Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 10:00

Market Beat: Η διάθεση για ρίσκο διεθνώς, διαμορφώνει κατά 50% την τάση στην Αθήνα

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τους επενδυτές στην παγκόσμια αγορά να βρίσκονται ανάμεσα στην ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον και στην ελπίδα που γέννησαν τα εμβόλια. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε την Πέμπτη ότι στις 31 Δεκεμβρίου, θα λήξει η τροφοδοσία με κεφάλαια, σε βασικά προγράμματα δανεισμού στους πληγέντες από την πανδημία. Αυτή η κίνηση  έφερε την εξερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ σε αντίθεση με την κεντρική τράπεζα και ενδεχομένως αυτό να προσθέσει άγχος στην οικονομία.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τους επενδυτές στην παγκόσμια αγορά να βρίσκονται ανάμεσα στην ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον και στην ελπίδα που γέννησαν τα εμβόλια. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε την Πέμπτη ότι στις 31 Δεκεμβρίου, θα λήξει η τροφοδοσία με κεφάλαια, σε βασικά προγράμματα δανεισμού στους πληγέντες από την πανδημία. Αυτή η κίνηση  έφερε την εξερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ σε αντίθεση με την κεντρική τράπεζα και ενδεχομένως αυτό να προσθέσει άγχος στην οικονομία.

Από την άλλη πλευρά,  ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ειδικός επί των εμβολίων δήλωσε την Κυριακή ότι τα πρώτα εμβόλια θα μπορούσαν να δοθούν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ και σε άλλους που προτάθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου. “Παρά το θλιβερό σκηνικό της επιτάχυνσης των μολύνσεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρόβλεψη βοήθησε να γεννηθούν ελπίδες ότι τα “λουκέτα” που έχουν παραλύσει την παγκόσμια οικονομία πλησιάζουν στο τέλος τους”. Σημείωναν στο Reuters.

Εδώ οι τράπεζες είναι πάλι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Την  Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 έρχεται μια έκτακτη γενική συνέλευση. Με θέμα την έγκριση της διάσπασης της Τράπεζας Πειραιώς, με απόσχιση του κλάδου Τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε νέα Εταιρεία που θα συσταθεί και θα λάβει άδεια λειτουργίας Πιστωτικού Ιδρύματος. Εκτιμούμε πως ο κλάδος δεν έγινε ακόμα φιλικός, για δραστηριοποίηση από την πλευρά ιδιωτών επενδυτών. Ακόμα και οι θεσμικοί, μερικές εβδομάδες πριν, ρευστοποιούσαν με μανία στο ενδεχόμενο για μια αναγκαία ΑΜΚ. Αντίθετα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς ορατές αλλαγές στο τοπίο, από τις 235 μονάδες  στις 2/11, τον οδήγησαν στις 378,68 στο ανώτερο της Παρασκευής με κλείσιμο στις 373. Κάτι άλλαξε προς το καλύτερο, αλλά ακόμα η αγορά αξίζει να προσεγγίζεται προσεκτικά. 

Η αγορά της Αθήνας, με το τρίτο της ανοδικό σκαλοπάτι κατάφερε να απομακρυνθεί σημαντικά από τον πυθμένα του Οκτώβρη, στις 550 μονάδες, για να φθάσει αισίως στις 700 στο τέλος της τρίτης βδομάδας του Νοέμβρη, με ανώτερο μήνα και εξαμήνου τις 708,31. Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +6,68%, με επίδοση για το Νοέμβριο +22,82%, ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +6,68%, και στον μήνα κέρδισε +24,60%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +6,74%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +18,79%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -23,70%, ο 25άρης -27,92% μένοντας σε κατάσταση bear market και ο FTSEM υποχωρεί -14,15%. Τη διάθεση για ρίσκο διεθνώς, και ειδικά εδώ, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια κατά του COVID-19 και οι εξελίξεις γύρω από συγκεκριμένες εταιρίες όπως στην Τράπεζα Πειραιώς, την Ελλάκτωρ, την Cenergy, αλλά και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Καθώς έφεραν, ως τώρα, περισσότερο θετικές παρά αρνητικές εκπλήξεις.

Υπάρχει κατά την γνώμη μας πάνω από 90% ακρίβεια στην πρόβλεψη που θέλει την εμφάνιση θετικών μακροοικονομικών δεδομένων, μετά από αρκετούς μήνες αφότου σημειώθηκε η στροφή στο φρόνημα των επενδυτών και δη των επαγγελματιών. Τα δις που ορισμένοι διαχειρίζονται, τους αναγκάζουν να αποκτούν την πληρέστερη και όσο το δυνατόν ακριβέστερη πληροφόρηση για τα καυτά ζητήματα και να τα επεξεργάζονται ποικιλότροπα.

