Μετά από μια ισχυρή ανοδική κίνηση των τιμών στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, που οδήγησαν τα κέρδη του μέσου όρου στον τρέχοντα μήνα πάνω από 21%, ήρθε η προσέγγιση χθες των 700 μονάδων στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών. Μετά από αυτό οι συναλλασσόμενοι όρισαν ισορροπία προσφοράς και ζήτησης άρα πλάγια κίνηση σε ζώνη τιμών κατά δέκα μονάδες χαμηλότερα.
Μετά από μια ισχυρή ανοδική κίνηση των τιμών στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, που οδήγησαν τα κέρδη του μέσου όρου στον τρέχοντα μήνα πάνω από 21%, ήρθε η προσέγγιση χθες των 700 μονάδων στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών. Μετά από αυτό οι συναλλασσόμενοι όρισαν ισορροπία προσφοράς και ζήτησης άρα πλάγια κίνηση σε ζώνη τιμών κατά δέκα μονάδες χαμηλότερα.
Παράλληλα, οι μετοχές παγκόσμια υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 18/11, καθώς η εξασθένιση του ρυθμού αύξησης στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, προκάλεσε ανησυχίες ότι οι αυξανόμενες περιπτώσεις κρουσμάτων κοροναϊού θα μπορούσαν να καταπνίξουν μια εύθραυστη ακόμα οικονομική ανάκαμψη, παραγκωνίζοντας την ευφορία από τις ανακοινώσεις των πετυχημένων δοκιμών από φαρμακοβιομηχανίες για την ανακάλυψη εμβολίων. Μια επιφυλακτική διάθεση κυριάρχησε επίσης στους επενδυτές που συμμετείχαν στις συναλλαγές της Wall Street, καθώς αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ άρχισαν να περιορίζουν τις συγκεντρώσεις και να υποχρεώνουν την κάλυψη προσώπων, αφού περισσότεροι από 70.000 Αμερικανοί νοσηλεύτηκαν για COVID-19 από τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Δημοσίου των ΗΠΑ.
Τα futures της Wall Street ήταν με αρνητικό πρόσημο από το πρωί κοντά στο -0,50%, αλλά τα κλειδιά της ευτυχίας το ταμπλό φώναζε πως ήταν υπόθεση του τραπεζικού κλάδου, στις μετοχές του όποιου οι πιέσεις κλιμακώθηκαν. Καθώς ο ΔΤΡ αναζητούσε πυθμένα από τις 14:30, χωρίς να είναι σίγουρο πω τον είχε βρει στις 16:00, αν και ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 62,5 εκατ. Συγχρόνως, η πτωτική μεταβολή των futures της Wall Street πλησίαζε το -1%, ειδοποιώντας πως τις παραστάσεις των ξένων θεσμικών θα εμπλούτιζε άλλη μια ομάδα καθοδικών δεικτών, αφού η Ευρώπη είχε ήδη κοκκινίσει.
Το ταμπλό στην Αθήνα, στο δεύτερο και καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα μέρος, αποτύπωσε τις επιφυλάξεις των επενδυτών που δεν είχαν προκαλέσει τάση φυγής, αλλά είχαν μειώσει την ισχύ και την ώθηση από τη ζήτηση. Πάλι την ενδοσυνεδριακή κορύφωση διαδέχθηκε διάστημα με υπεροχή της προσφοράς, που οδήγησε την αγορά από τις 700 στις 691 μονάδες και κατόπιν επικράτησε ισορροπία. Αυτή ανάγκασε σε πορεία ανάμεσα στις 692 και τις 696 μονάδες. Οι αναλυτές για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν πως το ράλι για τα εμβόλια σταμάτησε η ραγδαία ανάπτυξη κρουσμάτων στην ήπειρο, που ανάγκασε τις κυβερνήσεις για τη λήψη επιπλέον μέτρων, προκαλώντας πιέσεις σε εταιρίες σχετιζόμενες με τα ταξίδια. Εδώ, μετά τις 15:00, οι πιέσεις είχαν γονατίσει τις ΑΛΦΑ (πάνω από -3% απώλειες) ΕΤΕ (ομοίως) ΕΥΡΩΒ (πάνω από -1,5% απώλειες) με την ΠΕΙΡ στο +5%.
