Με ανοδικό βήμα ξεκίνησαν οι ασιατικές αγορές την τρέχουσα εβδομάδα και τα futures του S&P 500 αυξήθηκαν +0,6% μετά το κλείσιμο του δείκτη την Παρασκευή, τα futures του Nasdaq 100 έχουν μεταβολή +1% και τα futures για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο με τα futures του EuroSTOXX 50 να εμφανιζουν αύξηση 0,8% και του FTSE 100 κατά 0,5%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο πάνω +1% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 620,33 μονάδων από το λανσάρισμά του το 1987, με τις αγορές σε ολόκληρη την περιοχή να σημειώνουν κορυφές.
Με ανοδικό βήμα ξεκίνησαν οι ασιατικές αγορές την τρέχουσα εβδομάδα και τα futures του S&P 500 αυξήθηκαν +0,6% μετά το κλείσιμο του δείκτη την Παρασκευή, τα futures του Nasdaq 100 έχουν μεταβολή +1% και τα futures για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο με τα futures του EuroSTOXX 50 να εμφανιζουν αύξηση 0,8% και του FTSE 100 κατά 0,5%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο πάνω +1% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 620,33 μονάδων από το λανσάρισμά του το 1987, με τις αγορές σε ολόκληρη την περιοχή να σημειώνουν κορυφές.
Μια προειδοποιημένη διακοπή του ρεύματος, μας εμπόδισε να παρακολουθήσουμε ως το τέλος τις ασιατικές συναλλαγές και τα σχόλιά μας στηρίζονται σήμερα στην εικόνα του πρώτου μόνο μέρους.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, η οποία ξεπέρασε τα ρεκόρ που την αφορούσαν και τις προβλέψεις, για να βγάλει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από την ύφεση και η καλύτερη από την αναμενόμενη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αύξησαν τη διάθεση για ρίσκο, όπως έκανε και μια εμπορική συμφωνία του Σαββατοκύριακου. Όπου, 15 οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας, αλλά εξαιρουμένων των Ηνωμένων Πολιτειών, συμφώνησαν να μειώσουν τους μελλοντικούς δασμούς σε μια εποχή αύξησης του προστατευτισμού αλλού.
Την περασμένη εβδομάδα εδώ, είχαμε μια εντυπωσιακή, από πολλές πλευρές, ανάκτηση επιπέδων για τις τιμές των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς επενδυτές. Οι εκτιμήσεις της στήλης για όσα πιθανά ακολουθήσουν έχουν βάση την στατιστική προϊστορία και αφορούν στο σεβασμό των συνηθειών της αγοράς που είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης του κοινού που συμμετέχει σταθερά στις συναλλαγές και του βάθους τους. Στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου ο ΓΔ δεν κατάφερε να περάσει τις 670 μονάδες και όποτε τις προσέγγισε ακολούθησε πλάγια κίνηση συσσώρευση δηλαδή που λύθηκε καθοδικά. Αλλά επίσης στο εξάμηνο δεν είχε περάσει χαμηλότερα από τις 612 μονάδες πριν από τη σύνοδο στις 22 Οκτωβρίου. Το μέγεθος των πιέσεων που εμφανίστηκαν ως τις 30 Οκτωβρίου έφερε σε πέντε συνεδρίες τον πυθμένα δεύτερου εξάμηνου στις 550,11 μονάδες.