Για αυτό οι εκτιμήσεις τους για τα μελλούμενα, είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα που θα ξεδιπλωθεί, εκτός φυσικά απροόπτου. Αυτοί λοιπόν τώρα κοιτάζουν στην μετά πανδημίας εποχή και έχουμε την εντύπωση, πως αυτό σημαίνει για τα μεγάλα επενδυτικά ιδρύματα ολική ανακατασκευή, στο παγκόσμιο τερέν που θα τρέξουν οι μετοχικές αξίες ανά τον κόσμο. Η κατάταξη των μετοχών στην αφετηρία, σε αυτό τον νέο κύκλο, θα γίνει όπως είναι λογικό με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα που ίσχυαν όσο η πανδημία ήταν δεδομένη και στο τούνελ που έβαλε την παγκόσμια ανάπτυξη, δεν υπήρχε φώς, που να υποδεικνύει το τέρμα του. Στη νέα κατάταξη πρώτες θα είναι εταιρίες με στιβαρά θεμελιώδη που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση λόγω πανδημίας. Ήδη στο ταμπλό του ΧΑ αποτυπώθηκαν διαφορετικές προτιμήσεις και δυσμένειες επί των blue chip, μετά από εβδομάδα ομαδικής ανόδου με τρία μόνο καθοδικά blue chip.

Η αισιόδοξη πλευρά περιγράφεται άψογα στην προσέγγιση του Μάνου Χατζηδάκη της Beta sec.: «Ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους μήνες του Χ.Α. όλων των εποχών, όχι γιατί η Αγορά ανέβηκε σε 15 συνεδριάσεις 23%, αλλά γιατί υπήρξαν, επιτέλους, αντανακλαστικά ετοιμότητας, που επιμέρους μεταφράστηκαν σε αποδόσεις έως και 100% από τα χαμηλά του μήνα. Δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής για μια Αγορά, από την ίδια της την εικόνα: μια αποτελεσματική Αγορά με ρυθμό και τζίρο που αντιλαμβάνεται τις αλλαγές και τις οικονομικές επιπτώσεις, είναι πολύ πιο ελκυστική από τις αρνητικές, ή μηδενικές αποδόσεις των ομολόγων και των οριακών αποταμιευτικών επιτοκίων που επικρατούν σήμερα. Και η ιστορία έχει δείξει ότι “το πάνω” φέρνει περισσότερους πρόθυμους Επενδυτές, ή απλά μεγαλύτερες εισροές από κεφάλαια ανεξάρτητα διάρκειας, προφίλ και ποιότητας».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγορές αναγνωρίζουν λεπτομερώς τα σημεία των καιρών

Μπορεί ακόμα να απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα οι εκλογές και τα απόνερα τους στις ΗΠΑ, να τρομάζει η ισχύς που διαθέτει ο COVID-19, καθώς προκαλεί θανάτους και lockdown που φρενάρουν την τραυματισμένη από την ανεργία ανάπτυξη. Οι αγορές ωστόσο, κινούνται σαν βλέπουν μπροστά καθαρά ξανά. Αφαιρώντας από τα ετήσια κέρδη του χρυσού, ανεβάζοντας την τιμή του πετρελαίου και οι θεσμικοί τοποθετούνται στις μετοχικές αξίες που θα πρωταγωνιστήσουν στην μετά την πανδημία περίοδο, με την οικονομία των ΗΠΑ κάτω από τη πολιτική της διοίκησης Μπάιντεν.

Η πορεία από τον Σεπτέμβριο και μετά

Οι αγορές σαν μηχανισμοί προεξόφλησης είναι πάντα υποχρεωμένες, να σχηματίζουν τις προσδοκίες τους, αναζητώντας το τι θα συμβεί στο κοντινό ή τα απώτερο μέλλον. Υπάρχουν ωστόσο διαστήματα, που οι παράγοντες αβεβαιότητας πληθαίνουν και διογκώνονται, εισάγοντας υψηλό κίνδυνο για τα κεφάλαια των συμμετεχόντων επενδυτών, καθώς το μέλλον γίνεται θολό ομιχλώδες. Έτσι ήταν στην περίοδο από την κορύφωση του πλέον αντιπροσωπευτικού μετοχικού δείκτη S&P500, στις 2 Σεπτεμβρίου (3581 μονάδες), ως τις 30 Οκτωβρίου (3270). Καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αβέβαιο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα πρώτα κρύα, είχε σκάσει πάνω στους πληθυσμούς αναπτυγμένων κρατών. Ειδοποιώντας, πως οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων και των οικονομολόγων που στηρίχθηκαν σε αυτές, είχαν πέσει έξω στην πρόβλεψη του χρόνου επανεμφάνισης των αυξημένων κρουσμάτων. Γιατί το δεύτερο  κύμα το ανέμεναν άπαντες. Επίσης, οι δημοσκοπήσεις ειδοποιούσαν για επικράτηση του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Αλλά το σύστημα των εκλεκτόρων για την ανάδειξη του Προέδρου στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, που στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην ισχύ που της παρέχει η δυνατή εσωτερική κατανάλωση, άφηνε παράθυρα για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Εν μέσω αυτών των καταστάσεων που ανέβαζαν την ανησυχία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αν επανερχόντουσαν οι περιορισμοί με συνέπεια τη διόγκωση του πλήθους των άνεργων, η πολιτική αστάθεια έφερε αδιέξοδα στην ψήφιση ενός προγράμματος για βοήθεια, στους πληγέντες από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Λόγω κομματικών αγκυλώσεων, δεν πέρασε από το Κογκρέσο. Αν και ένα βοήθημα σε εκείνους που δεν ανέκτησαν τη δουλειά τους μετά το lockdown της άνοιξης, θα συντελούσε στο να διατηρούν τις, ήδη ψαλιδισμένες, καταναλωτικές τους δαπάνες. Πολλές εβδομάδες μετά, δεν έχει βρεθεί η απάντηση για ένα επιπλέον πρόγραμμα στήριξης της επιβραδυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης από την πανδημία και την αστάθεια, που διατηρεί η επιμονή του Τραμπ να μην αναγνωρίζει την νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, μετά τις 3 Νοεμβρίου και ως την έναρξη της περασμένης βδομάδας ο S&P500 από τις 3270 βρέθηκε στις 3627 με την ώθηση που έδωσε εκείνη τη μέρα η ανακοίνωση για το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοιού.  Ακολούθως η ροή των ειδήσεων και ορισμένων μακροοικονομικών δεδομένων για τις ΗΠΑ, σχετικών με όσα προαναφέραμε, δεν συνέβαλλε υπέρ της ανάληψης ρίσκου και στην συνεδρίαση της Πέμπτης, ο δείκτης πέρασε αποφασιστικά κάτω από τις 3600 μονάδες. Αντίθετα στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και επίσης στην Κίνα και την Κορέα οι βασικοί δείκτες συνέχισαν την ανοδική τους πορεία καταγράφοντας υπολογίσιμα εβδομαδιαία κέρδη ερμηνεύοντας τα σημεία των καιρών.