Το πάλεψε το επενδυτικό κοινό εδώ. Στις 14:36, όταν συμπλήρωσε ο τζίρος τα 50 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ κέρδιζε +0,70%. Ήταν πάνω από τις 696 μονάδες και τα Τραπεζικά blue chip είχαν διαχωρίσει οι επιλογές των θεσμικών με τις ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ με απώλειες, ενώ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ είχαν κέρδη. Προηγουμένως και επί τρία λεπτά, από τις 12:23 ως τις 12:36, ο ΓΔ είχε βρεθεί ψηλότερα από τις 700 μονάδες με τον 25άρη τότε στις 1666. Στα πρώτα 10 λεπτά της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 687,55 και ο μέσος όρος είχε αλλάξει πρόσημο μεταβολής, έξη φορές στο πρώτο μέρος. Τη δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούσαν οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα και θα λέγαμε πως η μεταβλητότητα χθες ήταν εισαγόμενη. Μόνο που η κίνηση των τιμών εδώ, γινόταν ελαφρά ψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας, ενώ έξω ελαφρά χαμηλότερα.
Δικαίωση της ψύχραιμης αντιμετώπισης που είχαν οι εγχώριοι αναλυτές αποτέλεσε η πορεία της αγοράς την Τρίτη που έδωσε την ευκαιρία για μετακύληση θέσεων στα παράγωγα σε συνθήκες που επικράτησαν και στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Κάτι που εκμεταλλεύθηκαν δεόντως οι traders των παραγώγων καθώς τα ανοικτά συμβόλαια στη σειρά Δεκεμβρίου από 1001 εκτινάχθηκαν στα 2385. Από τα πρωινά σχόλια χθες, ξεχώρισε η ειδοποίηση της Eurobank Eq.: “Παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων, περιμένουμε το ράλι των Διεθνών Αγορών να δείξει σημάδια ανακοπής, καθώς οι Επενδυτές αξιολογούν την επιδεινούμενη κατάσταση του Covid-19 σε διάφορες Οικονομίες και την προοπτική για αυστηρότερα μέτρα σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ”. Ενώ ήταν ακριβής η εκτίμηση της Merit Sec. “Πρώτο σημείο στήριξης οι 667 (ΚΜΟ 200) και σημεία αντίστασης οι 700 και 710 μονάδες”. Η αγοραία συναίνεση κατέληξε στην εκτίμηση πως υπάρχουν πιθανότητες για κίνηση προς τις 700 - 709 ακόμα και τις 726 μονάδες. Ενώ θα αλλάξει την τάση δραστικά αν η διόρθωση περάσει τον ΓΔ χαμηλότερα των 652 μονάδων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ενώ τη Δευτέρα οι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά με ώθηση από το δεύτερο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, της Moderna, οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ απογοήτευσαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 0,3% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κατά 0,5%. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, αν και επιταχύνθηκε η μεταποιητική παραγωγή των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,56% ή 167,09 μονάδες, στις 29.783,35, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,48% στις 3.609,53 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,21% στις 11.899,34 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (+3,5%) και Salesforce (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (-9,3%) και Home Depot (-2,6%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,2% και η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,1%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,87%.
ΕΥΡΩΠΗ
Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών τη μέρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στους κορυφαίους υπουργούς του ότι κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ο χρόνος εξαντλείται. Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 14 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο για να βοηθήσει να μετριαστεί η αρνητική επίπτωση της πανδημίας κορωνοϊού, κατά δήλωση του Ολαφ Σολτς υπουργού Οικονομικών.
Στα χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,24% στις 388,82 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,87% στις 6.365,33 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε οριακά χαμηλότερα -0,04% στις 13.133,47 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,21% στις 5.483,00 μονάδες. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο.
ΧΑ
Με συνεχείς εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής η αγορά κράτησε τις 690 μονάδες
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, παρουσιάστηκαν πολλές εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Είχαμε την εμφάνιση κλιμακούμενης καθοδικής δυναμικής διεθνώς, που εδώ δεν ήταν σε κανένα διάστημα πολύ έντονη, με νευρική κίνηση από το άνοιγμα ως την διαδικασία των δημοπρασιών για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος. Επί ένα δίωρο κινήθηκε με ανοδική δυναμική στηριγμένη στις προτιμήσεις των θεσμικών για τις Τράπεζες, για να καταλήξει σε κλείσιμο 0,37 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης με τον ΔΤΡ με πτώση πάνω από -2% . Αλλά οι θεσμικοί δεν άλλαξαν στο φινάλε την πλάγια κίνηση που έφερε οριακή πτωτική μεταβολή και δεν μείωσε ουσιαστικά τα κέρδη της περασμένης βδομάδας και της Δευτέρας, αφήνοντας τον ΓΔ πάλι πάνω από τις 690 μονάδες.
