Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, με τις συναλλαγές να αναμένονται ζωηρότερες λόγω της προγραμματισμένης εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Η κυριότερη αλλαγή είναι η διαγραφή της Motor Oil από τον βασικό δείκτη, η οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένεται ότι θα έχει εκροές 3 εκατ. μετοχών. Μετά την λήξη της συνεδρίασης τα ΕΧΑΕ και η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένο Eurogroup με Ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να αποδεσμευτούν περί τα 767 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών. Σημείωσε στο σχόλιό του ο Μάνος Χατζηδάκης ειδοποιώντας για τα ειδικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνόδου.
Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, με τις συναλλαγές να αναμένονται ζωηρότερες λόγω της προγραμματισμένης εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Η κυριότερη αλλαγή είναι η διαγραφή της Motor Oil από τον βασικό δείκτη, η οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένεται ότι θα έχει εκροές 3 εκατ. μετοχών. Μετά την λήξη της συνεδρίασης τα ΕΧΑΕ και η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένο Eurogroup με Ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να αποδεσμευτούν περί τα 767 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών. Σημείωσε στο σχόλιό του ο Μάνος Χατζηδάκης ειδοποιώντας για τα ειδικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνόδου.
Η παρακολούθηση των συνεδριάσεων στα ασιατικά χρηματιστήρια έδειξε πως σε παγκόσμια κλίμακα οι επενδυτές διέκοψαν την ανοδική ορμή που είχαν προσδώσει στις μετοχικές αξίες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για το S&P 500 μειώθηκαν -0,4% και τα συμβόλαια του EUROSTOXX 50 -0,6%. Πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν τον καλύτερο μήνα τους με την αγορά στη Γαλλία να αυξάνεται κατά +21% και την Ιταλία σχεδόν +26%. Ο μετοχικός δείκτης MSCI για τις μετοχές παγκόσμια έχει αυξηθεί κατά +13% για το Νοέμβριο μέχρι στιγμής, ενώ ο S&P 500 έχει ανέβει +11% στις κορυφές όλων των εποχών.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +5,31%, με επίδοση για το Νοέμβριο +29,34%, ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +5,87%, και στον μήνα κέρδισε +31,92%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,39%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +20,44%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -19,64%, ο 25άρης -23,68% μένοντας μόνος σε κατάσταση bear market, όταν ο FTSEM υποχωρεί -13,25%. Στην τρίτη εβδομάδα ο τζίρος ανήλθε στα 78,14 εκατ. ευρώ, όσο και στην προηγούμενή της, αλλά μειώθηκε των πακέτων στα 1,56 εκατ. Στην τέταρτη (με ψηλότερα από 50 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση) διαμορφώθηκε στα 75,176 εκατ. ευρώ ημερησίως, με μέση αξία πακέτων στα 7,726 εκατ.
Ο Νοέμβριος στην Αθήνα έχει φέρει άνοδο +29,34%. Η σημερινή συνεδρίαση θα καθορίσει αν θα είναι ο δεύτερος καλύτερος μήνας στην ιστορία του ΧΑ, με πρώτο τον Μάρτιο του 1998. Όταν ο ΓΔ κέρδισε +41,37%, για να ακολουθήσει ο Απρίλιος της ίδιας χρονιάς με +30,66%. Επίδοση που ο φετινός Νοέμβρης μπορεί να ξεπεράσει, αν συνεχίσει σήμερα ανοδικά.
Ο μέσος τζίρος των τριών τελευταίων εβδομάδων με την αγορά πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών ήταν 77 εκατ. ευρώ ημερησίως. Από αυτά και μόνο συμφωνούμε με όσους αναλυτές υποστηρίζουν πως τα στατιστικά της ΕΧΑΕ, αυτή τη φορά, θα δείξουν εισροές και από ξένους επενδυτές και μάλιστα με φρέσκο χρήμα. Η πορεία για ακόμα ψηλότερα επίπεδα θα έχει πολλές αναταράξεις. Λόγω εντάσεων στην ΝΑ Μεσόγειο ίσως, αλλά και από τον ασυντόνιστο βηματισμό της ανάπτυξης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πάνω που θα ορθοποδήσει η ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στις ΗΠΑ και οι αναδυόμενες οικονομίες, θα είναι ακόμα ίσα βάρκα ίσα νερά. Φαίνεται, κυρίως μέσα από τις μεταβολές των blue chip, πως είναι εποχή συγκεκριμένων μετοχών όχι κλάδων ή δεικτών.