Τα σημεία των καιρών

Η Guitar Center Inc υπέβαλε, αίτηση πτώχευσης το Σάββατο. Είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής μουσικών οργάνων και εξοπλισμού των ΗΠΑ, δικαστήριο της Ανατολικής Περιφέρειας της Βιρτζίνια. Επειδή οι λάτρεις της μουσικής μετακινήθηκαν για τις αγορές τους στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας κοροναϊού. Το Guitar Center ξεκίνησε το 1959 ως κατάστημα που πωλεί μουσικά όργανα σε οικογένειες στο Χόλυγουντ. Τώρα διαθέτει σχεδόν 300 καταστήματα σε όλη τη χώρα και δήλωσε ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή. Άρα το ηλεκτρονικό εμπόριο και  κυριαρχία του χτυπά όσες εταιρίες ακόμα και αν είναι γίγαντες στον κλάδο τους δεν στράφηκαν έγκαιρα στις συναλλακτικές συνήθειες που επέβαλε η πανδημία. 

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, να  σταματήσει να χρηματοδοτεί πολλά προγράμματα δανεισμού λόγω κοροναϊού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 31 Δεκεμβρίου, είναι «βαθιά ανεύθυνη», δήλωσε την Παρασκευή η ομάδα για τη μετάβαση του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden στην Προεδρία. Οι διευκολύνσεις δανεισμού έκτακτης ανάγκης ήταν από τις πιο καινοτόμες και αμφιλεγόμενες που δημιουργήθηκαν την περασμένη άνοιξη με παρότρυνση των νομοθετών και από τις δύο πλευρές στην Ουάσιγκτον. Το κλείσιμο προγραμμάτων, θα ωθήσουν την Fed πίσω από μια γραμμή που πολλοί στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να έχει ξεπεράσει. Αποτελεί δε σημάδι του ψυχρότερου κλίματος που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα μετά την 3η Νοεμβρίου, καθώς θα δοκιμάσει τις σχέσεις με τους νομοθέτες που ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell εργάστηκε σκληρά για να χτίσει στα τρία χρόνια του στη προεδρία της Fed. Άρα η επιφύλαξη στην Wall Street αποτυπώνει την εκτίμηση πως η αστάθεια στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί όπως και η εξάπλωση της πανδημίας καθώς το πολιτικό σκηνικό βυθίζεται στη μιζέρια διχαστικών διλημμάτων. 

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση από τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και να παραχωρήσει στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν την αναγνώριση της επικράτησής του μετά από μια καταστροφική δικαστική αποτυχία στην Πενσυλβάνια.  Σημείωναν στο Reuters. ο Τραμπ ξεκίνησε μια εκστρατεία πίεσης με μια σειρά αγωγών και για να εμποδίσει τις Πολιτείες να πιστοποιήσουν το σύνολο των ψήφων τους. Μέχρι στιγμής, οι απόπειρες αναστολής της πιστοποίησης έχουν αποτύχει σε δικαστήρια στη Γεωργία, το Μίσιγκαν και την Αριζόνα. Το Σάββατο, ο Μάθιου Μπρν, ένας Ρεπουμπλικάνος ομοσπονδιακός δικαστής, απέρριψε μια παρόμοια προσπάθεια στην Πενσυλβανία. Για να διατηρήσει ο Τραμπ την ελπίδα να παραμείνει στον Λευκό Οίκο, πρέπει να εξαλείψει το προβάδισμα των 81.000 ψήφων του Μπάιντεν στην Πενσυλβανία. Η πολιτεία αναμένεται να αρχίσει να πιστοποιεί τα αποτελέσματά της τη Δευτέρα. Άρα τα μοντέλα των επενδυτικών ομίλων για την οικονομία με τη νέα διοίκηση είναι σε ισχύ χωρίς πιθανότητα ανατροπής ακόμα και αν η μεταβίβαση της εξουσίας πάρει περιπετειώδη μορφή.

