδη +3,01% για τον ΔΤΡ στην τιμή κλεισίματος τις 484,35 μονάδες.
Ξένοι θεσμικοί και αγορές
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ δεν άλλαξε την πτωτική δυναμική στην κίνηση των τιμών στο τελευταίο 40λεπτο στο δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ αναγκάστηκε να περάσει οριστικά κάτω από τις 792,5 μονάδες από τις 16:38, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε, έστω και νευρικά, χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ήταν νευρικό και ανοδικό το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από μεταβαλλόμενης τάσης κίνηση με τον ΓΔ, από τις 782,3 προς τις 788,5 μονάδες, από τις 13:30 ως τις 14:30.
Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μετά από νευρική και πτωτική πορεία μετά το άνοιγμα που έγινε με πτωτικό χάσμα για κάθε αγορά, εμφάνισαν μετά το πρώτο δίωρο μέτρια αρνητική μεταβολή αλλά από τις 14:30 είχαν όλοι πλάγια νευρική δυναμική σε αρνητικό πεδίο και είχαν μικρές μεταβολές από -0,3% ως -0,6%. Δεν άλλαξαν αργότερα κίνηση πριν την έναρξη της Wall Street. Όταν άνοιξαν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, στην Νέα Υόρκη των Dow και S&P500, η δυναμική ήταν νευρική αλλά πτωτική και συνέβαλλε στην διατήρηση της διάθεσης για επιφυλακή στα περισσότερα στην Ευρωζώνη. Συνεπώς, είχαμε πτωτικής κατεύθυνσης τάση στην Ευρώπη, με κίνηση σε μετρίως χαμηλότερα επίπεδα τιμών διεθνώς που δεν άλλαξε σημαντικά με το άνοιγμα στις ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα στην Αθήνα
Στην Αθήνα δεν είχαμε, για άλλη μια φορά, συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική. Στις δημοπρασίες, είχαμε κυριαρχία της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 6,44 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 13 από τα blue chip με απώλειες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 52,675 από 52,829 από 51,791 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν από τα blue chip, εκτός των Τραπεζικών, για τα κέρδη τους από +1,00% και πάνω οι ΛΑΜΔΑ +5,99%, ΕΧΑΕ +5,65%, ΑΡΑΙΓ +2,50%, ΜΟΗ +2,12%, και ΕΛΠΕ +1,43%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση πάνω από -2,00% εμφανίζονται οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -7,11%, ΟΠΑΠ -2,37%, ΕΕΕ -2,29%, ΤΙΤC -2,10%, και ΤΕΝΕΡΓ -2,03%.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 7,040 από 1,531 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΚΡΙ και ΚΜΟΛ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,628% από 0,630% την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,01%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +6,25% από +4,84%, την ΕΤΕ στο +1,51% από +8,81%, ΕΥΡΩΒ στο +1,72% από +4,19% και την ΠΕΙΡ στο +2,20% από +3,94%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,74% από +1,81%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 19) έναντι των καθοδικών (13 από 6) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,24% οδηγήθηκε στις 786,85 από 784,95 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1884,06 από 1882,60 με κέρδη +0,08%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,323 από 98,624 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,040 από 1,531 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 61 από 85, των καθοδικών 46 από 25 και οι αμετάβλητες ήταν 18 από 16.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Οι αισιόδοξες προσδοκίες ψαλιδίστηκαν οριακά
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ με περισσότερες από 15 αλλαγές πρόσημου, καθώς πέρασε μόνιμα σε θετικό πεδίο μετά τις 15:05. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,57 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 1,46 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1867,89 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:52. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:36 και ήταν οι 1907,68 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1888,28. Το κλείσιμο στις 1884,06 από 1882,60 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,08% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε φθάνοντας στα 21,349 από 18,509 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 2016 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1907,00 μονάδες, κατώτερο τις 1865,00 και τελευταίες πράξεις στις 1886,75 από 1885,50 μονάδες την Παρασκευή, τα ανοικτά συμβόλαια διατηρήθηκαν στα 5586 από 5587. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 100 συμβόλαια με ανώτερο τις 1905,00 μονάδες, κατώτερο τις 1868,00 με τελευταίες πράξεις στις 1900,00 από 1910,00 και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στις 612 από 586.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ετεροβαρές. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 30 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1725 ως τις 1925 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1875 και τις 1900 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 98 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1800 και 1850 μονάδες
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης καθώς μονιμοποιείται το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 30.000 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, στα 15.000 για ΕΥΡΩΒ, και στα 3.780 για ΔΕΗ.
Οι ασιατικές μετοχές δέχτηκαν πίεση σήμερα Τρίτη 8/12 καθώς οι επενδυτές πάλευαν για να εξισορροπήσουν τις ελπίδες για περισσότερα οικονομικά κίνητρα και εμβόλια κατά του COVID-19 με το άγχος από την αύξηση των μολύνσεων COVID-19. Ορισμένοι επενδυτές παρακολουθούν αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των Η.Π.Α. μπορούν να αναζωογονήσουν τις προσπάθειές τους για να περάσουν επιπλέον πανδημικά κίνητρα. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναμένεται να ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο μη διακοπής της χρηματοδότησης, διάρκειας μίας εβδομάδας, για να δώσει στους διαπραγματευτές περισσότερο χρόνο ώστε να επιτύχουν ένα συμβιβασμό, καθώς η επιχειρηματική κοινότητα προειδοποίησε ότι η αδράνεια θα μπορούσε να προκαλέσει μια βαθύτερη ύφεση. Ταυτόχρονα, η Καλιφόρνια, η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία του έθνους, ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στην ταξιδιωτική και επιχειρηματική δραστηριότητα μετά από καταγραφή ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλείας. Και αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σύντομα παρόμοιοι περιορισμοί και εκεί, οι οποίοι επιβαρύνουν περαιτέρω την ανάκαμψη της χώρας. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκε ελαφρά στο 0,9327% σήμερα Τρίτη.