Τα προγραμματισμένα για το Δεκέμβριο γεγονότα
Για να φθάσουμε στο πρώτο τρίμηνο του 2021, θα μεσολαβήσει ο Δεκέμβριος, μήνας γεμάτος από καθοριστικής σημασίας γεγονότα. Η 1η Δεκεμβρίου τονίζει πως έχουμε πλέον ένα μήνα πριν από τη λήξη της συμφωνίας μετάβασης Ηνωμένου Βασιλείου εκτός ΕΕ. Στις 8 Δεκεμβρίου τελειώνει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των μετρήσεων ψήφων σε επίπεδο πολιτείας των ΗΠΑ και δικαστικών ενστάσεων για τις εκλογές. Στις 10 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει και πρέπει να αυξήσει τα κίνητρα έκτακτης ανάγκης. Στις 11 Δεκεμβρίου λήγει η χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκτός εάν οι νομοθέτες συμφωνήσουν ένα πακέτο δαπανών. Στις 10-11 Δεκεμβρίου υπάρχει η Σύνοδος του Συμβουλίου της ΕΕ με τα προς συζήτηση ζητήματα να είναι, για τους ξένους αναλυτές, το Brexit και ο κίνδυνος η Πολωνία και η Ουγγαρία να καταστρέψουν ένα σχέδιο τόνωσης των δαπανών της ΕΕ. Στις 14 Δεκεμβρίου το κολέγιο εκλεκτόρων των Η.Π.Α. ψηφίζει, με τον κίνδυνο ορισμένοι «άπιστοι» εκλέκτορες να παραβιάσουν τον κανόνα που απαιτεί από αυτούς να ψηφίσουν σύμφωνα με τη ψήφο της πλειονοψηφίας. Στις 15-16 Δεκεμβρίου έρχεται η Συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Θα κριθεί σε αυτή αν επεκτείνει την αγορά ομολόγων ή θα σηματοδοτήσει ένα όριο στις αποδόσεις των επιτοκίων. Στις 28 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει μια οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.
Εδώ για την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη είναι η σειρά της ΔΕΗ την Τρίτη να ανακοινώσει αποτελέσματα, ενώ το πρωί θα υπάρξει η καθιερωμένη ετήσια ενημέρωση των Αναλυτών από την ΤITC. Την Τετάρτη το απόγευμα είναι προγραμματισμένη επενδυτική ημερίδα, με θέμα την παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ, στο οποίο θα συμμετέχει το σύνολο των βασικών Διοικητικών Στελεχών του Ομίλου. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ. Χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 38 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Jumbo την ερχόμενη Παρασκευή. Στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ ανθίζουν παρά την ανεξέλεγκτη πανδημία
Στους Barron’s σημείωσαν χαρακτηριστικά σε μια απλή και καθαρή τοποθέτηση αναφορικά με τις επιδόσεις των δεικτών στις ΗΠΑ, που τροφοδοτούν τη δυναμική και στις υπόλοιπες αγορές μετοχών παγκόσμια. “Τα καλά πράγματα έρχονται τρία - τρία, λέγεται συχνά, και έτσι μοιάζει να είναι υπεύθυνη, για την άνοδο του Dow Jones Industrial Average πάνω από τις 30.000 μονάδες αυτήν την εβδομάδα, μια τριάδα θετικών εξελίξεων. Οι αναλυτές της Barclays σχετικά με τα παράγωγα επί μετοχικών αξιών αναφέρουν σαν «τέλεια τριπλή έκβαση θετικών γεγονότων» για το ράλι τα ακόλουθα: α) ένα σενάριο «αποφασιστικής νίκης» στις εκλογές των ΗΠΑ, β) ειδήσεις για αποτελεσματικά εμβόλια Covid-19 και γ) θετικές εκπλήξεις στα εταιρικά κέρδη του τρίτου τριμήνου, με ένα μέσο όρο κέρδους 18% για τις εταιρείες S&P 500, ενώ πάνω από το 80% των ανακοινώσεων ξεπερνά τις προσδοκίες των αγοραίων”.
