ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος για την αστεροποίηση των ελληνικών ξενοδοχείων, με την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 43 του 2002, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Πέντε χρόνια μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε κατηγορίες με σύστημα αστέρων, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, επιχειρεί με σημαντικές τροποποιήσεις να λύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα.
Η ευελιξία και ο επαναπροσδιορισμός των τεχνικών αλλά κυρίως των λειτουργικών προδιαγραφών, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του «βελτιωμένου» Π.Δ. Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υπέγραψε χτες την απόφαση και δήλωσε ότι πλέον με την απόφαση αυτή επιλύεται μια εκκρεμότητα δεκαετιών, αφού η ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση αποκτά, επιτέλους, διεθνή αξιόπιστα κριτήρια κατάταξης, καλύπτοντας έτσι ένα βασικό κενό που εμπόδιζε την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Με τις νέες ρυθμίσεις υιοθετείται ένα πιο ευέλικτο σύστημα προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα και μετατοπίζεται το κέντρο βάρους της κατάταξης από τα τεχνικά στα λειτουργικά χαρακτηριστικά των ξενοδοχειακών μονάδων, δίδοντας έτσι έμφαση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την υπουργό, η απόφαση υλοποιεί ρύθμιση του νόμου για τον «Ιαματικό Τουρισμό» που ψήφισε η Βουλή και καταρτίστηκε από επιτροπή ειδικών, η οποία με συνεχή συνεργασία με όλους τους φορείς του Τουρισμού εργάσθηκε επί οκτάμηνο. Το κύριο πρόβλημα του παλαιού Π.Δ. ήταν το ότι το 40% των ξενοδοχείων δεν μπορούσε να καταταγεί και το υπόλοιπο 60% είχε πρόβλημα στην κλίμακα κατάταξης.
Σημειώνεται ότι έχει προκηρυχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός ύψους 10 εκ. ευρώ, για την πιστοποίηση των φορέων που θα προβούν στην κατάταξη των ξενοδοχείων σε αστέρια, βάσει των προδιαγραφών της απόφασης.
Η κ. Πετραλιά τόνισε ότι η όλη διαδικασία προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς και πολύ σύντομα η Ελλάδα θα αποκτήσει, επιτέλους, ενιαίο, σύγχρονο και αντικειμενικό σύστημα ξενοδοχειακών υπηρεσιών.