Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007 14:41

Εγκριση για πέντε έργα 569 εκατ. ευρώ

Πέντε νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 569 εκατ. ευρώ, τα οποία θα υλοποιηθούν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενέκρινε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Στα έργα περιλαμβάνεται και η μεταστέγαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από την Πλατεία Συντάγματος στην περιοχή του Νομισματοκοπείου. Το κτήριο του Νομισματοκοπείου θα μείνει ως έχει, αφού βρίσκεται στην κυριότητα της ΤτΕ.

ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ στις διατάξεις του Νόμου 3389/2005 πέντε έργων συνολικού προϋπολογισμού 569 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης. Πρόκειται για τα έργα:

1. Υλοποίηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αθλητικών εγκαταστάσεων και πάρκου αναψυχής του Δήμου Χαλανδρίου και κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου

2. Υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδος

3. Υλοποίηση υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

4. Υλοποίηση δικτύων αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στον Δήμο Ραφήνας

5. Υλοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος Διοικητικού Πάρκου Αλεξανδρούπολης.

Υλοποίηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τη στέγαση υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων και πάρκου αναψυχής του Δήμου Χαλανδρίου

Το αντικείμενο της Σύμπραξης για την υλοποίηση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη, ασφάλιση και εμπορική εκμετάλλευση περιορισμένων χώρων και χώρων στάθμευσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, για τη στέγαση των υπηρεσιών του Υπουργείου, με Αναθέτουσα Αρχή την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε. (ΚΕΔ Α.Ε.) σε χώρο ιδιοκτησίας της στην περιοχή «Νομισματοκοπείο».

Στο αντικείμενο της Σύμπραξης περιλαμβάνονται, επιπλέον, η δημιουργία στο χώρο του νέου κτιριακού συγκροτήματος του Υπουργείου, αθλητικών εγκαταστάσεων και πάρκου αναψυχής για τον Δήμο Χαλανδρίου καθώς και η κατασκευή, σε οικόπεδα που διαθέτει ο Δήμος Χαλανδρίου, κτιριακών υποδομών για τη στέγαση των υπηρεσιών του (συγκεκριμένα, η κατασκευή νέου Δημαρχιακού Μεγάρου και Δημοτικού Ιατρείου και η εκμετάλλευση των υπογείων χώρων στάθμευσης του Δημαρχιακού Μεγάρου).

Το νέο κτίριο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να στεγάσει 3.225 άτομα, καλύπτοντας τις προβλεπόμενες ανάγκες του Υπουργείου με ορίζοντα 50 ετών. Η συνολική επιφάνειά των υπέργειων χώρων του κτιρίου, η οποία ανέρχεται σε περίπου 55.000 τ.μ., αντιστοιχεί στην κάλυψη του 30% της έκτασης του οικοπέδου, ενώ η επιφάνεια τού υπό διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, που θα περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκο αναψυχής, ανέρχεται σε 16.800 τ.μ. και αντιστοιχεί στην κάλυψη του 40% της έκτασης του οικοπέδου. Επιπλέον, προβλέπεται η διαμόρφωση χώρων πρασίνου, η επιφάνεια των οποίων αντιστοιχεί σε κάλυψη του 30% της έκτασης του οικοπέδου. Τέλος, προβλέπονται ειδικοί χώροι, και συγκεκριμένα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις εκδηλώσεις του Υπουργείου αλλά και του Δήμου Χαλανδρίου, καθώς και παιδικός σταθμός για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών των υπαλλήλων του Υπουργείου και των δημοτών του Δήμου.

Στο νέο κτίριο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα μεταστεγασθούν όλες οι υπηρεσίες του, με εξαίρεση τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας, που έχουν ήδη στεγασθεί σε σύγχρονα κτίρια μέσω του Προγράμματος Στέγασης που διαχειρίζεται η ΚΕΔ Α.Ε.