Ανισοβαρείς προσδοκίες για το 2021
Στο προηγούμενο σχόλιο είχαμε τονίσει αρχικά: “Οι αγορές κινούνται σαν βλέπουν μπροστά καθαρά ξανά. Αφαιρώντας από τα ετήσια κέρδη του χρυσού, ανεβάζοντας την τιμή του πετρελαίου και οι θεσμικοί τοποθετούνται στις μετοχικές αξίες που θα πρωταγωνιστήσουν στην μετά την πανδημία περίοδο, με την οικονομία των ΗΠΑ κάτω από τη πολιτική της διοίκησης Μπάιντεν”. Η Barclays, καθώς αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται τα δεδομένα, ειδοποιεί πως την άνοιξη, θα υπάρξει σαφής παγκόσμια ανάπτυξη. Αλλά παράλληλα περιγράφει τις ιδιαιτερότητες, που μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις στο πρώτο τρίμηνο, καθώς αυτές απασχολούν τώρα τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων.
Το μήνυμα της έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία σε γενικές γραμμές ήταν: Τα δεδομένα συνεχίζουν να δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη στον βιομηχανικό τομέα παγκοσμίως, αλλά αδύναμη στον τομέα των υπηρεσιών όπου υπάρχουν lockdown, ιδίως στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ δείχνουν προς το παρόν ισχυρή οικονομική δυναμική ακόμα, αλλά επίσης έχουν αυξανόμενο πλήθος κρουσμάτων ανά ημέρα, σε μια εποχή που το κύμα COVID της Ευρώπης έχει κορυφωθεί. Έτσι, ενώ οι οικονομικές καταστροφές της Ευρώπης εμφάνισαν σκληρό πυθμένα στο τελευταίο τρίμηνο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν απότομα στο πρώτο του 2021. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται, νέα καθημερινά κρούσματα COVID στις ΗΠΑ πιθανόν να επιφέρουν περισσότερους περιορισμούς, για τον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού. Ταυτόχρονα, η μείωση του προσωπικού εισοδήματος την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι η ανάκαμψη στην απασχόληση δεν αντισταθμίζει πλήρως την διακοπή της επιδοματικής πολιτικής με τη λήξη του νόμου για την ανακούφιση από την πανδημία. Χωρίς πρόσθετη φορολογική ελάφρυνση στο εγγύς μέλλον, η κατανάλωση των νοικοκυριών των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες. Συνολικά, προβλέπουνε ότι μετά από μερικούς δύσκολους χειμερινούς μήνες για πολλές οικονομίες, οι στρατηγικές εμβολιασμού πρέπει να επιτρέψουν μια ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.
Στο μέτωπο των δεδομένων για την παγκόσμια ανάπτυξη, τα flash (κατόπιν προκαταρτικών μετρήσεων) PMI του Νοεμβρίου εξέπληξαν με διάφορους τρόπους. Ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα τα PMI των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ ισχυρής ανάγνωσης για τον τομέα των υπηρεσιών. Επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ συνεχίστηκε στο τρίτο τρίμηνο, με ισχυρή δυναμική. Στη ζώνη του ευρώ όμως, ο σύνθετος PMI μεταφέρθηκε σε έδαφος συρρίκνωσης (πέρασε κάτω του 50), από την αδυναμία των PMI του τομέα των υπηρεσιών, αντανακλώντας τους περιορισμούς από τα lockdown, ενώ τα PMI επί της βιομηχανικής παραγωγής παρέμειναν ισχυρά. Η Γερμανία φαίνεται να επωφελείται ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια βιομηχανική ανάκαμψη”.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τέταρτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, το 94,44% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη, ενώ ένας είχε μικρή πτώση, δηλαδή περίπου ίδια εικόνα με τις τρεις προηγούμενές της. Παράλληλα, όλα τα χρηματιστήρια που παρακολουθούμε, απομακρύνθηκαν από το bear market. Ο S&P500 με μεταβολή +2,27% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +12,62%. Ο Dow, με άνοδο +2,21%, αποδίδει στο 2020 +4,81%. Ο S&P400 με μεταβολή +2,72%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 +6,93%, ενώ ο Russell 2000 που ενισχύθηκε +3,92%, έχει κέρδη +11,20% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε αύξηση +2,96%. Στο 2020 είναι ο μόνος με τόσο μεγάλα κέρδη +36,03%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε κατά +0,25% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -15,58%. Ο DAX κέρδισε +1,51%, και στο 2020 αποδίδει +0,65%, ο CAC είχε μεταβολή +1,86%, ενώ στο 2020 αποδίδει -6,35%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +2,67%, και στο έτος επίδοση -14,23%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,97%, στο έτος πέφτει -4,91%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +0,93%, και στο 2020 υποχωρεί -5,44%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +4,27%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -4,38%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,55%, χάνει φέτος -4,29%. Ο χρυσός με μεταβολή -4,22%, βρέθηκε στα 1790,70 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +17,57%. Σημειώθηκε άνοδος +7,94%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 45,52 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -25,45%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +4,38%, στο 2020 κερδίζει +12,63%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +3,13%, με επίδοση στο έτος +19,83%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +0,61%, και στο 2020 ενισχύεται +7,02%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά +1,68%, και στο 2020 υποχωρεί -4,59%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,91% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +11,74%.