Η Κίνα συνεχίζει τα προγράμματα ανάπτυξης διαστημικής τεχνολογίας και συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο στην εξάπλωση της πανδημίας, έχοντας ένα εμβόλιο που το εξάγει ήδη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1970 θα εκτοξεύσει μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο για περισυλλογή σεληνιακού υλικού. Ο ανιχνευτής Chang'e-5, που πήρε το όνομά του από την αρχαία κινεζική θεά του φεγγαριού, θα επιδιώξει να συλλέξει υλικό που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερα για την προέλευση και το σχηματισμό του φεγγαριού. Όπως ανέφερε το Reuters την Κυριακή 22/11, η αποστολή θα δοκιμάσει την ικανότητα της Κίνας να λάβει απομακρυσμένα δείγματα από το διάστημα. Η επιτυχία της εκτόξευσης θα κάνει την Κίνα την τρίτη χώρα που έχει πάρει δείγματα από το δορυφόρο της γης, ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση που το έπραξαν πριν από δεκαετίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε έξι πτήσεις από το 1969 έως το 1972, έφεραν στη γη 382 κιλά (842 κιλά) πετρωμάτων και εδάφους. Η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε τρεις επιτυχημένες αποστολές δειγματοληπτικού χαρακτήρα  στη δεκαετία του 1970. Ο ανιχνευτής της Κίνας, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, θα προσπαθήσει να συλλέξει 2 κιλά (4 1/2 κιλά) δειγμάτων σε μια προηγουμένως μη ελεγχθείσα περιοχή σε μια τεράστια πεδιάδα λάβας γνωστή ως Oceanus Procellarum, ή «Ωκεανός των Καταιγίδων». Άρα είναι αποτέλεσμα της αναγνώρισης ικανοποιητικών ρυθμών της κινεζικής ανάπτυξης το γεγονός πως ο S&P500 και ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδουν αντίστοιχα στο 2020 +10,11% και 10,74%.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, το 88,9% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη, ενώ δύο είχαν μικρή πτώση, δηλαδή περίπου ίδια εικόνα με τις δυο προηγούμενές της. Παράλληλα, όλα τα χρηματιστήρια που παρακολουθούμε, απομακρύνθηκαν από το bear market. Ο S&P500 με μεταβολή -0,77% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +10,11%. Ο Dow, με πτώση -0,73%, αποδίδει στο 2020 +2,54%. Ο S&P400 με μεταβολή +1,63%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 +4,10%, ενώ ο Russell 2000 που ενισχύθηκε +2,37%, έχει κέρδη +7,00% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε αύξηση +0,22%. Στο 2020 είναι ο μόνος με τόσο μεγάλα κέρδη +32,12%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε κατά +0,56% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -15,79%. Ο DAX κέρδισε +0,46%, και στο 2020 αποδίδει -0,84%, ο CAC είχε μεταβολή +2,15%, ενώ στο 2020 αποδίδει -8,07%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +2,49%, και στο έτος επίδοση -16,45%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +3,84%, στο έτος πέφτει -7,65%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +1,15%, και στο 2020 υποχωρεί -6,31%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,26%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -8,30%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +2,73%, χάνει φέτος -3,76%. Ο χρυσός με μεταβολή -0,99%, βρέθηκε στα 1869,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +22,75%. Σημειώθηκε άνοδος +5,11%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 42,17 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -30,94%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,56%, στο 2020 κερδίζει +7,91%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +2,39%, με επίδοση στο έτος +16,19%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +1,01%, και στο 2020 ενισχύεται +6,37%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά +1,13%, και στο 2020 υποχωρεί -6,17%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,04% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +10,74%.

ΧΑ

Η εβδομάδα του τρίτου διαδοχικά ανοδικού βδομαδιάτικου βηματισμού

Η αγορά της Αθήνας, με το τρίτο της ανοδικό σκαλοπάτι κατάφερε να απομακρυνθεί σημαντικά από τον πυθμένα του Οκτώβρη, στις 550 μονάδες, για να φθάσει αισίως στις 700 στο τέλος της τρίτης βδομάδας του Νοέμβρη, με ανώτερο μήνα και εξαμήνου τις 708,31. Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +6,68%, με επίδοση για το Νοέμβριο +22,82%, ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +6,68%, και στον μήνα κέρδισε +24,60%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +6,74%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +18,79%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -23,70%, ο 25άρης -27,92% μένοντας σε κατάσταση bear market και ο FTSEM υποχωρεί -14,15%. Τη διάθεση για ρίσκο διεθνώς, και ειδικά εδώ, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια κατά του COVID-19 και οι εξελίξεις γύρω από συγκεκριμένες εταιρίες όπως στην Τράπεζα Πειραιώς, την Ελλάκτωρ, την Cenergy, αλλά και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Καθώς έφεραν, ως τώρα, περισσότερο θετικές παρά αρνητικές εκπλήξεις.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς δεν αμφισβητήθηκε ούτε δευτερόλεπτο. Σε συντονισμό με τα διεθνή που αποτύπωσαν τον επενδυτικό ενθουσιασμό που προκάλεσαν ειδήσεις για ένα ακόμα εμβόλιο κατά του COVID-19,  με μεγαλύτερο εδώ, ήρθε εκτίναξη άνω των 695 μονάδων και υπέρβαση για πρώτη φορά των 690 μετά τις 6 Μαρτίου. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+14,72%), και από τα blue chip, για τα κέρδη τους άνω του +5,00% οι ΑΡΑΙΓ +12,50%, ΜΟΗ +11,74%, ΕΧΑΕ +8,39%, ΕΛΠΕ +5,81%, ΔΕΗ +5,50%, ΦΡΛΚ +5,41% και ΜΠΕΛΑ +5,32%. Έτσι, με τζίρο 105,409 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 368.000 ευρώ, ο ΓΔ με μεταβολή +5,44% οδηγήθηκε στις 691,36 από 655,68 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1645,05 από 1552,77 με κέρδη +5,94%. Ξεπερνώντας ανοδικά όλους του ΚΜΟ ακόμα και αυτούς των 200 ημερών, γεγονός σημαντικό για την στατιστική προσέγγιση της δυναμικής των αγορών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 48,336 από 46,372 δις ευρώ.