Στις δέκα συνεδριάσεις του Νοεμβρίου ως σήμερα η αγορά οδήγησε τον ΓΔ στις 655,68 μονάδες δηλαδή 105,5 μονάδες ψηλότερα με τέσσερις συνεδριάσεις πτωτικές με μεταβολή μικρότερη του -0,6% εκ των οποίων δύο στην περασμένη ανοδική εβδομάδα την Πέμπτη -0,21% και την Παρασκευή -0,20%. Κίνηση από χαμηλότερα επίπεδα προς τις 670 μονάδες είχε γίνει επίσης στην τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με την πρώτη σύνοδο (14/9) να τον οδηγεί στις 661,13 μονάδες, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου χτύπησε τιμή πάνω από τις 667 κλείνοντας στις 663 και 658 διαδοχικά και στις 18 Σεπτεμβρίου έκλεισε στις 654,54 μονάδες. Άρα είχαμε αρχικά εκτίναξη ανίχνευση δυνατοτήτων υπέρβασης μιας σκληρής οροφής που αποδείχθηκαν λίγες και ακολούθησε βουτιά με κλείσιμο στην επόμενη συνεδρίαση στις 630,32 μονάδες. Η δυναμική την περασμένη βδομάδα είναι πανομοιότυπη και αναμένουμε στην τρέχουσα εβδομάδα διόρθωση για λόγους στατιστική προϊστορίας αλλά επειδή οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν βελτιωθεί αυτή θα αποτελέσει μάλλον ευκαιρία για τοποθετήσεις.
Αξίζει η μελέτη των επιδόσεων αυτής της εβδομάδας που ξεκινά σε συνδυασμό με την περασμένη καθώς θα έρθουν και άλλες θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας. Για να διαπιστωθεί ποιες μετοχές με μεγάλες απώλειες θα αποκτήσουν ανοδική ορμή λόγω της διεθνούς εύνοιας που θα απολαύσουν οι λεγόμενες value stocks έναντι των growth stocks που μεσουράνησαν την περίοδο της καραντίνας.
Στα παραπάνω ας προστεθούν δυο ειδήσεις της Κυριακής από το Reuters: Α) Ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να αναγνωρίζει δημοσίως σε μια ανάρτηση στο Twitter για πρώτη φορά την Κυριακή ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν «νοθευμένες», επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του για ευρεία απάτη ψήφου. Πριν από τις εκλογές, ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί για μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας. Β) Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία και η αποσχισμένη Βόρεια Κύπρος δεν θα ανεχθούν πλέον «παιχνίδια διπλωματίας» σε διεθνή διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα υπεράκτιων πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε μια επίσκεψη στο βορρά του νησιού, το οποίο μόνο η Άγκυρα αναγνωρίζει ως κράτος, ο Ερντογάν είπε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα δεν μπορούν να επιτευχθούν στην περιοχή, εκτός εάν η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος λάβουν ένα δίκαιο μερίδιο εκ των εδαφικών δικαιωμάτων.
Υπάρχουν δικαιολογίες για τις αναταράξεις που πιθανολογούμε συνεπώς. Το σύνδρομο εκείνου που κάηκε στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί σε αρκετούς από τους ιδιώτες επενδυτές, μετά το άλμα της Δευτέρας κατά 11,46%, τα κέρδη του οποίου διατηρήθηκαν στην απόδοση της εβδομάδας που ήταν +11,49%. Αυτά δεν συμβαίνουν συχνά και μάλλον έχουν την σημασία τους, τουλάχιστον από την πλευρά της στατιστικής. Η Αθήνα από την μιζέρια των συνεδριάσεων στο τέλος του Οκτώβρη, που όρισε χαμηλό για τον ΓΔ στις 550 μονάδες τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, είδε τον μέσο όρο της στις 665,82 μονάδες. Ήταν σχεδόν έτοιμος να περάσει πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών, τις 670 μονάδες,