Η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εντάσσεται στις στρατηγικές προτεραιότητές του για την αναβάθμιση των υποδομών του, τη βελτίωση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους πολίτες, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό του Υπουργείου, καθώς και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών συντήρησης και λειτουργίας των κτιριακών εγκαταστάσεων με συνολικά χαμηλότερο κόστος.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, σημαντικό είναι και το όφελος από την εξοικονόμηση ενοικίων, δεδομένου ότι σήμερα το υπουργείο δαπανά το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη μίσθωση ακινήτων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ποιότητας σύγχρονων γραφειακών χώρων και χρήζουν αναβάθμισης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμπραξης, η οποία θα είναι 26 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου, θα επιτευχθεί η μακροχρόνια καλύτερη διαχείριση και συντήρηση του κτιρίου μέσω του ορισμού υψηλότερων προδιαγραφών λειτουργίας για τους χρήστες (υπαλλήλους και πολίτες) – όπως, για παράδειγμα, σωστή θέρμανση, λειτουργικότητα και ασφάλεια, των οποίων η τήρηση θα αποτελεί στοιχείο αξιολόγησης για την αποπληρωμή του Ιδιωτικού Φορέα που θα επιλεγεί να τις προσφέρει. Με την παράλληλη υλοποίηση σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και πάρκου αναψυχής στον περιβάλλοντα χώρο του Υπουργείου, θα επιτευχθεί η αντικατάσταση των υφισταμένων πεπαλαιωμένων και περιορισμένων αθλητικών υποδομών, η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και η αρμονική διασύνδεση των νέων εγκαταστάσεων με την ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε, με την ανάπλαση του χώρου, να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος έλξης για τους κατοίκους.

Επιπλέον, η κατασκευή του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Χαλανδρίου, όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, αναμένεται να αναβαθμίσει τη λειτουργία του και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης που δημιουργούνται θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του βεβαρημένου κέντρου του Χαλανδρίου από την έλλειψη θέσεων στάθμευσης. Τέλος, το νέο δημοτικό ιατρείο θα ενισχύσει τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας προς τους δημότες.

Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος της Σύμπραξης αυτής ανέρχεται σε 212.000.000 ευρώ σε σημερινές τιμές. Στο κόστος αυτό πρέπει να προστεθεί και το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών, το οποίο υπολογίζεται σε 20% του συνολικού προϋπολογισμού κατασκευής και συντήρησης. Το οριστικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο θα καθορισθεί από τον διαγωνισμό για την ανάθεση του Έργου.

Δεδομένου του προϋπολογισμού του έργου, το οποίο ξεπερνά τα 200.000.000 ευρώ, για την έγκριση της υπαγωγής Σύμπραξης στις διατάξεις του Ν. 3389/2005 ελήφθη ομόφωνη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, δυνάμει του άρθρου 2 παρ. 2 του Νόμου αυτού.

Υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδος

Το αντικείμενο της Σύμπραξης για την υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδος αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση, την παροχή του απαραίτητου ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, περιλαμβανομένης της αντικατάστασης και συντήρησής του, καθώς και στην εμπορική εκμετάλλευση περιορισμένων χώρων των κτιριακών εγκαταστάσεών του, με Αναθέτουσα Αρχή την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.).

Το Κέντρο θα ανεγερθεί στο Νομό Πιερίας, θα διαθέτει 250 κλίνες και θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης και αποθεραπείας.

Επισημαίνεται ότι η διοικητική και επιστημονική λειτουργία του Κέντρου θα αποτελεί ευθύνη της ΑΕΜΥ Α.Ε. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ το Κέντρο θα εντάσσεται στο πλαίσιο των φορέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεδομένης της έλλειψης τέτοιων μονάδων υγείας στη Βόρεια Ελλάδα. Η Σύμπραξη θα καλύψει το κενό που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και θα αποτελέσει μια ειδική νοσηλευτική μονάδα, με αποκλειστικό σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών αποκατάστασης ανοικτής και κλειστής νοσηλείας, καλύπτοντας όλο το φάσμα των αναγκών των ασθενών. Καθώς, θα απευθύνεται σε διάφορες κατηγορίες πασχόντων (παθήσεις νευρικού, μυοσκελετικού και καρδιο-αναπνευστικού συστήματος, πολυσυστηματικές παθήσεις, ειδικές διαταραχές σε έδαφος νευρολογικής βλάβης, ειδικές εκ γενετής παθήσεις κ.λπ.).