Οι υπόλοιπες τέσσερις συνεδρίες αφιερώθηκαν στην αφομοίωση ενός ακόμα άλματος στον τρέχοντα μήνα, με αποκλιμάκωση του τζίρου σταδιακά, αλλά άνοδο σαν τελικό αποτέλεσμα που προστέθηκε στης Δευτέρας. Την Τρίτη, μετά από μάχες που προκάλεσαν εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής, παρά την πτώση για τις Τράπεζες (-2,17%), με τζίρο στα 83,691 εκατ. ευρώ και πακέτα είχαν αξίας 2,005 εκατ., ο ΓΔ με μεταβολή -0,05% οδηγήθηκε στις 690,99 με τον 25άρη στις 1639,87 με πτώση -0,31%. Στα ομόλογα ωστόσο, η απόδοση του δεκαετούς πέρασε κάτω από 0,7% στο 0,665% από 0,714% την προηγούμενη. Την Τετάρτη, με στυλοβάτες τις Τράπεζες (+6,63%) κατακτήθηκαν και οι 708 μονάδες καθώς και το ανώτερο της εβδομάδας (708,31) και του μήνα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,456 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 381.000 ευρώ. Ο ΓΔ με μεταβολή +2,48% οδηγήθηκε στις 708,16 μονάδες, όταν ο 25άρης άνοδο +2,38% έκλεισε στις 1678,89.

Οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις συνέβαλλαν στην προσγείωση της αγοράς στα επίπεδα των 700 μονάδων. Αφού την Πέμπτη, ο ΓΔ με μεταβολή -1,27%, οδηγήθηκε στις 699,20 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1656,60 με απώλειες -1,33%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,351 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,792 εκατ., όταν την Παρασκευή περιορίστηκε ακόμα περισσότερο αφού διαμορφώθηκε στα 58,795 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 2,252 εκατ. Ο ΓΔ πρακτικά αμετάβλητος οδηγήθηκε στις 699,45 μονάδες και ο 25άρης στις1656,52. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 48,572 δις ευρώ. Η απόδοση του δεκαετούς παρέμεινε χαμηλότερα του 0,7%. Η μέση αξία ημερήσιων συναλλαγών δεν άλλαξε, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ανήλθε σε 78,14 εκατ. ευρώ αλλά μειώθηκε των πακέτων στα 1,56 εκατ., από 2,5 τη βδομάδα του +11,49%. Ο φετινός Νοέμβριος είναι ως τώρα ο καλύτερος ενδέκατος του έτους από το 1994 και με το +22,82%, ο υψηλότερος όλων των μηνών που η αγορά είναι στο ευρώ. Το πέτυχε με άνοδο +3,27% την πρώτη του εβδομάδα, για να ακολουθήσουν οι δυο που προαναφέραμε.

Η εικόνα των μεταβολών των blue chip περιλαμβάνει 19 που το μέγιστο εβδομάδας έγινε και ανώτερο τελευταίων 30 ημερών. Από αυτά 14 το έκαναν ανώτερο τελευταίων 3 μηνών και για τρία ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, κατέστη ανώτερο τελευταίων 12 μηνών. Το πλήθος όσων είχαν απόδοση καλύτερη των δεικτών ήταν περιορισμένο, αλλά το άλμα σε λιγοστές ήταν διψήφιο σε πέντε συνόδους. Ήτοι ΠΕΙΡ +47,43% με επίδοση Νοεμβρίου (58,78%), ΑΛΦΑ +21,10% & (+52,70%), ΕΥΡΩΒ +18,13% & (+63,15%), ΕΤΕ +15,84% & (+56,98%), αποκαλύπτοντας το ρόλο τους στην πορεία του ΓΔ τον τρέχοντα μήνα και ακολουθούν ΕΧΑΕ +13,64% & (+27,45%), και ΔΕΗ +7,66% & (+24,48%).

Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν τρία ΕΥΔΑΠ -3,00% & (+2,26%), ΣΑΡ -3,00% & (+3,31%), και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,50% & (+4,48%) υπογραμμίζοντας την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος τον Νοέμβριο γενικά. Ακολουθούν τρία με άνοδο άνω του +1% και κάτω του +2% ήτοι ΦΡΛΚ +1,08%  & (+12,82%), ΟΠΑΠ +1,30% & (+24,19%), και ΜΠΕΛΑ +1,42% & (+19,17%). Ο ΟΤΕ  μόνο είχε εβδομαδιαία μεταβολή ισοδύναμη με των βασικών δεικτών +6,91% & (+13,84%).

Ενώ 12, ανάμεσά τους νικήτριες του μήνα, ήταν με άνοδο από +2% ως +5,6% ήτοι ΕΛΠΕ +5,60% & (+21,19%), ΑΡΑΙΓ +5,50% & (+59,85%), ΒΙΟ +5,42% & (+42,32%), ΛΑΜΔΑ +5,07% & (+14,85%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,67% & (+12,26%), ΜΥΤΙΛ +4,65% & (+10,45%), ΜΟΗ +4,64% & (+25,38%), ΤΙΤC +4,41% & (+23,93%), ΟΛΠ +4,14% & (+9,92%), ΑΔΜΗΕ +3,98% & (+10,85%), ΤΕΝΕΡΓ +3,48% & (+4,02%), και ΕΕΕ +2,13% & (+27,50%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με ελαφρά αισιόδοξες  προσδοκίες ξεκινά η κυριαρχία των ΣΜΕ Δεκεμβρίου 

Στην συνεδρίαση της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο στο πρώτο μέρος. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,27 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 0,08 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1651,13 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:37. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 14:26 και ήταν οι 1672,89 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1658,01. Το κλείσιμο στις 1656,52 από 1656,60 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,0048% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 11,029 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 357 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 1658,00 από 1660,00 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια που αφέθηκαν για τη λήξη ήταν 565 από 753. Επίσης διακινήθηκαν 1076 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1669,75 μονάδες, κατώτερο τις 1648,00 και τελευταίες πράξεις στις 1656,50 από 1654,00 μονάδες την Πέμπτη, τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 4437 από 4005. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 38 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 1651,00 και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στις 54 από 17.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλότερο από της Πέμπτης. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 41 συμβόλαια την προηγούμενη για τιμή εξάσκησης τις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1650 ως τις 1700 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 66 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1550 και τις 1675 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 10.000 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, στα 4.000 για ΤΕΝΕΡΓ, και στα 13 για ΟΤΕ. 

Οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών μετά την τρίτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα διαφέρουν αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η περιοχή των 710 μονάδων αποτελεί, τεχνικά, ισχυρό όριο αντίστασης για το ΓΔ και η υπέρβασή του θα απαιτήσει αναβαθμισμένα συναλλακτικά δεδομένα και νέους θετικούς καταλύτες, προϊδεάζοντας για νέα πιθανή πλαγιοκαθοδική κίνηση”.

Η Merit Sec. επισημαίνει: “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 668 μονάδες. Πρώτο σημείο στήριξης οι 690 μονάδες και δεύτερο οι 680 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 710 και 720 μονάδες.

Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων της Eurobank. Παραμένουμε αρνητικοί για τον Τραπεζικό κλάδο, αφού η ποιότητα των κεφαλαίων δεν είναι καλή, εξαιτίας του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου και το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν επιτρέπει την μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα, ώστε να αποφύγουν τις αναγκαίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η 100% Θυγατρική του ΟΠΑΠ, OPAP Investment, απέκτησε το προσυμφωνηθέν πρόσθετο έμμεσο μερίδιο 15,48% στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο (SMGC), έναντι συνολικού ανταλλάγματος ποσού €43,3 εκατ., πλέον αναλογούντων καθαρών ταμειακών διαθεσίμων. Επιπρόσθετα, η OPAP Investment θα καταβάλλει για τα έτη 2020 και 2021 earnouts, υπό τον όρο επίτευξης των κριτηρίων απόδοσης που έχουν οριστεί για την SMGC. Μετά από την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας συναλλαγής, η ΟΠΑΠ συμμετέχει συνδυαστικά με ποσοστό 84,49% στην SMGC, ενώ διατηρεί ποσοστό συμμετοχής 36,75% στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Kaizen Gaming International εκτός Ελλάδος και Κύπρου, η οποία διεξάγεται υπό την επωνυμία Betano. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η OPAP Investment θα προβεί στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της SMGC.

Έκτακτη γενική συνέλευση την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 με θέμα την έγκριση της διάσπασης της Τρ. Πειραιώς, με απόσχιση του κλάδου Τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε νέα Εταιρεία που θα συσταθεί και θα λάβει άδεια λειτουργίας Πιστωτικού Ιδρύματος.

Η BriQ Properties ανακοίνωσε την αγορά τριών Οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 27389,50 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, έναντι συνολικού τιμήματος €2025186. Με την συγκεκριμένη αγορά, η Εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει δεύτερο κτίριο αποθήκευσης και διανομής επιφάνειας περίπου 10000 τ.μ., με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου Συγκροτήματος Logistics.

H Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Δεν έχει ανατραπεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα και δεδομένου ότι δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα αισθητή βελτίωση στο μέτωπο της πανδημίας, η κλίση της ανόδου αναμένεται να μετριαστεί. Παραμένει το εκτιμώμενο εύρος τιμών μεταξύ 670 και 730 μονάδων, ενώ η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία των κρουσμάτων. Φυσιολογική η αυξημένη μεταβλητότητα σε τίτλους που επηρεάζονται από την επιμήκυνση των περιορισμών. Εντός των εκτιμήσεων ανακοινώθηκε το καθαρό αποτέλεσμα γ΄ τριμήνου της Eurobank και με περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού. Μικρή πτώση σε τριμηνιαία βάση παρατηρείται στα έσοδα τόκων στα 331 εκατ. ευρώ, από 349,4 εκατ. ευρώ, αλλά αν συνεκτιμηθεί η επίπτωση από την απο-ενοποίηση των δανείων της Cairo (28 εκατ. ευρώ) καταγράφεται αύξηση.”

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Τσούρτης  της Merit Sec.

Τρίτη ανοδική εβδομάδα για τον ΓΔ, καθώς συνεχίζεται η όρεξη των Επενδυτών για ρίσκο, μετά τα καλά νέα για τα εμβόλια από την Pfizer και την Moderna. Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Πρώτο σημείο στήριξης οι 680 και δεύτερο οι 668 (ΚΜΟ 200) μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 710 και οι 740 μονάδες.

Μικτή ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ’ τριμήνου της Eurobank. Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων Γ’ τριμήνου την επόμενη εβδομάδα. H Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει την Δευτέρα, η Motor Oil την Τρίτη, ο ΟΠΑΠ και η Alpha BankΑΛΦΑ -0,36% την Τετάρτη.

Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ΟΠΑΠ.

Σταθεροποιητική η εβδομάδα που πέρασε για τον S&P 500. Τα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της επόμενης εβδομάδας είναι η ανακοίνωση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της Markit για τον Νοέμβριο την Δευτέρα, οι παραγγελίες των Διαρκών Αγαθών για τον Οκτώβριο την Τρίτη, τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας και τα πρακτικά της συνεδρίασης της FED την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη τα Χρηματιστήρια στην Αμερική θα είναι κλειστά λόγω αργίας (Thanksgiving Day). Σημεία στήριξης οι 3515, 3436 και 3423 μονάδες. Σημεία αντίστασης οι 3591, 3690 και 3700 μονάδες”

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Οι νέες ανακοινώσεις εμβολίων με υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας και κοντινό ορίζοντα κυκλοφορίας στο ευρύ Κοινό, ανέβασαν το ενδιαφέρον δίνοντας συνέχεια στην εκρηκτική άνοδο της περασμένης εβδομάδας. Πέρα όμως από το ψυχολογικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας σε ορατό βάθος χρόνου, η κινητικότητα στο Χ.Α. έδειξε ότι έχει και συνέχεια.

Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, την Ελλάκτωρ, την Cenergy και το ενδιαφέρον της CVC για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον τόσο εντός, όσο και εκτός ταμπλό. Ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους μήνες του Χ.Α. όλων των εποχών, όχι γιατί η Αγορά ανέβηκε σε 15 συνεδριάσεις 23%, αλλά γιατί υπήρξαν, επιτέλους, αντανακλαστικά ετοιμότητας, που επιμέρους μεταφράστηκαν σε αποδόσεις έως και 100% από τα χαμηλά του μήνα.

Δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής για μια Αγορά, από την ίδια της την εικόνα: μια αποτελεσματική Αγορά με ρυθμό και τζίρο που αντιλαμβάνεται τις αλλαγές και τις οικονομικές επιπτώσεις, είναι πολύ πιο ελκυστική από τις αρνητικές, ή μηδενικές αποδόσεις των ομολόγων και των οριακών αποταμιευτικών επιτοκίων που επικρατούν σήμερα. Και η ιστορία έχει δείξει ότι “το πάνω” φέρνει περισσότερους πρόθυμους Επενδυτές, ή απλά μεγαλύτερες εισροές από κεφάλαια ανεξάρτητα διάρκειας, προφίλ και ποιότητας. Χωρίς να παραγνωρίζεται η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων της πανδημίας και το γεγονός ότι η Οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση αναγκαστικού εγκλεισμού ως το τέλος του μήνα, φαίνεται ότι η Αγορά έχει εισέλθει στην “επόμενη ημέρα”. Το ενδιαφέρον στρέφεται ακόμα και σε Εταιρείες που έχουν υποστεί σημαντικές συνέπειες στην οικονομική τους θέση, έχοντας ωστόσο αποθέματα να επιστρέψουν σε ένα υψηλό βαθμό κανονικότητας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι Τράπεζες, που είναι ο κύριος εκφραστής αυτής της κατάστασης, έχοντας πλέον ποσοτικοποιήσει και επικοινωνήσει τις επιπτώσεις των αναστολών πληρωμών, είναι δικαίως ο Αρωγός της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α.