Οι εγχώριοι παράγοντες χωρίστηκαν σε εκείνους που στις τοποθετήσεις τους δίνουν προτεραιότητα στις αισιόδοξες προσδοκίες και σε αυτούς που αναγνωρίζουν τη βελτίωση του κλίματος, αλλά βλέπουν ακόμα εμπόδια, πριν βρεθούν στο ξέφωτο οι ελληνικές μετοχικές αξίες. Για τη στήλη έχει ήδη αποτελέσει συναγερμό εγρήγορσης, η υπέρβαση, αλλά όχι με αποφασιστικό τρόπο, των 658 μονάδων από τον ΓΔ, που είναι ο απλός ΚΜΟ200. Αρκετοί εξ όσων σκέφτονται τώρα πως χάθηκε το τρένο για κέρδη, αφού το άλμα έγινε και έμειναν έξω, θα θεωρήσουν την εκτίμησή μας βιαστική. Ας αναλογιστούν γιατί, οι θεσμικοί όπου θεώρησαν χρήσιμο, απορρόφησαν την προσφορά που προκάλεσαν οι επαγγελματίες που κινούνται αυστηρά με βραχυπρόθεσμους στόχους. Η ομάδα των αμυντικών μετοχών την εποχή των πιέσεων, είχε μικρότερα εβδομαδιαία κέρδη από τις τότε πρωταγωνίστριες της καθόδου, μερικές εκ των οποίων εκτινάχθηκαν κυριολεκτικά. Βλέπε ΑΡΑΙΓ +50,4%, ΒΙΟ +31,25% και ΕΕΕ +22,9%.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Στις αγορές «συνεχίζει να αντηχεί» η είδηση του εμβολίου
Οι αγορές άλλαξαν πίστα από την περασμένη Δευτέρα, όταν η ανακοίνωση της Pfizer-BioNTech έφερε μια ορατή στροφή στις προτιμήσεις των συναλλασσόμενων σε παγκόσμια κλίμακα, υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές από το στρατόπεδο των αισιόδοξων. Για αυτό η τρέχουσα εβδομάδα θα αποτελέσει περίοδο δοκιμασίας για την θεώρηση κάτω από αυτό το πρίσμα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς.
Αλλαγή προτιμήσεων
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ξανά σε μετοχές που θα επωφεληθούν από ένα πιθανώς αποτελεσματικό εμβόλιο και την οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος. Η εκτίναξη της διάθεσης για ρίσκο φάνηκε να ανησυχεί ορισμένους εκ των αρμοδίων για την Υγεία ή για τις αγορές, αφού φρόντισαν, με παρεμβάσεις τους, να ειδοποιήσουν για τη βιασύνη στις αντιδράσεις των αγοραίων.
Ωστόσο ήταν σημαντικό το ότι οι μετοχές των ΗΠΑ και των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αυξήθηκαν την Παρασκευή. Γιατί πριν από την άνοδο της Παρασκευής, η αλλαγή των διαθέσεων σταμάτησε στα μέσα της εβδομάδας.
Το προκάλεσαν κάποια σχόλια του επικεφαλής των αρμόδιων συμβούλων του Προέδρου στις ΗΠΑ για την πανδημία, του κ Φάουτσι, πως το εμβόλιο αργεί. Οι traders ανησυχούσαν ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την οικονομία πριν φτάσει ένα εμβόλιο. Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων οδήγησε επίσης ορισμένα μέρη στις ΗΠΑ να υιοθετήσουν εκ νέου αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης κάτι που ήδη είχε αποφασιστεί στην Ευρώπη. Σαν να μην έφθαναν αυτά, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την Πέμπτη: «Με την εξάπλωση του ιού, οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι δύσκολοι». Υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας παρέμειναν αβέβαιες.
Παρά ταύτα οι S&P 500 και Dow Jones Industrial Average σημείωσαν στο φινάλε της εβδομάδας άνοδο 1,4% και ο Russell 2000, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, κερδίζοντας άνω του 2% και δημοσίευσε το πρώτο του κλείσιμο σε ρεκόρ όλων των εποχών, από τον Αύγουστο του 2018. Οι μετοχές εταιριών κρουαζιερόπλοιων όπως η Carnival, η United Airlines και η Boeing αυξήθηκαν και οι δύο περισσότερο από 5%, και ξεχώρισαν οι κλάδοι ενέργειας και οι βιομηχανίες αυξήθηκαν 3,8% και 2,2%, αντίστοιχα, και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών περισσότερο από 1% για να οδηγήσουν τον S&P 500 υψηλότερα.