Περιγραφή δυναμικής
Η αγορά από τις 10:40 απόκτησε ανοδική πορεία, και κινήθηκε με θετικό πρόσημο μεταβολής από τις 11:18 ως τις 13:14. Στις 15:00 άρχισε να περνά πάνω και κάτω από τις 691 ως τις 17:20. Μετά από άνοιγμα στις 692,18 με ανοδικό χάσμα (0,52 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (691,36), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με άνοδο που τον πέρασε πάνω από τις 700 μονάδες.
Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου ήταν σύντομη, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 687,55 από 659,17 μονάδες τη Δευτέρα στις 10:40. Αλλά σχετικά μακράς διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού εμφανίστηκε στις 12:26, όταν ο μέσος όρος έφθασε στις 700,99 από 695,65 που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ εμφάνισε για 3 ώρες πλάγια κίνηση. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 690,96 και με τις δημοπρασίες δεν ενισχύθηκε ούτε μειώθηκε. Η αγορά στηρίχθηκε διαρκώς στο ενδιαφέρον των θεσμικών για ρευστοποίηση ή σχηματισμό θέσεων στις Τράπεζες, που οδήγησαν σε πτώση της τάξης του -2% τον ΔΤΡ, με εναλλαγές πρόσημου.
Ξένοι θεσμικοί και αγορές
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, αλλά δεν άλλαξε την πλάγια δυναμική στην κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ αναγκάστηκε να περάσει οριστικά κάτω από τις 693 μονάδες από τις 14:52, με δυναμική κατάλληλη για να μην αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών σημαντικά χαμηλότερα. Ωστόσο μετά τις 16:42 ξεκίνησε μια πορεία από τις 688,2 μονάδες προς τις 691 που έφθασε ο μέσος όρος στο κλείσιμο, δηλαδή με επιλογές των θεσμικών του δολαρίου. Ήταν επίπεδο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από πλάγια κίνηση με τον ΓΔ, ανάμεσα στις 692 προς τις 695, από τις 13:06 ως τις 14:48.
Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη ΔΤΡ από τις 361,7 από 362,7 μονάδες την προηγούμενη, τον άφησαν τελικά οριακά χαμηλότερα από τις 347 από 354,5 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μετά από επίπεδη πορεία τα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα εμφάνισαν νευρικότητα και πτωτική δυναμική μετά τις 11:30 και καθοδική πορεία σε αρνητικό πεδίο. Με μικρές μεταβολές και πλάγια κίνηση που για ορισμένους άλλαξε σε ανοδική προς το τέλος. Το καθοδικής δυναμικής άνοιγμα που οδήγησε σε κίνηση προς σαφώς χαμηλότερα επίπεδα στην Νέα Υόρκη τον Dow και τον S&P500 στην πρώτη ώρα δεν συνέβαλλε στην αύξηση της διάθεσης για ρίσκο στην ΕΕ. Συνεπώς, είχαμε μεικτής κατεύθυνσης τάση στην Ευρώπη, με κίνηση χαμηλών τόνων και κλίσεων διεθνώς που δεν άλλαξε σημαντικά από την ώρα που ξεκίνησαν σαφώς πτωτικά τα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Το αποτέλεσμα στην Αθήνα
Στην Αθήνα δεν είχαμε, αυτή τη φορά, απόλυτο συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική, με ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια λόγω τραπεζών, αφού η κίνηση με απώλειες της τάξης του -0,4% διεθνώς στις 4 πρώτες ώρες, εδώ στο τέλος για δεύτερο μέρος άλλαξε το +0,3% και η ισορροπία της ζήτησης στις δημοπρασίες και στο τελευταίο τέταρτο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης έφερε στο φινάλε το -0,05%. Στις δημοπρασίες, είχαμε σχεδόν απόλυτη ισορροπία της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 3,44 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 13 από τα blue chip με κέρδη στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 48,355 από 48,336 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους άνω του +1,9% οι ΕΧΑΕ +3,71%, ΑΡΑΙΓ +3,00%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,52%, ΟΛΠ +2,20%, και ΒΙΟ +1,94%. Στον αντίποδα εκτός των Τραπεζών υπέρ της καθόδου με πτώση πάνω από -1,5% εμφανίζονται οι ΟΠΑΠ -3,17%, ΜΟΗ -1,96%, και ΣΑΡ -1,52%.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 2,005 εκατ. ευρώ από 367.800 ευρώ την προηγούμενη για ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΟΛΠ και ΑΛΦΑ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,665% από 0,714% την προηγούμενη.