Οι απώλειες των Τραπεζικών μετοχών από την αρχή του έτους, έως και 15 ημέρες πριν, ήταν μεταξύ 60% και 75% προεξοφλώντας άμεσες εξελίξεις που συνδέονταν με την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Το τρίτο τρίμηνο δεν έδειξε ωστόσο, ότι η εικόνα ανταποκρίνεται σε μια τόσο έντονη απαξίωση, ούτε υπάρχει κάποια επείγουσα κατάσταση ανησυχίας. Επομένως η άνοδος που έχει ξεκινήσει έχει κατά αρχάς ένα χαρακτήρα “δικαιοσύνης” και δευτερευόντως ένα χαρακτήρα “ευκαιρίας”. Τουλάχιστον, η επαφή με την πραγματικότητα των δημοσιεύσεων του γ’ τριμήνου αυτό δείχνει.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και επίσημα σε “ανοδική Αγορά”, μετά την διάσπαση των 200 ημερών, η οποία έγινε σύμφωνα με το εγχειρίδιο τεχνικής ανάλυσης: Έντονη κίνηση με χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα και κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας, με συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η συνέχεια ήταν ενδεικτική των διαθέσεων, καθώς οι αγοραστές έδειξαν διάθεση να μην “αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους”, επιστρέφοντας σε καίρια σημεία των συνεδριάσεων της Τρίτης και της Πέμπτης, περιορίζοντας το βαθμό έκτασης της δικαιολογημένης κατοχύρωσης κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης δουλεύει επί του παρόντος τα επίπεδα των 700 μονάδων, πριν επιχειρήσει τον επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο του, τις 750 μονάδες. Πέρα από το 61,8% της διόρθωσης από την έντονη πτωτική κίνηση της περιόδου 21 Φεβρουαρίου – 17 Μαρτίου, το εν λόγω επίπεδο έχει ιδιότητες ισχυρής αντίστασης λόγω της δομής της πτωτικής κίνησης και του εγκλωβισμού που προκάλεσε στις αρχές Μαρτίου.

Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει στην υπερτιμημένη ζώνη τιμών εμφανίζοντας καθοδικές αποκλίσεις, οι οποίες είθισται να σβήνουν μέσα στο μοτίβο της συσσώρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το καθοδικό “χάσμα” μεταξύ 720 – 725 μονάδων, φαίνεται ότι θα αποτελέσει την επόμενη στάση του Γενικού Δείκτη, σενάριο το οποίο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες ως το τέλος Νοεμβρίου.

Η ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη είναι ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες ημέρες σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις εννεαμήνου, καθώς αναμένονται η Τράπεζα Πειραιώς και η Ελλάκτωρ (23/11), ενώ την επόμενη το απόγευμα ακολουθούν Αεροπορία Αιγαίου, Fourlisa και Motor Οil.

Το ενδιαφέρον δεν θα είναι στα αποτελέσματα, αλλά στις ανακοινώσεις και σε όσες Εταιρείες από αυτές πραγματοποιήσουν τηλεδιασκέψεις.

Την Τετάρτη ακολουθεί ο ΟΠΑΠ, η Quest και η ΑΛΦΑ, με την τηλεδιάσκεψη της ΑΛΦΑ να επιφυλάσσει πιθανόν νέα για την τιτλοποίηση του “Galaxy”. Τo φορτωμένο πρόγραμμα των αποτελεσμάτων της εβδομάδας ολοκληρώνεται την Πέμπτη, με την Lamda Development και την Τράπεζα Αττικής.”

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 23/11, με τον ευρύ περιφερειακό δείκτη να αγγίζει ένα νέο ρεκόρ υψηλών στηριγμένος στις ελπίδες για επικείμενα εμβόλια κατά του κοροναϊού. Αλλά η επενδυτική κοινότητα ανησυχεί για τον αντίκτυπο των οικονομικών αποκλεισμών και της αβεβαιότητας για το μέλλον στα αμερικανικά προγράμματα στήριξης των πληγέντων από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά άνοδο 0,56% τη Δευτέρα, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα πέρασε τις 630 μονάδες με κέρδη +0,78% ανεβάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ υψηλού από την Παρασκευή.

Ο Kospi της Σεούλ ήταν +1,82% υψηλότερα καθώς οι αισιόδοξες προοπτικές κερδών για τους κολοσσούς της Νότιας Κορέας συνέβαλλαν αισθητά χωρίς αλλαγή στις 8:30 δική μας ώρα με μεταβολή +1,89%. Οι ιαπωνικές αγορές έκλεισαν για διακοπές, αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nikkei αυξήθηκαν +0,19%.

Ο περιφερειακός δείκτης έλαβε επίσης ώθηση από τις μετοχές της Αυστραλίας, οι οποίες κέρδισαν 0,51% καθώς η χώρα μείωσε τους περιορισμούς για τον COVID-19. Οι περισσότερες κοινότητες δεν έχουν δει νέες μολύνσεις ή θανάτους για αρκετές εβδομάδες.

Οι κινεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης πρόσθεσαν +0,69%. Ενώ στις 8:30 δική μας ώρα πέρασε τις 5000 μονάδες με κέρδη +1,16%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν εξαίρεση, σημειώνοντας πτώση -0,2%. Ενώ στις 8:30 δική μας ώρα είχε οριακή μεταβολή -0,06%.

Ενώ οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν τη Δευτέρα, το κλίμα ήταν εύθραυστο καθώς η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη για την οικονομία των ΗΠΑ παρέμειναν αόριστες.