Η εφαρμογή του εμβολίου απασχολεί ήδη
Για την περίοδο που ξεκινά μετά τις ειδήσεις αυτού του μήνα για τρία πολλά υποσχόμενα εμβόλια κοραναϊού, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι τα αργά ποσοστά εμβολιασμού ενδέχεται να αποδυναμώσουν την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη του επόμενου έτους. Συνολικά, το 58% των Αμερικανών δήλωσαν σε δημοσκόπηση του Gallup που έληξε την 1η Νοεμβρίου ότι θα εμβολιαστούν, από το 50% που ήταν πρόθυμοι σε δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου. Σαράντα δύο τοις εκατό δήλωσαν ότι δεν θα ήταν πρόθυμοι να λάβουν εμβόλιο. Οι καθυστερήσεις στη διανομή εμβολίων ή η εκτεταμένη άρνηση εμβολιασμού θα επέτρεπε στον ιό να συνεχίσει να κυκλοφορεί περισσότερο και να καθυστερήσει την ανάπτυξη της ανοσίας της αγέλης, η οποία συμβαίνει όταν αρκετά άτομα σε έναν πληθυσμό έχουν κάποια μορφή προστασίας που αποτρέπει την εύκολη εξάπλωση μιας ασθένειας.
«Για να είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος θα επανέλθει στο φυσιολογικό έως τα μέσα του επόμενου έτους, επειδή ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο είναι μια επιθετική υπόθεση», δήλωσε ο David Albrycht, επικεφαλής επενδυτικός διευθυντής της Newfleet Asset Management και κατόπιν σημείωσε: «Υπάρχει ένα φως στο τέλος της σήραγγας, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για πόσο καιρό θα διαρκέσει η πορεία μέσα στη σήραγγα». Καταγράφοντας αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένου του εάν ένα εμβόλιο θα είναι δωρεάν ή θα καλύπτεται από ασφαλιστικά προγράμματα, αλλά και από την κυκλοφορία του και το ποσοστό αποδοχής του από το κοινό. Η Citi Research έγραψε τη Δευτέρα ότι η ασυλία της αγέλης δεν θα σχηματιστεί μέχρι τα τέλη του 2021, ενισχύοντας το επόμενο έτος την παγκόσμια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά μόλις 0,7%, σε σύγκριση με την εκτιμώμενη αύξηση κατά 3% το 2022 καθώς θα αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού.
Οι επενδυτές με τα δεδομένα αυτή την εβδομάδα, θα λάβουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της μηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι η έκθεση θα δείξει ότι η ανεργία έπεσε στο 6,8% από 6,9%, μένοντας ακόμα πολύ πάνω από το ποσοστό του 4,5% τον Μάρτιο, πριν μεγάλο μέρος της οικονομίας των ΗΠΑ τεθεί σε κατάσταση lockdown. O Jonathan Golub, της Credit Suisse Securities δήλωσε: «Οι στοχευμένοι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την οικονομία ακόμη και με καθυστερήσεις στην ευρεία υιοθέτησή τους. Ο επιτυχής εμβολιασμός ηλικιωμένων και εργαζομένων πρώτης γραμμής θα μπορούσε να επισπεύσει τη διαδικασία επιστροφής στο φυσιολογικό πολύ πριν επιτευχθεί η ασυλία της αγέλης». Εξ αυτών εκτιμά, ότι ο S&P 500 μπορεί να φτάσει τις 4.050 μονάδες έως το τέλος του 2021, περίπου 13% ψηλότερα από το τρέχον επίπεδο.