Σήμερα, λόγω της έλλειψης τέτοιου εξειδικευμένου δημόσιου Κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα, τα περιστατικά είτε καλύπτονται από μονάδες γενικών νοσοκομείων ή από ιδιωτικές μονάδες, είτε μετακινούνται προς την Αθήνα ή και το εξωτερικό, με συνέπειες ως προς το κόστος και την ποιότητα της αποθεραπείας. Η υλοποίηση του Κέντρου θα αποσυμφορήσει περαιτέρω τα γενικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμπραξης, η οποία θα είναι 22 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου, θα επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση και συντήρηση των υποδομών, μέσα από τον καθορισμό υψηλών προδιαγραφών συντήρησης, διαθεσιμότητας και λειτουργίας, καθώς η τήρησή τους θα αποτελεί βασική παράμετρο για την αποπληρωμή του Ιδιωτικού Φορέα που θα επιλεγεί.

Η εγκριθείσα σύμπραξη εντάσσεται σε μία σειρά έργων ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου - χωρίς να σταματήσει ή να περιοριστεί η υλοποίηση νοσοκομειακών και άλλων μονάδων υγείας με την έως σήμερα μορφή προκήρυξής τους - να επιτευχθεί η υλοποίηση των στόχων του Υπουργείου Υγείας σε συντομότερο χρονικό ορίζοντα.

Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής, εξοπλισμού και συντήρησης του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδας ανέρχεται σε 103.000.000 ευρώ σε σημερινές τιμές. Στο κόστος αυτό πρέπει να προστεθεί και το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών, το οποίο υπολογίζεται σε 20% του συνολικού προϋπολογισμού.

Για τον τελικό υπολογισμό των πληρωμών που θα καταβληθούν από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης που θα αναλάβει το Έργο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα έσοδα του Φορέα από την εμπορική εκμετάλλευση περιορισμένων χώρων του Κέντρου, τα οποία και θα μειώσουν το ύψος των πληρωμών αυτών. Το οριστικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο θα καθορισθεί από τον διαγωνισμό για την ανάθεση του Έργου.

Υλοποίηση υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Το αντικείμενο της Σύμπραξης για την υλοποίηση υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών, με σκοπό την πλήρωση των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από τις Κοινοτικές Οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση στερεών αστικών απορριμμάτων, με Αναθέτουσα Αρχή την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.).

Ο Ιδιωτικός Φορέας που θα επιλεχθεί θα αναλάβει τα εξής:

– Τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των κεντρικών εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες θα αποτελούνται από μία Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης (ΜΕΑ) των απορριμμάτων και χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων. Η κατασκευή της ΜΕΑ θα γίνει με τη διαθέσιμη τεχνολογία, η οποία μπορεί αποδεδειγμένα να καλύψει τους στόχους που έχουν τεθεί από τις Κοινοτικές Οδηγίες και τις προδιαγραφές αποτελέσματος που θα θεσπισθούν από την Αναθέτουσα Αρχή. Επιπλέον, ο Ιδιωτικός Φορέας θα έχει το δικαίωμα της εμπορικής εκμετάλλευσης των παραγόμενων από τη μονάδα επεξεργασίας προϊόντων (π.χ. ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο, RDF, SRF, κλπ).

– Τη συντήρηση και λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου τροφοδοσίας των απορριμμάτων προς τις κεντρικές εγκαταστάσεις διαχείρισης, με την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας και χώρου υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και τον κινητό εξοπλισμό μεταφόρτωσης.

Η μονάδα αυτή θα έχει αρχική δυναμικότητα 120.000 τόνων ανά έτος, που θα αυξάνεται κατά 1% ετησίως, φθάνοντας τους 152.000 τόνους ανά έτος στο τέλος της Σύμπραξης, η διάρκεια της οποίας είναι 25 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας ομάδας επεξεργασίας.

Η σύμπραξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων ουσιαστικά ολοκληρώνει το σύστημα που ήδη λειτουργεί στην Περιφέρεια, διαμορφώνοντας ένα πρότυπο - για τα ελληνικά δεδομένα - μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, απολύτως συμβατό με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό. Διασφαλίζεται η μείωση της ποσότητας απορριμμάτων προς ταφή, η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της επεξεργασίας του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων και η δυνατότητα παραγωγής προϊόντων (υλικών ή και ενέργειας), η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να επιφέρει οικονομικά οφέλη και να συμβάλει γενικότερα στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Επιπλέον, η υλοποίηση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας ουσιαστικά συνεπάγεται αφενός μεν υπερδιπλασιασμό της διάρκειας χρήσης του υφιστάμενου χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, λόγω της μείωσης των προς ταφή υπολειμμάτων της επεξεργασίας, αφετέρου δε μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της επένδυσης που υλοποιήθηκε την τριετία 2002-2004 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής ΙΙ.

