Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007 17:19

Στη Βουλή το ν/σ του υπ. Οικονομίας για τις συντάξεις του Δημοσίου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου από το έτος 2007 και άλλες διατάξεις».

Με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνεται το επίδομα εξομάλυνσης που καταβάλλεται με τις πολιτικές συντάξεις του Δημοσίου, ώστε σε συνδυασμό με την αύξηση των βασικών μισθών των εν ενεργεία υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου να προκύψει αύξηση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης.

Επίσης, επανακαθορίζονται προς το ευνοϊκότερο οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο των λογοτεχνών -καλλιτεχνών, διευθετούνται ασφαλιστικά ζητήματα του προσωπικού του ΤΥΔΚΥ, του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και άλλων ΝΠΔΔ και διευρύνεται η βάση υπολογισμού της σύνταξης των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και ΕΠ των ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων καθώς και των πολιτικών υπαλλήλων που διετέλεσαν προϊστάμενοι οργανικών μονάδων οποιουδήποτε επιπέδου.

Οι σημαντικότερες δαπάνες επί του κρατικού προϋπολογισμού αφορούν την αναπροσαρμογή του επιδόματος εξομάλυνσης στους συνταξιούχους του Δημοσίου (30,5 εκατ. ευρώ) την ενσωμάτωση στο συντάξιμο μισθό του επιδόματος βιβλιοθήκης των εκπαιδευτικών ΑΕΙ-ΤΕΙ, του επιδόματος ειδικών συνθηκών των διπλωματικών υπαλλήλων και του επιδόματος θέσης ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων-προϊσταμένων οργανικών μονάδων (55,9 εκατ. ευρώ) και την έκτακτη παροχή στους δικαστικούς λειτουργούς (900 εκατ. ευρώ).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