ΧΑ
Εβδομάδα “στερεοποίησης” των ρεκόρ ανόδου του Νοεμβρίου
Συμπλήρωσε με τέταρτο κρίκο, την ανοδική αλυσίδα, η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Του μήνα που παρέλαβε την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου λίγο πάνω από τα 40,5 δις ευρώ και την οδήγησε στα 50,197 δις, με τέσσερα εβδομαδιαία ανοδικά βήματα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς παρέμεινε χαμηλότερα του 0,700% σε μια περίοδο που κινείται πλάγια με μικρές διακυμάνσεις.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +5,31%, με επίδοση για το Νοέμβριο +29,34%, ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +5,87%, και στον μήνα κέρδισε +31,92%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,39%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +20,44%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -19,64%, ο 25άρης -23,68% μένοντας μόνος σε κατάσταση bear market, όταν ο FTSEM υποχωρεί -13,25%. Στην τρίτη εβδομάδα ο τζίρος ανήλθε στα 78,14 εκατ. ευρώ, όσο και στην προηγούμενή της, αλλά μειώθηκε των πακέτων στα 1,56 εκατ. Στην τέταρτη (με ψηλότερα από 50 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση) διαμορφώθηκε στα 75,176 εκατ. ευρώ ημερησίως, με μέση αξία πακέτων στα 7,726 εκατ.
Οι πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, που ήταν όλες ανοδικές, είχαν μικρό θετικό αποτύπωμα, αλλά οι δυο τελευταίες έδωσαν την ώθηση για εκτίναξη άνω του +5% και έγιναν, με τζίρους πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Η πρώτη σύνοδος της εβδομάδας έφερε τον ΓΔ στις 700,43 από 699,45 μονάδες, με μεταβολή +0,14%, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1657,42 από 1656,52 με μεταβολή +0,05%. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,69%), και υπέρ καθόδου, με πτώση πάνω από -2%, εμφανίζονται οι ΑΡΑΙΓ -7,35%, ΜΠΕΛΑ -2,38%, ΟΠΑΠ -2,33%, και ΒΙΟ -2,13%. Την Τρίτη, επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,18%). Από τα blue chip, για τα κέρδη τους ξεχώρισαν οι ΤΕΝΕΡΓ +4,17%, ΜΠΕΛΑ +3,58%, ΣΑΡ +2,83%, ΕΛΠΕ +2,54% και ΟΠΑΠ +2,38%. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,35% οδηγήθηκε στις 702,85 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1667,52 με κέρδη +0,61%. Η σύνοδος της Τετάρτης είχε τα ίδια με την προηγούμενη χαρακτηριστικά και ο ΓΔ με μεταβολή +0,34% οδηγήθηκε στις 705,21 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1669,82 με μεταβολή +0,14%. Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+5,47%), και η διάθεση για ρίσκο απλώθηκε. Ώστε μεγάλα κέρδη από τα blue chip, εκτός Τραπεζικών, εμφάνισαν οι ΜΟΗ +6,43%, ΦΡΛΚ +5,71%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,44%, ΟΠΑΠ +5,30%. Ο ΓΔ με μεταβολή +3,08% οδηγήθηκε στις 726,92 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1725,52 με άνοδο +3,34%. Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, εκτός των Τραπεζών (+2,73%), για τα κέρδη τους από +3,50% και πάνω ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ +6,75%, ΔΕΗ +5,31%, ΑΡΑΙΓ +5,25%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,52%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,57%. Με τζίρο πάνω από 91 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ με μεταβολή +1,33%, οδηγήθηκε στις 736,60 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1753,75, με κέρδη +1,64%.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η διαρκής άνοδος έφερε κλάδεμα των αισιόδοξων στοιχημάτων
Στην προτελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 8,10 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 28,23 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1726,91 μονάδες, εμφανίστηκε στις 13:04. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 16:10 και ήταν οι 1755,41 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1751,21. Το κλείσιμο στις 1753,75 από 1725,52 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,64% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,090 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 985 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1756,00 μονάδες, κατώτερο τις 1726,00 και τελευταίες πράξεις στις 1749,00 από 1725,00 μονάδες την Πέμπτη, τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 4209 από 4187. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 145 συμβόλαια με ανώτερο τις 1755,00 μονάδες, κατώτερο τις 1730,00 με τελευταίες πράξεις στις 1749,00 από 1721,25 και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στις 336 από 230.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ανεβασμένο αισθητά. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 56 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1675 ως τις 1750 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν επίσης 41 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1675 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 184 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1650 ως τις 1775 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 2500 συμβόλαια για την ΕΧΑΕ, στα 1468 για ΤΕΝΕΡΓ και στα 900 για ΜΟΗ.
