Πάνω από 7.600 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και μη πληρωμής μεγάλου ύψους οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες εντοπίστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου 2016-Σεπτεμβρίου 2020 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παραπέμφθηκαν και στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες για έρευνες ως προς το αδίκημα του ξεπλύματος «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος. Το συνολικό ποσό στο οποίο αφορούν οι υποθέσεις αυτές ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
Πάνω από 7.600 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και μη πληρωμής μεγάλου ύψους οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες εντοπίστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου 2016-Σεπτεμβρίου 2020 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παραπέμφθηκαν και στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες για έρευνες ως προς το αδίκημα του ξεπλύματος «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος. Το συνολικό ποσό στο οποίο αφορούν οι υποθέσεις αυτές ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, την περίοδο από την 1η-1-2016 έως την 30ή-9-2020 περισσότεροι από 4.700 φορολογούμενοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος παραπέμφθηκαν από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη διενέργεια ελέγχων με στόχο τη στοιχειοθέτηση αδικημάτων φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2016 έως την 30ή-9-2020:
1) Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), οι ΔΟΥ και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) υπέβαλαν συνολικά 5.867 μηνυτήριες αναφορές, για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής, προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Επιπλέον, εντόπισαν 931 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 2,118 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.
2) Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 6.734 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 10,913 δισ. ευρώ.
3) Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ 2.128 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 4.770 πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής, τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών, η ΑΑΔΕ διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 2.429 και ήδη για 1.155 εξ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 1.155 ήδη ελεγχθείσες υποθέσεις ανέρχονται σε 130,68 εκατ. ευρώ, όμως τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν μόλις τα 5,5 εκατ. ευρώ.
Κινήσεις στο εννεάμηνο
Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της ΑΑΔΕ κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020:
α) Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) ολοκλήρωσε τη διενέργεια 235 φορολογικών ελέγχων και καταλόγισε ποσά φόρων και προστίμων συνολικού ύψους 61,51 εκατ. ευρώ. Εισέπραξε δε 52,51 εκατ. ευρώ από βεβαιωθέντα ποσά φόρων και προστίμων από ελέγχους, τόσο του τρέχοντος έτους όσο και των προηγούμενων ετών.
β) Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ολοκλήρωσε τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε 165 υποθέσεις και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 367,42 εκατ. ευρώ. Εισέπραξε όμως μόλις 12,89 εκατ. ευρώ κι αυτά από βεβαιωθέντα ποσά φόρων και προστίμων, κυρίως προηγούμενων ετών.
γ) Η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ολοκλήρωσε 166 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ και προχώρησε στην απενεργοποίηση 115 ΑΦΜ φορολογουμένων που διαπιστώθηκε ότι είχαν εμπλακεί στις απάτες ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Τα διαφυγόντα έσοδα που εντοπίστηκαν από τις έρευνες ανέρχονται σε 15,99 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε άλλες 528 έρευνες και εντόπισε διαφυγόντα έσοδα συνολικού ύψους 282,13 εκατ. ευρώ. Τέλος, η ΥΕΔΔΕ διενήργησε 10.210 στοχευμένους επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους σε ισάριθμες επιχειρήσεις και εντόπισε παραβάσεις σε 5.526 ελεγχθείσες επιχειρήσεις, επέβαλε δε πρόστιμα συνολικού ύψους 2,57 εκατ. ευρώ.