Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2001 19:11

Η Μυτιληναίος Α.Ε. διαψεύδει την "Washington Post"

Ως παντελώς ανυπόστατους και αναληθείς χαρακτηρίζει η εταιρεία Μυτιληναίος με σημερινή της ανακοίνωση τους ισχυρισμούς της αμερικανικής εφημερίδας "Washington Post" (11/3/01) που κάνουν λόγο για ανάμιξη της εταιρείας ή του προέδρου της κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου σε παράνομη διακίνηση χρυσού από το μεταλλευτικό και μεταλλουργικό συγκρότημα της Γιουγκοσλαβίας RTB-BOR.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εταιρεία Μυτιληναίος τον Φεβρουάριο του 1998 υπέγραψε Συμφωνία Γενικής Συνεργασίας με το συγκρότημα RTB-BOR, η οποία αφορά:

- Στη συμμετοχή της Μυτιληναίος σε ποσοστό 40% στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου παραγωγής χαλκού. Η νέα αυτή μονάδα θα είναι από τις πλέον σύγχρονες του κόσμου. Το υπόλοιπο 60% της επένδυσης θα καλυφθεί από την RTB-BOR.

- Στην τροφοδοσία των ορυχείων του BOR αλλά του μεταλλουργικού συγκροτήματος με όλο τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό και ανταλλακτικά σε μηναιαία βάση.

- Στην προμήθεια της RTB-BOR με ψευδάργυρο για την κατασκευή ορειχάλκου και προϊόντων, από την παραγωγή της Μυτιληναίος στο Ζλέτοβο και στην Τρέπτσα.

- Στη διάθεση στην RTB-BOR των αναγκαίων κεφαλαίων κίνησης.

- Στη κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών της RTB-BOR σε μεταλλεύματα (περίπου 40% του συνόλου έναντι 60% που καλύπτεται από την παραγωγή των δικών της ορυχείων).

- Στην απορρόφηση από τη Μυτιληναίος μέρους της παραγωγής του συγκροτήματος RTB-BOR σε ηλεκτρολυτικό χαλκό και υπο-προϊόντα αυτού.

Στη συμφωνία δεν προβλεπόταν η ανάμιξη της Μυτιληναίος στη διοίκηση του BOR, το οποίο ήταν και παραμένει κρατική εταιρεία, και, όπως υπογραμμίζεται, όλοι οι όροι της συμφωνίας προχώρησαν κανονικά εκτός του πρώτου, λόγω επιβολής εμπάργκο στις επενδύσεις στην Γιουγκοσλαβία από εταιρείες της ΕΕ.

Η ροή παράδοσης μεταλλευμάτων στο BOR συνεχίζεται κανονικά, όπως επίσης και η παράδοση μετάλλων, χαλκού, χρυσού και ασημιού προς την Μυτιληναίος ΑΕ και εν συνεχεία στους πελάτες της σε όλη την Ευρώπη.

Για τη διακίνηση του χρυσού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος των ελβετικών τελωνείων όπου κατευθύνεται όλος ο χρυσός που παραλαμβάνει η Μυτιληναίος από το BOR, δήλωσε ότι είναι απολύτως νόμιμες. Την ίδια δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας και ο διευθυντής των Γιουγκοσλαβικών Τελωνείων, σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία.

Τέλος, επισημαίνεται, η Μυτιληναίος Α.Ε. επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.