Το χρηματιστήριο λάβωσε ανεπανόρθωτα ως τον Οκτώβρη, η δέσμη των προκλήσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το 2020. Πριν καν συμπληρωθούν δυο χρόνια από την έξοδό της, από τη δεκαετία των μνημονίων. Τι να αναφέρουμε; Τα έσοδα από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών που βούλιαξαν; Την αναβολή των επενδυτικών κινήσεων που προκαλούσαν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες; Από την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της παγκόσμιας ανάπτυξης ως την αβεβαιότητα από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Το σημαντικότερο αλλά λιγότερο εμφανές ήταν, πως η πανδημία και οι επιπτώσεις των lockdown, σταμάτησαν ένα μεταρρυθμιστικό έργο, ικανό να μειώσει τις παγιωμένες παθογένειες που φρενάρουν την ανάπτυξη στη χώρα.
Από αυτή την υστέρηση πληγώθηκαν κύρια οι Τράπεζες του 25άρη, λόγω γνωστών και δικαιολογημένων ανησυχιών των θεσμικών. Ο μέσος τζίρος, την εβδομάδα που ετοίμασε την αγορά για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή της σε βάθος 30 ετών, ήταν 62,3 εκατ. ευρώ, από 35 περίπου την προτελευταία βδομάδα του καταστροφικού Οκτώβρη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση την Παρασκευή 30/10 κατέληξε στα 40,527 δις ευρώ. Ο μέσος τζίρος της πρώτης εβδομάδας του Νοέμβρη διαμορφώθηκε στα 39,4 εκατ. ευρώ, με τον αντίστοιχο των πακέτων στα 2,6 εκατ. Η δεύτερη, του +11,49%, ήταν για εμάς αυτή που άλλαξε την εικόνα της αγοράς στατιστικά. Σε αυτή, ο μέσος ημερήσιος ήταν άνω των 78,5 εκατ. ευρώ και των πακέτων διαμορφώθηκε στα 2,5 χωρίς σοβαρή μεταβολή. Στην τρίτη παρέμεινε στα 78,14 εκατ. ευρώ, αλλά μειώθηκε των πακέτων στα 1,56 εκατ. και στην τέταρτη (με κεφαλαιοποίηση ψηλότερα από 50 δις ευρώ) διαμορφώθηκε στα 75,176 εκατ. ευρώ ημερησίως, με μέση αξία πακέτων στα 7,726 εκατ. Ο μέσος τζίρος των τριών τελευταίων εβδομάδων με την αγορά πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών ήταν 77 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Ο Νοέμβριος του 2020
Με την βοήθεια, από την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων σχετικά με το κλείσιμο της χρήσης των θεσμικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού, και λόγω της διάθεσης για προεξόφληση της κατάστασης της οικονομίας και της εταιρικής κερδοφορίας στην μετά την πανδημία εποχή, δεν υπάρχει καθοδικό blue chip το Νοέμβριο του 2020. Με βάση την μεταβολή εβδομάδας, θα αναφέρουμε τις επιδόσεις των μετοχών, που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί, στο μήνα και στο έτος, δηλαδή, του πλέον “καθυστερημένου” σε ετήσια βάση 25άρη.
Είναι 13 τα blue chip με κέρδη από +6% και πάνω ήτοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +15,71%, στο μήνα +20,90% και στο έτος -4,82%, ΔΕΗ +14,56%, στο μήνα +42,60% και στο έτος +65,74%, ΟΠΑΠ +12,21%, στο μήνα +39,35% και στο έτος -16,74%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +11,54%, στο μήνα +25,22% και στο έτος -4,23%, ΕΛΠΕ +9,82%, στο μήνα +33,10% και στο έτος -36,26%, ΤΕΝΕΡΓ +9,08%, στο μήνα +13,46%, αλλά στο έτος +69,45%, ΕΤΕ +7,99%, στο μήνα +69,53% και στο έτος -49,67%, ΜΟΗ +7,68%, στο μήνα +35,00% και στο έτος -47,62%, ΑΛΦΑ +7,53%, στο μήνα +64,20% και στο έτος -63,43%, ΕΥΡΩΒ +7,19%, στο μήνα +20,90% και στο έτος -4,82%, ΠΕΙΡ +6,73% στο μήνα +69,47% και στο έτος -62,88%, ΦΡΛΚ +6,42% στο μήνα +20,06% και στο έτος -31,26%, και ΛΑΜΔΑ +6,03% στο μήνα +21,78% και στο έτος -25,27%.