Αυτό προκάλεσε η εναλλαγή προς τις κυκλικές μετοχές που θα επωφεληθούν από μια επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα το επόμενο έτος. Οι επενδυτές ρευστοποίησαν μετοχές τεχνολογίας που αγόραζαν επίμονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 σημείωσαν ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη ο βαρύς σε μετοχές τεχνολογίας Nasdaq έχασε 0,6% αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας την τρίτη εβδομαδιαία απώλεια σε τέσσερις εβδομάδες. Άρα πιθανά ο κύβος να έχει ήδη ριφθεί με τις growth stocks να παραχωρούν τη θέση τους στις ταλαιπωρημένες χρηματιστηριακά value stocks. Το αποτέλεσμα αυτής της στροφής θα είναι η διατήρηση της ανοδικής δυναμικής των χρηματιστηρίων.
Value stocks vs growth stocks
Μια μετοχή “αξίας” Value stock έχει τιμή που εμφανίζεται χαμηλή σε σχέση με την οικονομική απόδοση της εταιρείας, όπως μετράται από Θεμελιώδεις Αρχές όπως τα έσοδα, τα μερίσματα, η απόδοση, τα κέρδη και τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας. Μια μετοχή “ανάπτυξης” αντιστοιχεί σε εταιρία που εμφανίζει κέρδη άνω του μέσου όρου και έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ταχύτερα από τη οικονομία συνολικά. Αυτές προτιμήθηκαν την περίοδο της πανδημίας χωρίς φως στην άκρη του τούνελ και ήταν κύρια στον τεχνολογικό τομέα με εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την παροχή ψηφιακής ψυχαγωγίας.
Ο Phillip Colmar, συνεργάτης της MRB Partners, έγραψε σε ένα σημείωμα ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη «θα διατηρηθεί, αλλά το τμήμα σχήματος V έχει τελειώσει και έχουμε ήδη περάσει σε πιο αργό ρυθμό δύο βημάτων προς τα εμπρός και ενός προς τα πίσω.»
Οι αναλυτές στο Briefing.com στο ερώτημα αν οι κυκλικές μετοχές “αξίας” θα κυριαρχήσουν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια το 2021 δηλώνουν ότι δεν θα απέρριπταν τις μετοχές “ανάπτυξης”, καθώς δεν είμαστε τόσο τολμηροί να πιστεύουμε ότι πρόκειται να υπάρξει μια γραμμική ανάκαμψη. Ακόμα, με ένα εμβόλιο για τον covid στο δρόμο, και μια επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα καταστήσει πολύ πιο εύκολες τις συγκρίσεις κερδών για τα κυκλικά value stocks, αυτός είναι ο τομέας στον οποίο θα θέλαμε να αυξήσουμε την έκθεση, καθώς κατέχει τις περισσότερες δυνατότητες για κερδοφορία στην επιστροφή της αγοράς στο φυσιολογικό, ή καλύτερα από το κανονικό, οικονομικό περιβάλλον.
