Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2007 08:29

Chartered: Οι πρώτες ζημίες σε επτά τρίμηνα

ΖΗΜΙΕΣ για πρώτη φορά σε επτά τρίμηνα, αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών και των δαπανών φορολογίας, εμφάνισε η Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ κατόπιν παραγγελίας στον κόσμο.

Το δεύτερο τρίμηνο οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 24,7 εκατ. δολ. ή 11 σεντς ανά αμερικανική μετοχή, έναντι κερδών 12,9 εκατ. δολ. ή 4 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Η ζημία που περιλαμβάνει δαπάνες φορολογίας 28,5 εκατ. δολ., ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Μείωση 11% σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρείας, φθάνοντας στα 324,3 εκατ. δολάρια.

Η Chartered προβλέπει ζημία έως 5 εκατ. δολ. αυτό το τρίμηνο, αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης από τους πελάτες της με κομπιούτερ. Η Advanced Micro Devices Inc., πελάτης της Chartered και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής επεξεργαστών στον κόσμο εμφάνισε στις 19 Ιουλίου ζημίες και η ηγέτιδα του κλάδου Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. είπε ότι τα κέρδη της μειώθηκαν, καθώς η ζήτηση από τις εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων, μειώθηκε.

Οι μετοχές της Chartered σημείωναν απώλειες 4,8%, φθάνοντας στο 1,19 δολ. Σιγκαπούρης η μία στις 9 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, ενώ ο δείκτης Straits Times του Χρηματιστηρίου υποχωρούσε 3%. Φέτος οι μετοχές της εταιρείας έχουν σημειώσει απώλειες 7%, υστερώντας της ανόδου 16% του δείκτη.