Ο ΟΤΕ εμφάνισε εβδομαδιαία επίδοση όσο οι δείκτες +5,08%, στο μήνα +19,61% και στο έτος -4,21%. Με μεταβολές μεταξύ +3,99% ως +4,3% δηλαδή λίγο μικρότερες των βασικών δεικτών έχουμε 4 blue chip ήτοι ΑΔΜΗΕ +4,26% στο μήνα +15,57% και στο έτος +5,60%, ΜΥΤΙΛ +4,25% στο μήνα +15,14% και στο έτος +10,43%, ΣΑΡ +4,24% στο μήνα +7,69% και στο έτος +6,81%, ΜΠΕΛΑ +3,99% στο μήνα +23,92% και στο έτος -19,84%. Με άνοδο κάτω του +3% έχουμε 4, τις ΤΙΤC +2,56%, στο μήνα +27,10% και στο έτος -28,27%, ΟΛΠ +1,29%, στο μήνα +11,33% και στο έτος -13,68%, ΕΥΔΑΠ +0,88% στο μήνα +3,16% και στο έτος -9,14%, και ΕΧΑΕ +0,46%, στο μήνα +28,04% και στο έτος -29,56%.
Απέμειναν μόνο 3 με απώλειες στην εβδομάδα ήτοι ΒΙΟ -5,14%, στο μήνα +35,00% και στο έτος +4,71%, ΕΕΕ -2,44%, στο μήνα +24,39% και στο έτος -19,19%, και ΑΡΑΙΓ -0,24%, στο μήνα +59,47% και στο έτος -49,88%.
Ο μήνας άλλαξε την εικόνα της αγοράς στατιστικά, με πλέον βασικό χαρακτηριστικό την υπέρβαση και την διατήρηση τιμών, για τον μέσο όρο, πάνω από τους ΚΜΟ200 ημερών, απλό και εκθετικό και επιτρέπει την πρόβλεψη πως υπάρχουν περιθώρια ανόδου του ΓΔ ως τις 744 μονάδες, όπου βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ200 σε εβδομαδιαία βάση. Ενώ δεν αποκλείεται, να συμβεί σύντομα το ξεπέρασμα του ΚΜΟ200 από τον ΚΜΟ50, το πλέον χρησιμοποιούμενο Golden cross στην τεχνική ανάλυση.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
“Δύσκολα θα χάσει την διάκριση, ως ο καλύτερος, χρηματιστηριακά, μήνας όλων των εποχών, ο Νοέμβριος, καθώς απομένει μία μόλις συνεδρίαση για να κλείσει ο μήνας και η απόδοσή του έχει ξεπεράσει το 29%, επιστρέφοντας την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, 15 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου. Οι τέσσερις συνεχόμενες θετικές εβδομάδες έχουν γυρίσει για τα καλά το Γενικό Δείκτη σε ανοδική φορά, ένα σερί το οποίο παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στο διάστημα του περυσινού Οκτωβρίου.
Η εικόνα αυτή δεν έρχεται ως αποτέλεσμα μιας τεχνικής αντίδρασης, έχει χαρακτηριστικά νέων εισροών και συμμετοχή από όλο το εύρος της Αγοράς. Εκτός από τις εισροές, παρατηρείται η συμμετοχή στο ράλι νέων Παικτών ισχυρού μεγέθους και βεληνεκούς, που μετά από μια πολυετή αποχή από την Ελληνική Αγορά, επιστρέφουν επιλεκτικά χτίζοντας καθημερινά θέσεις και “βάζοντας πλάτη” σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Το γεγονός ότι ο Νοέμβριος δεν προσέφερε πρακτικά κάποιο καλύτερο σημείο εισόδου μετά από διόρθωση, έχει αρχίσει να εκνευρίζει όσους έχουν μείνει εκτός του “πάρτι”. Η ψαλίδα υστέρησης έναντι της απόδοσης της Αγοράς, έχει προβληματίσει όσους έμειναν εκτός, καθώς η δυναμική της ανόδου όχι μόνο δεν περιορίστηκε στην φάση που οι Ξένες Αγορές ήταν σε παύση, ή σε διόρθωση, αλλά εντάθηκε με αποκορύφωμα το κλείσιμο της τελευταίας εβδομάδας.