Οι αποτιμήσεις φαίνονται γενναιόδωρες, αλλά είναι πολύ χαμηλά τα επιτόκια. Η επιμονή αυτών των χαμηλών επιτοκίων δικαιολογεί το πολλαπλάσιο premium στο οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές τώρα, το οποίο είναι 21,8 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη δώδεκα μηνών ή περίπου 40% ασφάλιστρο από τον ιστορικό μέσο όρο των 10 ετών. Αλλά αυτό συμβαίνει με την απόδοση των 10 ετών ομολόγων ΗΠΑ στο 0,90%.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, το 88,9% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη, ενώ δύο είχαν μικρή πτώση, δηλαδή περίπου ίδια εικόνα με της προηγούμενής της. Παράλληλα, ξέφυγαν από το bear market με απώλειες άνω του -20% όλα τα χρηματιστήρια που παρακολουθούμε. Ο S&P500 με μεταβολή +2,16% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +10,97%. Ο Dow, με κέρδη +4,08%, αποδίδει στο 2020 +3,30%. Ο S&P400 με μεταβολή +4,26%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 +2,44%, ενώ ο Russell 2000 που ενισχύθηκε +6,07%, έχει κέρδη +4,53% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε πτώση -0,55%. Στο 2020 είναι ο μόνος με τόσο μεγάλα κέρδη +31,84%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε κατά +6,77% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -16,26%. Ο DAX κέρδισε +4,78%, και στο 2020 αποδίδει -1,30%, ο CAC είχε μεταβολή +8,45%, ενώ στο 2020 αποδίδει -10,00%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +13,29%, και στο έτος επίδοση -18,49%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +6,21%, στο έτος πέφτει -11,07%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +5,13%, και στο 2020 υποχωρεί -7,37%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +3,74%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -9,44%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +5,87%, χάνει φέτος -6,31%. Ο χρυσός με μεταβολή -3,24%, βρέθηκε στα 1888,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +23,97%. Σημειώθηκε άνοδος +7,02%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 40,12 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -34,29%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +4,36%, στο 2020 κερδίζει +7,31%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +3,20%, με επίδοση στο έτος +13,48%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +3,70%, και στο 2020 ενισχύεται +5,31%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε κατά +1,72%, και στο 2020 υποχωρεί -7,12%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,06% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +8,52%.
Το μέλλον μοιάζει λαμπρότερο παραμένοντας ολισθηρό
Τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των πρώιμων εμβολίων κατά του COVID θα μπορούσαν να γίνουν παράγοντας ριζικής αλλαγής των συνθηκών για την παγκόσμια ανάπτυξη τονίζουν από την Barclay’s, επιτρέποντας πολύ πιο γρήγορες εκστρατείες εμβολιασμού στην τρέχουσα πανδημία. Ενώ ο συνολικός εμβολιασμός πληθυσμού παραμένει μεσοπρόθεσμος στόχος, η θεραπεία πληθυσμών υψηλού κινδύνου και εργαζομένων στις βασικές δομές θα μπορούσε να επιτευχθεί στις αρχές του 2021. Προσφέροντας ένα πολύ υποστηρικτικό σκηνικό στις προοπτικές ανάπτυξης για το επόμενο έτος, με τους κινδύνους να μειώνονται ωθώντας προς μια πρόωρη ανάκαμψη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Στο φόρουμ της ΕΚΤ 2020, οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίστηκαν προσεκτικά αισιόδοξοι σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, έχοντας υπόψη πόσο πολλές παραμένουν οι υπόλοιπες προκλήσεις.
Οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο ΗΠΑ, οι οποίες κινούνται αντίστροφα από τις τιμές των ομολόγων, αυξήθηκαν στο υψηλό επτά μηνών 0,97% την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση, βάσει ιστορικών προτύπων, είναι ακόμα χαμηλή. Οι αποδόσεις είναι μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα κάτω από τα επίπεδά τους στις αρχές Ιανουαρίου και κάτω από τον 5ετή μέσο όρο του 2,05%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια στην προσπάθειά της να στηρίξει την ανάπτυξη και τα προηγούμενα ράλι στις αποδόσεις έχουν εξασθενίσει τα τελευταία χρόνια. Οι προσδοκίες μετά από ένα εμβόλιο, ώθησαν επίσης σε στοιχήματα ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να βαδίζουν υψηλότερα. Αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κατοχή μετοχών που έχουν γίνει δαπανηρές μετά το ράλι του S&P 500 κατά 58% από τα χαμηλά του έτους.