Σημειώνεται ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., προκειμένου να καταλήξει στην υποβληθείσα στην ΕΓΣΔΙΤ πρόταση, έκανε χρήση του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την πρόσληψη συμβούλου υποστήριξης προσυμβατικής διαδικασίας, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη σημασία και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος για την προώθηση της υλοποίησης Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων ανέρχεται σε 97.000.000 ευρώ σε σημερινές τιμές. Στο κόστος αυτό πρέπει να προστεθεί και το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών, το οποίο υπολογίζεται σε 20% του συνολικού προϋπολογισμού.

Με το έργο αυτό, ο θεσμός των ΣΔΙΤ επεκτείνεται και στα ανταποδοτικά έργα, η αποπληρωμή των οποίων γίνεται από τέλη που καταβάλλουν οι τελικοί χρήστες τους. Με βάση τη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί από τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. σχετικά με την κοινωνική ανοχή του επιβαλλόμενου τέλους για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, καθορίσθηκε το ύψος του ανώτατου αποδεκτού τέλους. Με δεδομένο ότι το καθορισμένο αυτό τέλος δεν επαρκεί για την πλήρη αποπληρωμή του έργου, καθίσταται απαραίτητη η συμμετοχή του Δημοσίου - κατά το ήμισυ αρχικά και μειούμενη έως το τέλος της Σύμπραξης - μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με την υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ, δημιουργείται μία υποδομή, η οποία αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και την εναρμόνιση με τις Κοινοτικές οδηγίες, χωρίς, ωστόσο, οι πολίτες αλλά και το Δημόσιο να επιβαρυνθούν άμεσα και υπέρμετρα. Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Το ύψος των τελών έχει ήδη καθορισθεί με σχετική απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., ενώ το τελικό ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην αποπληρωμή του έργου, το οποίο και δεν θα ξεπερνά το 50%, θα καθορισθεί μετά τον διαγωνισμό για την ανάθεση του Έργου.

Σημειώνεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πραγματοποιούνται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις οποίες συμμετέχει ενεργά η χώρα μας, ώστε να καταστεί εφικτή η συγχρηματοδότηση επιλέξιμων έργων ΣΔΙΤ από κοινοτικούς πόρους. Παρότι ο θεσμός των ΣΔΙΤ εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής για τα έργα αυτά, αλλά μόνο για τις συμβάσεις παραχώρησης. Εφόσον εξευρεθεί λύση και για τις ΣΔΙΤ, το συγκεκριμένο έργο θα είναι μεταξύ αυτών που θα προταθούν για συγχρηματοδότηση.

Υλοποίηση δικτύων αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στον Δήμο Ραφήνας

Το αντικείμενο της Σύμπραξης για την υλοποίηση δικτύων αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στον Δήμο Ραφήνας αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των νέων υποδομών, με Αναθέτουσα Αρχή τον Δήμο Ραφήνας.

Το έργο αυτό εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Ραφήνας, ενώ για την υλοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ έχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με την υλοποίηση της Σύμπραξης, θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά – καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργικής περιόδου της Σύμπραξης, η οποία ανέρχεται σε 25 έτη - σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς: Αφενός θα παύσει η χρήση απορροφητικών βόθρων, οι οποίοι ρυπαίνουν τη θάλασσα λόγω υπερχειλίσεων και διαρροών και ταυτόχρονα επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με παθογόνους μικροοργανισμούς και άλλες οργανικές ουσίες που περιέχονται στα λύματα. Και αφετέρου θα γίνονται αποτελεσματικότεροι έλεγχοι εκροών, ποιότητας αποδέκτη, παράνομων συνδέσεων ομβρίων στην αποχέτευση και παράνομων απορροφητικών βόθρων.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων πρέπει να προσαρμόζονται στις μεταβολές του πληθυσμού – είναι, δηλαδή, δυναμικά και όχι στατικά έργα - με την εφαρμογή του θεσμού των Συμπράξεων διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο η συνεχής εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των δημοτών. Δεδομένου ότι ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα έχει την υποχρέωση όχι μόνο να σχεδιάσει με ολοκληρωμένο τρόπο τις υποδομές, αλλά και να προχωρά στις απαραίτητες επενδύσεις, το έργο θα ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες των δημοτών.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ραφήνας, προκειμένου να καταλήξει στην υποβληθείσα στην ΕΓΣΔΙΤ πρόταση, έκανε χρήση του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την πρόσληψη συμβούλου υποστήριξης προσυμβατικής διαδικασίας, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη σημασία και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος για την προώθηση της υλοποίησης έργων ΣΔΙΤ από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών του δικτύου αποχέτευσης και της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ σε σημερινές τιμές. Στο κόστος αυτό πρέπει να προστεθεί και το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών, το οποίο υπολογίζεται σε 20% του συνολικού προϋπολογισμού.