Ο Δεκέμβριος θα δώσει σίγουρα περισσότερες απαντήσεις ως προς την ταυτότητα και την ποιότητα των αγοραστών του Νοεμβρίου, καθώς το 9μηνο ολοκληρώνεται την Δευτέρα, γεγονός που δίνει ένα άλλοθι σε όσα παρατηρήθηκαν.
Είναι ωστόσο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό υπήρξαν κινήσεις που υπαγορεύτηκαν από αποτελέσματα, ή επιχειρηματικές ειδήσεις, γεγονότα δηλαδή τα οποία φέρουν αποτύπωμα Θεσμικού ενδιαφέροντος.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από το επόμενο σημείο αντίστασης, τις 750 μονάδες. Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών και δεν αποκλείεται στο εν λόγω σημείο να εμφανίσουν εικόνα τοπικής υπερβολής, εφόσον δεν υπάρξει νωρίτερα κάποια κίνηση αποφόρτισης, ή ισορροπίας.
Υπεραγορασμένος είναι και ο MACD, μια όχι και τόσο συχνή κατάσταση για τον εν λόγω δείκτη, ο οποίος σε ανάλογες στιγμές και μονάδες στο κοντινό παρελθόν (Μάιος 2017) είχε ακολουθήσει πλάγια κίνηση, μετά από μια πολύ ήπιας μορφής διόρθωση.
Το ζητούμενο για την Αγορά, είναι στην φάση της διόρθωσης να διατηρήσει τα νέα κεκτημένα, ήτοι την περιοχή διαπραγμάτευσης ως τις 700 μονάδες. Η ανοδική εικόνα, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα παραμείνει ανοδική, δίνοντας και την απαραίτητη ανάσα στους δείκτες τάσης για την επόμενη κίνηση. Συμπερασματικά η περιοχή των 750 – 770 μονάδων συγκεντρώνει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, για να ολοκληρωθεί το μεσοπρόθεσμο ράλι που ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου.
Το βάθος της διόρθωσης και η συμμετοχή στην κατοχύρωση κερδών, όπως θα αποτυπωθεί στο τζίρο, θα αποτελέσει μια καλή ένδειξη για τις προθέσεις που έχουν οι δυνάμεις που πρόσφατα πήραν στα χέρια τους τα “ηνία” της Αγοράς.
Ένα πολύ γεμάτο ημερολόγιο έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα κρατώντας ζεστή την Αγορά. Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, με τις συναλλαγές να αναμένονται ζωηρότερες λόγω της προγραμματισμένης εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Η κυριότερη αλλαγή είναι η διαγραφή της Motor Oil από τον βασικό δείκτη, η οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένεται ότι θα έχει εκροές 3 εκατ. μετοχών.
Σήμερα
Οι μετοχές παγκόσμια σταμάτησαν την ανοδική τους πορεία σήμερα Δευτέρα 30/11 και αξιολογούν ένα ρεκόρ μήνα που χτύπησαν καθώς η προοπτική μιας οικονομικής ανάκαμψης το επόμενο έτος που βασίζεται στο εμβόλιο και ακόμη περισσότερα δωρεάν χρήματα από τις κεντρικές τράπεζες κάλυψαν τις άμεσες ανησυχίες σχετικά με την πανδημία κοροναϊού.
Η βιασύνη για ανάληψη ρίσκου έχει ωφελήσει επίσης το πετρέλαιο και τα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ υπονομεύει το δολάριο και το χρυσό που έχει τα χαρακτηριστικά του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου.
Νωρίς σήμερα, ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,4%, φθάνοντας σχεδόν το +11% για τον μήνα εμφανίζοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις του από τα τέλη του 2011. Αλλά στις 8:30 είχε μεταβολή -1,19% αναζητώντας πυθμένα.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,4%, αλλά ήταν ακόμη 15,4% υψηλότερα τον μήνα για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994. Αλλά στις 8:30 είχε μεταβολή -0,79% αναζητώντας πυθμένα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για τον S&P 500 μειώθηκαν -0,4% αρχικά αλλά στη συνέχεια είχαν μεταβολή -0,90% και ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ έχανε στις 8:30 -1,56% αν και εμφάνισε στο πρώτο ημίωρο κέρδη.