Για όσους επενδύουν κεφάλαια που όντως δεν χρειάζονται, η στήλη προτείνει κινήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας τώρα, που θα περάσει στο περιθώριο και θα είναι ευκολότερος, δηλαδή πιθανά φθηνότερος ο σχηματισμός θέσεων. Αρκεί να είναι σε τομέα που θα τις καθιστά growth stocks μεν με εξασφαλισμένη την αύξηση των δραστηριοτήτων τους λόγω μετασχηματισμών στις συνήθειες της καθημερινότητας. Ασχέτως αν η πανδημία διατηρείται ή έχει αντιμετωπιστεί, οι συναλλαγές θα γίνονται και μέσω πιστωτικών καρτών που θα είναι ενσωματωμένες στα κινητά. Αναπτύσσεται τώρα στις ΗΠΑ και στην Κίνα ο κλάδος των Fintech εταιριών. Η Loretta Mester, πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, περιέγραψε πόσο γρήγορα η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί: "Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, από το 2010 έως το τρίτο τρίμηνο του 2017, περισσότερες από 3.330 νέες τεχνολογικές εταιρείες που εξυπηρετούν τη βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν ιδρυθεί. Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών fintech παγκόσμια αυξήθηκε στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, 13 φορές περισσότερο από το 2010. Ο δανεισμός από αυτές τις εταιρείες αντιπροσωπεύει πάνω από 36% των προσωπικών δανείων στις ΗΠΑ, από κάτω από 1% το 2010."
ΧΑ
Η εβδομάδα δραστικής ανατροπής της στατιστικής εικόνας
Η σειρά των συνεδριάσεων στη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου αφύπνισε το ενδιαφέρον των επενδυτών, που είχε βρεθεί στο ναδίρ, μετά το σκληρό πτωτικό δεύτερο μισό του Οκτωβρίου. Η περιγραφή του Μάνου Χατζηδάκη της Beta sec., για την εκτίναξη της Δευτέρας 9/11, είναι χαρακτηριστική: “Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μια ανάσα από τον κινητό μέσο των 200 ημερών, κάνοντας επίδειξη ισχύος, κόβοντας ανοδικά μονομιάς τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών, με τζίρο περίπου ίσο με αυτόν που αθροίζεται κατόπιν τεσσάρων συνεδριάσεων και με ανοδικό “χάσμα” διαφυγής στις 590 μονάδες”. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τα 41,711 δις ευρώ στις 6/11 βρέθηκε στα 46,372, με αύξηση κατά 4,661 δις σε πέντε συνεδριάσεις.
Η διάθεση για ρίσκο διεθνώς ξεκίνησε με την ανακοίνωση για το εμβόλιο κατά του COVID που ανέπτυξε η Pfizer και πολλαπλασιάστηκε, όταν διαπιστώθηκε με καθυστέρηση έστω η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του υποψήφιου των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο. Στο εσωτερικό υπήρξε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s και μια σειρά θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Αυτά βοήθησαν, κυρίως, στην αφομοίωση, στις συνόδους που ακολούθησαν, των υψηλών που κατακτήθηκαν με το άλμα της Δευτέρας. Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, το άνοιγμα στις 592,97 μονάδες, μετά από ανοδικό χάσμα 3 μονάδων περίπου, έγινε χαμηλό ημέρας και εβδομάδας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 119,477 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,317 εκατ. και με την βοήθεια της ανόδου στις Τράπεζες (+26,99%), ο ΓΔ με μεταβολή +11,46% οδηγήθηκε στις 655,50 από 588,10 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1552,23 από 1381,22 με κέρδη +12,38%. Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους εκτός των Τραπεζών, οι ΑΡΑΙΓ +29,89%, ΕΕΕ +18,30%, ΦΡΛΚ +16,64%, ΕΛΠΕ +15,18%, ΜΟΗ +13,81%, και ΕΧΑΕ +13,73%.