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,17%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,17% από +16,30, την ΕΤΕ στο -4,31% από +12,67%, ΕΥΡΩΒ στο -2,20% από +14,39% και την ΠΕΙΡ στο +5,34% από +17,38%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,24% από +3,50%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 24) έναντι των καθοδικών (9 από 1) και τρία ΔΕΗ ΕΕΕ TITC στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,05% οδηγήθηκε στις 690,99 από 691,36 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1639,87 από 1645,05 με πτώση -0,31%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,691 από 105,409 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,005 από 0,368 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 54 από 94, των καθοδικών 51 από 17 και οι αμετάβλητες ήταν 18 από 16.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ του FTSE25 αυξάνει ταχύτητα
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 εναλλάξ σε θετικό και αρνητικό πεδίο μόνιμα και σχετικά ισορροπημένα χρονικά. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,69 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 5,18 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1632,26 μονάδες μ, εμφανίστηκε στις 16:42. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 12:26 και ήταν οι 1666,07 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1638,65. Το κλείσιμο στις 1639,87 από 1645,05 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,31% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 23,454 από 23,310 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 2580 συμβόλαια με ανώτερο τις 1664,50 μονάδες, κατώτερο τις 1631,00 και τελευταίες πράξεις στις 1639,00 από 1643,25 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια έπεσαν στα 2486 από 3420. Επίσης διακινήθηκαν 1997 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1664,75 μονάδες, κατώτερο τις 1627,00 και τελευταίες πράξεις στις 1635,75 από 1637,00 μονάδες τη Δευτέρα, τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 2385 από 1001. Δεν έγιναν συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου και παρέμειναν 17 οι ανοικτές θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν παντού χαμηλότερο από της Δευτέρας. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 9 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1575 ως τις 1675 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1675. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1600 και τις 1675.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 70.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 4.000 για ΜΥΤΙΛ, στα 1.000 για ΜΠΕΛΑ, στα 1.000 για ΤΙΤC, και στα 600 για MOH.
Η Merit Sec. χθες αναφέρθηκε διεξοδικά στη μετοχή του μήνα που δεν είναι άλλη από την ΠΕΙΡ: “Η Τρ. Πειραιώς έλαβε προσχέδιο προκαταρκτικής απόφασης από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο αναφέρεται η πρόθεση της Εποπτικής Αρχής να μην εγκρίνει το αίτημα της Τράπεζας για πληρωμή σε μετρητά στο ΤΧΣ των τόκων του Μετατρέψιμου Ομολόγου (Contingent Convertible Security-CoCo) ύψους €165 εκατ., το οποίο είναι πληρωτέο στις 2 Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ και αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα τις επόμενες ημέρες.
Σε περίπτωση που η τελική απόφαση της ΕΚΤ αποκλείσει την πληρωμή των τόκων του CoCo με μετρητά και η μη πληρωμή των τόκων προκαλέσει μετατροπή του CoCo σε κοινές μετοχές, τότε η εξέλιξη του κεφαλαίου θα ενισχυθεί σημαντικά δεδομένου ότι: (α) θα συμπεριληφθεί η ονομαστική αξία του CoCo στα ενσώματα λογιστικά κεφάλαια και (β) από την εξοικονόμηση των τόκων του CoCo θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή €495 εκατ. για τα τρία έτη έως το 2022, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση.