Η Leon Depolas Sec. ειδοποιεί: “Η Πέμπτη ενδέχεται να είναι η πιο σημαντική ημέρα αυτή την εβδομάδα, με τον FDA στις ΗΠΑ να καλείται για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Pfizer, ενώ παράλληλα έχουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Στο εσωτερικό, η εν εξελίξει άνοδος ενδέχεται να επιβραδύνει όσο προσεγγίζουμε τα κομβικά επίπεδα των 800 μονάδων, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα, καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν διορθώσεις τιμών”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η ανακοίνωση της Capital με 5,06% στην Eurobank που είχαμε να δούμε από την έξοδό της το 2015 και από την άλλη η ανακοίνωση της Goldman Sachs με 5% στην ΕΧΑΕ, δείχνουν ότι οι Ξένοι επανέρχονται δριμύτεροι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας. Είναι δεδομένο όταν κάποια funds ξεκινάνε αγορές, ακολουθούν σταδιακά και άλλα που κυνηγούν αποδόσεις, σε Οικονομίες που μπορούν να κάνουν την διαφορά τα επόμενα χρόνια.
Από την άλλη τα Ελληνικά ομόλογα, ουσιαστικά, τείνουν σε μηδενική απόδοση και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Οίκοι θα σπεύσουν το επόμενο διάστημα, αναγκαστικά, να αναβαθμίσουν την Ελληνική Οικονομία, που είναι αισθητά πίσω, ακόμα, σε βαθμολόγηση. Πλέον η εμπιστοσύνη κερδίζεται με γοργούς ρυθμούς και αυτό το δείχνει η απόδοση του τελευταίου διαστήματος στην Αγορά. Οι “Κασσάνδρες” που έφερναν την καταστροφή διαψεύδονται πανηγυρικά, ενώ οι επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν πάρει φωτιά, με συζητήσεις για νέες επενδύσεις και deals. Τόσα χρόνια συζητούσαμε για ένα νέο “σχέδιο Μάρσαλ” που ήρθε ως “μάννα εξ ουρανού” λόγω covid.
Για ακόμα μία φορά η Αγορά προεξοφλεί καταστάσεις, μιας και εν μέσω πανδημίας δίνει αποδόσεις από άλλες εποχές, θυμίζοντας το 1998 όπως είχαμε εικάσει πριν λίγες εβδομάδες. Οι ανακοινώσεις σε σχέση με τα μακρoοικονομικά καίγονται, με τους αγοραστές να ποντάρουν στο αύριο. Είναι από τις φορές που το σύνολο της Αγοράς ψάχνει διόρθωση, καθώς πολλοί αγοραστές έχουν μειώσει θέσεις και ψάχνουν επανείσοδο. Κλασσική επανατροφοδοτούμενη Αγορά, μιας και νέα κεφάλαια εισρέουν καθημερινά και μεσοπρόθεσμα, απορροφώντας εύκολα την όποια προσφορά.
Δεν χρειάζεται να κάνετε εικασίες κορύφωσης, καθώς μόνο τυχαία μπορεί να το ανακαλύψετε. Καλό θα ήταν η ψυχολογία να μην μας κάνει να αλλάζουμε στρατηγική και κυρίως να μην ανοιγόμαστε πάνω από τις δυνάμεις μας.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές δέχτηκαν πίεση σήμερα Τρίτη 8/12 καθώς οι επενδυτές πάλευαν για να εξισορροπήσουν τις ελπίδες για περισσότερα οικονομικά κίνητρα και εμβόλια κατά του COVID-19 με το άγχος από την αύξηση των μολύνσεων COVID-19.
Ένα μεικτό άνοιγμα στα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν συνέχεια μια παρόμοιας μεικτής συνεδρίας στη Wall Street με το τεχνολογικό Nasdaq Composite να κλείνει σε ρεκόρ υψηλών βίου καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε growth stocks υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι δύο άλλοι σημαντικοί δείκτες των ΗΠΑ μειώθηκαν.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -0,25%, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,12%. Ο μετοχικός δείκτης S & P / ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο +0,23% καθώς οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού αυξήθηκαν από την άνοδο στις τιμές του μετάλλου, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν από τις απώλειες στις μετοχές εταιριών ενέργειας που προκλήθηκαν από μια ολονύκτια πτώση των τιμών του πετρελαίου. Στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +0,19%.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας μείωσε τις απώλειές του από την αρχική διαπραγμάτευση, υποχωρώντας -0,27%, καθώς ο Πρωθυπουργός Yoshihide Suga παρουσίασε νέα μέτρα οικονομικής τόνωσης, σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητά του να αποσύρει τη χώρα από την πτώση που προκλήθηκε με την κρίση του κοροναϊού. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,30%.
Τα κινεζικά blue-chips μειώθηκαν -0,2% ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,31%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε κατά -0,62%. Ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο -0,66%.