Την Τρίτη επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,80%), ενώ ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΑΡΑΙΓ +7,38%, ΟΠΑΠ +5,66%,και ΒΙΟ +5,17%. Υπέρ της καθόδου λειτούργησαν οι απώλειες στις ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,55%, ΦΡΛΚ -2,67%, ΑΔΜΗΕ -1,94%, και ΤΕΝΕΡΓ -1,83%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,551 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 2,073 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,57% οδηγήθηκε στις 651,77 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1549,78 με πτώση -0,16%. Την Τετάρτη ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,288 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,635 εκατ. αλλά με την ώθηση από τις Τράπεζες (+3,31%), ο ΓΔ με μεταβολή +1,02% οδηγήθηκε στις 658,42 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1565,74 με άνοδο +1,02%. Ήταν τα ψηλότερα κλεισίματα τον Νοέμβριο και η κεφαλαιοποίηση, τότε, ξεπέρασε τα 46,5 δις ευρώ. Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους οι ΑΡΑΙΓ +9,16%, ΜΟΗ +7,61%, ΒΙΟ +5,53%, ΕΛΠΕ +4,37%, και ΕΥΔΑΠ +2,50%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση πάνω από -1,5% εμφανίζονται οι ΟΤΕ -4,26%, ΕΧΑΕ -2,07%, ΜΥΤΙΛ -1,75%, ΣΑΡ -1,53%, και ΤΕΝΕΡΓ -1,53%.
Την Πέμπτη εμφανίστηκαν οι 665,82 μονάδες, το ανώτερο μέρας, εβδομάδας και των συνεδριάσεων από τις 17 Σεπτεμβρίου ως σήμερα. Αλλά οι πιέσεις μετά την εγγραφή του οδήγησαν τον ΓΔ στις 657,01 μονάδες, με μεταβολή -0,21%, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1561,25, με πτώση -0,29%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,237 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 608.000 ευρώ. Την Παρασκευή με τον χαμηλότερο τζίρο της εβδομάδας, τα 45,138 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 976.000 ευρώ, ο ΓΔ με μεταβολή -0,20% οδηγήθηκε στις 655,68 μονάδες, και ο 25άρης έκλεισε στις 1552,77 με απώλειες -0,54%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,68%), αν και η επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, έφερε την απόδοση του 10ετούς στο 0,750% από 0,810% την προηγούμενη Παρασκευή. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ήταν άνω των 78,5 εκατ. ευρώ από 39,4 την πρώτη βδομάδα του μήνα και των πακέτων διαμορφώθηκε στα 2,5 χωρίς σοβαρή μεταβολή.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +11,49%, με επίδοση για το Νοέμβριο +15,13%, ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +12,42%, και στον μήνα κέρδισε +16,80%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +8,58%, ενισχύεται στον τρέχοντα μήνα +11,28%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -28,47%, ο 25άρης -32,43% μένοντας σε κατάσταση bear market και ο FTSEM υποχωρεί -19,85%.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Με μειωμένες αισιόδοξες προσδοκίες στην έναρξη της εβδομάδας εκπνοής
Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό κυρίως πεδίο και θετικό από τις 12:34 ως τις 13:46. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 7,51 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 8,48 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1544,53 μονάδες, εμφανίστηκε στις 15:57. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 12:53 και ήταν οι 1566,35 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1552,67. Το κλείσιμο στις 1552,77 από 1561,25 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,54% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 7,579 από 13,824 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 489 συμβόλαια με ανώτερο τις 1560,00 μονάδες, κατώτερο τις 1540,00 και τελευταίες πράξεις στις 1555,00 από 1559,25 μονάδες. Τα ανοικτά συμβόλαια μειώθηκαν ελαφρά στα 3846 από 3897. Επίσης διακινήθηκαν 180 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1564,00 μονάδες, κατώτερο τις 1540,00 και τελευταίες πράξεις στις 1546,00 από 1565,00 μονάδες την Πέμπτη, τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 872 από 863. Δεν έγιναν συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου και παρέμειναν 17 οι ανοικτές θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν παντού χαμηλότερο από της Τρίτης. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1550 και τις 1575 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 90 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1600 και 1700 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1525 ως τις 1600 μονάδες. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον αφορούσε σε 90 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1525 και τις 1600 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης αλλά ξεκίνησε το ενδιαφέρον για την πρώτη σειρά του 2021. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 15.000 συμβόλαια για ΜΟΗ, στα 10.000 για ΔΕΗ, στα 9.000 για ΤΙΤC, στα 4.350 για ΕΥΡΩΒ, στα 2.000 για ΒΙΟ, στα 2.000 για ΜΥΤΙΛ και στα 1000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Η εικόνα των blue chip σε εβδομαδιαία βάση διαφοροποιήθηκε αφού πτωτικό ήταν μόνο ο ΟΤΕ και στον μήνα κανένα. Τα ένδεκα blue chip με άνοδο από +15% ήταν:
ΑΡΑΙΓ +50,38% (+51,52% στο μήνα), ΕΤΕ +32,07% και (35,51%), ΒΙΟ +31,25% και (+35,00%), ΑΛΦΑ +31,12% και (+26,10%), ΕΥΡΩΒ +27,21% και (+38,11%), ΕΕΕ +22,87% και (+24,85%), ΜΟΗ +19,81% και (+19,81%), ΟΠΑΠ +16,30% και (+22,60%), ΕΛΠΕ +16,14% και (+14,76%), ΤΙΤC +15,88% και (+18,69%), και ΦΡΛΚ +15,09% και (+11,61%).