Εκτιμούμε ότι θα εκδοθούν 368εκ. νέες μετοχές με τιμή εξάσκησης €6, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών να ανέλθει σε 804 εκατ. Το ΤΧΣ θα ανεβάσει το ποσοστό του στο 60%, από 26,42% και θα κατέχει 483 εκατ. μετοχές. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια θα αυξηθούν στα €7,26 δισ., από €5,22 δισ. και τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν στα €717 εκατ., από -€1,32 δισ. Παρά το γεγονός ότι η αραίωση (dilution) για τους υφιστάμενους Μετόχους είναι πολύ μεγάλη (84%), η απόφαση είναι προς την σωστή κατεύθυνση για να εξυγιανθεί η Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Κυβέρνησης είναι η Τράπεζα να προβεί σε μελλοντική ΑΜΚ, ώστε να Ιδιωτικοποιηθεί πάλι. Υπενθυμίζουμε ότι η Πειραιώς έχει τα υψηλότερα ΜΕΑ ύψους €23,3 δισ. στον κλάδο. Η Τράπεζα θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ…
Η Moderna πήρε τη σκυτάλη από τη Pfizer αναγγέλλοντας ένα ακόμη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευκολότερες προϋποθέσεις συντήρησής του, προκαλώντας ένα δεύτερο κύμα ευφορίας σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Στο ελληνικό χρηματιστήριο που δεν ήταν στο ραντάρ των διαχειριστών εξαιτίας της ένδειας κατάλληλων επενδυτικών επιλογών που στην εποχή της πανδημίας επικεντρώθηκαν στις τεχνολογικών χαρακτηριστικών εταιρείες (growth stocks), το σκηνικό άλλαξε: οι μετοχές των εταιρειών της «παλιάς οικονομίας» αλλά με ισχυρά θεμελιώδη (value stocks) που επί μήνες οι διαχειριστές των ξένων funds τις ξεπουλούσαν, έγιναν πάλι ελκυστικές. Έτσι, μετοχές βιομηχανικών κλάδων, εταιρειών πετρελαιοειδών, εταιρειών λιανεμπορίου αλλά και τραπεζικές μετοχές περιλήφθηκαν στη γενικευμένη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος και συνεχίζεται και στην τρέχουσα.
Την ίδια ώρα, το fund CVC συντηρεί κλίμα επικείμενων deals καθώς διαπραγματεύεται με την Εθνική τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου της ΕΕΓΑ αλλά και με τη MIG τη Vivartia κορυφαίο όμιλο διατροφής, ενώ ο όμιλος Βιοχάλκο διαπραγματεύεται με τη Nexans μια συμφωνία που θα συμβάλει στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του κλάδου καλωδίων που προωθεί η Cenergy. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς εκτοξεύoυν το ποσοστό του ΤΧΣ στο 61,3% και θωρακίζουν κεφαλαιακά την Τράπεζα, συμβάλλοντας και στη βελτίωση της ρευστότητας της τράπεζας, με ηττημένους ωστόσο τους λοιπούς μετόχους που υποδιπλασιάζουν τα ποσοστά συμμετοχής τους. Ωστόσο, η ανάγκη σύντομης επανιδιωτικοποίησης της τράπεζας, αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για επιτάχυνση της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που θα συμπεριλάβει και τις λοιπές συστημικές τράπεζες (Alpha-Εθνική) που έχουν καθυστερήσει. Με την επενδυτική κοινότητα να αλλάζει στάση απέναντι στον κλάδο προεξοφλώντας, πρόωρα ίσως, ότι σύντομα θα δρομολογηθεί εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας.
Τα δεδομένα αυτά από κοινού με την επικείμενη αναγγελία επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο (ήδη οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων οδεύουν προς το 0,7%), αλλάζουν το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από τις 588 μονάδες του στις 6 Νοεμβρίου, ο Γ.Δ. βρέθηκε συντομότατα στις παρυφές των 700 μονάδων με την αναβαθμισμένη ψυχολογία να καθοδηγεί τους αγοραστές. Με την περιοχή των 710 μονάδων να εμφανίζεται ως η περιοχή αντίστασης για την επόμενη αναμέτρηση των αγοραστών με τους πωλητές. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας συνεχίζουν να προβληματίζουν: ο χρόνος άρσης των περιοριστικών μέτρων παραμένει αβέβαιος και η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική στήριξης των πληττομένων με την καταβολή επιδομάτων για τα φυσικά πρόσωπα και νέων ποσών «επιστρεπτέας προκαταβολής» για τις επιχειρήσεις. Με το πρωτογενές έλλειμμα του 10μηνου να ξεπερνά τα €9 δις οδηγώντας το χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο επίπτωση στη βιωσιμότητά του. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για το 2021 επανασυντάσσεται με νέες παραδοχές (+4,5% ανάπτυξη, πρωτογενές έλλειμμα 3%) καθώς διαφαίνεται ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και στους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Στο εξωτερικό, τα δεδομένα είναι αρκετά σύνθετα λόγω του αχαρτογράφητου σκηνικού που έχει διαμορφώσει η πανδημία, με τις αγορές να σπεύδουν με ευκολία να προεξοφλήσουν την έλευση «καλύτερων ημερών» λόγω των ανακοινώσεων για τα εμβόλια. Στην Ασία, Κίνα και Ιαπωνία παρουσιάζουν ήδη βελτιωμένα στοιχεία στα μεγέθη της παραγωγής, των λιανικών πωλήσεων και του ΑΕΠ δείχνοντας ότι είναι πιο μπροστά από τις άλλες χώρες στη διαδικασία επανόδου των οικονομιών τους σε φάση ανάπτυξης. Στις ΗΠΑ, οι αγορές θα αναμείνουν τις εξαγγελίες του νέου Προέδρου σε σχέση με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει και ιδιαίτερα στα ζητήματα της δημοσιονομικής πολιτικής και των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα και την Ε.Ε. Στην Ευρώπη τέλος, η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης καλείται να επιβεβαιώσει ότι ο σχεδιασμός του ΠΔΠ (Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλασίου) της περιόδου 2021-27 από κοινού με το Ταμείο Ανάκαμψης, με σύνολο πακέτων €1, τρις. δεν θα φρενάρει από το επαπειλούμενο veto της Ουγγαρίας με την Πολωνία που επιθυμούν να μη συνδέονται οι χρηματοδοτήσεις με τους κανόνες του κράτους δικαίου !
Με την πανδημία να φέρνει την 4η βιομηχανική επανάσταση κάθε μέρα και πιο κοντά, γίνεται επίκαιρη η πνευματώδης αναφορά του John Kenneth Galbraith σε όσους αποπειρώνται να κάνουν προβλέψεις που τους κατατάσσει σε δύο κατηγορίες: εκείνους που δεν γνωρίζουν και εκείνους που δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν! Επιβάλλοντας ωστόσο στους διαχειριστές την αποστολή να εκτεθούν στη παλέτα των επενδυτικών επιλογών που εκτιμούν ότι θα τους δικαιώσουν αναλαμβάνοντας τους ανάλογους επενδυτικούς κινδύνους, καθώς ήδη ομόλογα €17 τρις έχουν αρνητικές αποδόσεις !
Σήμερα
Οι μετοχές παγκόσμια υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 18/11, καθώς η εξασθένιση της αύξησης στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχίες ότι οι αυξανόμενες περιπτώσεις κρουσμάτων κοροναϊού θα μπορούσαν να καταπνίξουν μια εύθραυστη ακόμα οικονομική ανάκαμψη, εμποδίζοντας την ευφορία από τις ανακοινώσεις των πετυχημένων δοκιμών εμβολίων.
Τα ΣΜΕ του S&P 500 υποχώρησαν -0,3% στις ασιατικές συναλλαγές την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την πτώση του δείκτη S & P500 κατά -0,48%. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -0,52%. Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Euro Stoxx 50 της Ευρώπης υποχώρησαν 0,2%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά -0,76%. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,10%. Ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας άλλαξε λίγο. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,36%, αντλώντας υποστήριξη από τον καλύτερο χειρισμό της πανδημίας σε μεγάλο μέρος της περιοχής.
Οι μετοχές παγκόσμια, μετρούμενες από τον ευρύτερο σε εύρος δείκτη της MSCI επί των μετοχών για όλο τον κόσμο, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 11% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,03%.
Η έκθεση λιανικών πωλήσεων που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξε επιβράδυνση των δαπανών καθώς πλησιάζει η περίοδος των εορταστικών αγορών, εν μέσω έλλειψης νέας φορολογικής ανακούφισης από την Ουάσινγκτον.
Μια επιφυλακτική διάθεση κυριάρχησε επίσης στους επενδυτές, καθώς αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ άρχισαν να περιορίζουν τις συγκεντρώσεις και να υποχρεώνουν την κάλυψη προσώπων, αφού περισσότεροι από 70.000 Αμερικανοί νοσηλεύτηκαν για θεραπεία του COVID-19 από τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Δημοσίου των ΗΠΑ. Η άνοδος σε νέες περιπτώσεις κοροναϊού έρχεται καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν δύο πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα δοκιμών εμβολίων που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, σημείωσε ότι η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 αποτελεί μεγάλη ανησυχία και η οικονομία θα συνεχίσει να χρειάζεται στήριξη τόσο μέσω της δημοσιονομικής όσο και μέσω της νομισματικής πολιτικής.