Και με το έργο αυτό ο θεσμός των ΣΔΙΤ επεκτείνεται στα ανταποδοτικά έργα, η αποπληρωμή των οποίων γίνεται από τέλη που καταβάλλουν οι τελικοί χρήστες τους. Σημειώνεται ότι έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Σύμπραξης το ύψος του τέλους, το οποίο θα καταβάλουν οι δημότες και αναμένεται να ληφθεί σχετική απόφαση από τον Δήμο Ραφήνας. Σε περίπτωση που το οριστικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης – και μέχρι του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του έργου – είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με βάση το συμφωνηθέν τέλος, το Δημόσιο θα αναλάβει την αποπληρωμή του επιπρόσθετου ποσού.

Και το έργο αυτό θα προταθεί για συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που καταστεί εφικτή η συγχρηματοδότηση επιλέξιμων έργων ΣΔΙΤ από κοινοτικούς πόρους.

Υλοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος Διοικητικού Πάρκου Αλεξανδρούπολης

Το αντικείμενο της Σύμπραξης για την υλοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος Διοικητικού Πάρκου Αλεξανδρούπολης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση, ασφάλιση και εμπορική εκμετάλλευση περιορισμένων χώρων των νέων κτιριακών υποδομών, με Αναθέτουσα Αρχή το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου.

Το κτιριακό συγκρότημα θα στεγάσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Νομαρχιακού Διαμερίσματος (περίπου 383 υπαλλήλους) και συγκεκριμένα, τα γραφεία των υπηρεσιών υποστήριξης του Νομάρχη, τα γραφεία των οργανικών μονάδων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Έβρου και μία αμφιθεατρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Η Σύμπραξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των στόχων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου, οι οποίοι, εν προκειμένω, είναι η επίλυση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος των υπηρεσιών του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου με την αντικατάσταση μισθωμένων, διάσπαρτων σε όλο το Νομό, κτιρίων, από ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο θα κατασκευαστεί για τη συγκεκριμένη χρήση και θα ικανοποιεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας. Η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου σε έναν χώρο θα μειώσει και το λειτουργικό κόστος τους. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμπραξης, η οποία θα είναι 25 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας των νέων κτιριακών υποδομών, θα επιτευχθεί η καλύτερη διαχείριση και συντήρησή τους, μέσα από τον καθορισμό υψηλών προδιαγραφών συντήρησης και λειτουργίας, η τήρηση των οποίων θα αποτελεί βασική παράμετρο για την αποπληρωμή του Ιδιωτικού Φορέα που θα επιλεγεί.

Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής και συντήρησης του νέου Διοικητηρίου ανέρχεται σε 22.000.000 ευρώ σε σημερινές τιμές. Στο κόστος αυτό πρέπει να προστεθεί και το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών, το οποίο υπολογίζεται σε 20% του συνολικού προϋπολογισμού.

Για τον τελικό υπολογισμό των πληρωμών διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης που θα αναλάβει το Έργο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα έσοδά του από την εμπορική εκμετάλλευση περιορισμένων χώρων των νέων κτιριακών υποδομών, τα οποία και θα μειώσουν το ύψος των πληρωμών αυτών. Σημειώνεται ότι τα έσοδα αυτά ενδέχεται να είναι σημαντικά, λόγω της δυνατότητας που θα δοθεί στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων στο κτίριο που θα ανεγερθεί. Το οριστικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο θα καθορισθεί από τον διαγωνισμό για την ανάθεση του Έργου.