Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 07:25

Πάνω από 120 εκατ. έπεσαν στην αγορά των logistics

Ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις σε αποθήκες/logistics την τελευταία διετία, με το πρώτο κύμα της πανδημίας να έχει αλλάξει ριζικά τις καταναλωτικές συνήθειες και να έχει αυξήσει τις online αγορές.

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις σε αποθήκες/logistics την τελευταία διετία, με το πρώτο κύμα της πανδημίας να έχει αλλάξει ριζικά τις καταναλωτικές συνήθειες και να έχει αυξήσει τις online αγορές.

Black Friday και χριστουγεννιάτικες αγορές, εν μέσω ολικού lockdown, δείχνουν ότι ο φόρτος σε αποθήκευση - μεταφορές θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με την αγορά των logistics να δείχνει ότι έχει αρχίσει να ωριμάζει.

Βέβαια, το ποσοστό του outsourcing (των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας που δίνουν οι επιχειρήσεις σε τρίτους) είναι μόλις 20% στην Ελλάδα, τη στιγμή που σε ανεπτυγμένες αγορές της κεντρικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, φτάνει το 70%. Πάντως, οι online αγορές υπερδιπλασιάστηκαν από το περσινό φθινόπωρο, και έτσι σούπερ μάρκετ, αλυσίδες λιανικής, ταχυμεταφορείς, αναζητώντας νέους τρόπους εξυπηρέτησης, έχουν φτιάξει e-shops, απέκτησαν στόλους διανομής, έβαλαν pickers εντός των καταστημάτων, συνεργάστηκαν με πλατφόρμες online παραγγελιών ή marketplaces και επένδυσαν σε νέα κέντρα διανομής.

Νέες απαιτήσεις

Μέσα στην κρίση ο κλάδος των logistics γνωρίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο αγοραπωλησιών όσο και σε επίπεδο ενοικίων. Η απουσία αποθηκευτικών χώρων πρώτης κατηγορίας, σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις λόγω αναδιάταξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, φαίνεται να καθοδηγεί τη ζήτηση.

Φέτος υπήρξε σημαντική δραστηριότητα με νέες συμφωνίες μίσθωσης αποθηκών, τόσο για μικρές επιφάνειες (500 έως 2.000 τ.μ.) στις παρυφές ή μέσα στις πόλεις, όσο και για μεγάλες επιφάνειες (άνω των 10.000 τ.μ.). Ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ταυτόχρονα εταιρείες logistics και ΑΕΕΑΠ ετοιμάζουν νέες επενδύσεις, που εκτός από αποθήκες περιλαμβάνουν και χώρους γραφείων. Σύμφωνα με έρευνα για το λιανεμπόριο, το 16% των καταναλωτών αγόρασε πρώτη φορά online από την έναρξη της πανδημίας. Η μέση αύξηση στη συχνότητα των online αγορών ανήλθε σε 6,4%, με τα δεδομένα να αφορούν τον Σεπτέμβριο. Πρωταθλητές στις ηλεκτρονικές αγορές πριν και μετά τον κορωνοϊό παραμένουν τα ηλεκτρονικά είδη και η ψυχαγωγία, όμως η μεγαλύτερη αύξηση από την επέλαση του Covid-19 σημειώθηκε σε είδη ένδυσης, υπόδησης και προσωπικής φροντίδας.

Ένας στους δύο ψηφιακούς καταναλωτές είναι ευχαριστημένος από τις online αγορές του, ενώ οι 8 στους 10 απάντησαν πως έχουν γεμίσει μεν το ψηφιακό τους καλάθι, αλλά δεν έχουν φτάσει ποτέ στο ταμείο λόγω κυρίως του υψηλού πρόσθετου κόστους (59%) και της υποχρέωσης δημιουργίας λογαριασμού (27%).

e-εμπόριο

Με το δεύτερο lockdown και δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας, εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές αγορές ειδών σούπερ μάρκετ ακολουθούν την πορεία της άνοιξης. Η αύξηση του e-commerce δίνει ακόμα μια ευκαιρία στη χώρα να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο logistics. Ήδη η ζήτηση για νέα κέντρα αποθήκευσης και διανομής δίνει ανάσα στην αγορά ακινήτων, προσελκύοντας εγχώριους και διεθνείς παίκτες. Η Amazon, ο αμερικανικός γίγαντας των marketplaces, που τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ο πέμπτος πιο δημοφιλής ιστότοπος παγκοσμίως, αναζητά εδώ και καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή του Θριασίου χώρο για τη δημιουργία κέντρου αποθήκευσης και διανομής.

Τέλος, σούπερ μάρκετ και αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών επενδύουν σε κέντρα logistics, με το ενδιαφέρον να απλώνεται πια όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά στο σύνολο της επικράτειας. Παράλληλα, νέες υπηρεσίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όπως το click & collect για την παραλαβή από τον ίδιο τον πελάτη, η υπηρεσία drive-up παράδοσης στο αυτοκίνητο, η ιχνηλάτηση παραγγελιών.