Με μεταβολή +12,16% κοντά σε αυτή των δεικτών η ΕΧΑΕ, με την ίδια μηνιαία απόδοση που ήταν όπως και των ΕΛΠΕ και ΦΡΛΚ χαμηλότερη των βασικών δεικτών. Με άνοδο από σχεδόν +5% ως +9,7% εμφανίζονται πέντε : ΔΕΗ +9,68% και (+15,63% το Νοέμβριο), ΛΑΜΔΑ +9,31% και (+9,31%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,88% και (+15,63%), ΜΠΕΛΑ +6,25% και (+17,50%), και ΕΥΔΑΠ +4,94% και (+5,41%). Μια ομάδα τέλος με κέρδη από +0,4% ως +4,4% αποτελεί τα blue chip με την μικρότερη προσφορά στο +12,4% του 25άρη και είναι:
ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,38% και (+5,00%στον μήνα), ΟΛΠ +3,23% και (+5,55%), ΣΑΡ +3,09% και (+6,51%), ΑΔΜΗΕ +2,73% και (+6,60%), ΜΥΤΙΛ +1,33% και (+5,44%), ΤΕΝΕΡΓ +1,05% και (+0,52% η χαμηλότερη επίδοση), και ΠΕΙΡ +0,40% και (+7,69%).
Στις εβδομάδες εκπνοής των σειρών στα ΣΜΕ του 25άρη οι συναλλασσόμενοι οδηγούν την τιμή προς το κλείσιμο με διάθεση να πέφτει κοντά σε αυτό του υποκείμενου δείκτη στις τελευταίες πράξεις. Ενώ τα στοιχήματα για την βραχυπρόθεσμη τάση αποτυπώνονται στα ΣΜΕ της σειράς που την επόμενη βδομάδα θα είναι κυρίαρχη.
Πριν ένα ακριβώς μήνα, ξεκινούσε μια μακρά περίοδος μιζέριας στις συναλλαγές και πτώσης. Καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν αρχικά στα Τραπεζικά blue chip και σε μετοχές εταιριών που η πανδημία προκάλεσε γερά χτυπήματα, απλώθηκαν σύντομα στο σύνολο της αγοράς. Όλα αυτά τα δυσάρεστα είχαν οδηγήσει τον ημερήσιο τζίρο σε επίπεδα που συνήθως εμφανίζονται την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Η κατάσταση αυτή ανατράπηκε στις αρχές του τρέχοντα μήνα, αλλά η ανάπτυξη των νέων κρουσμάτων του COVID στον κόσμο και την Ελλάδα, απείλησε την προσπάθεια απομάκρυνσης από τα χαμηλά του σκληρού Οκτώβρη. Ωστόσο, η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα μετά την ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο, αποφάσισε δραστική και μάλλον σταθερή, σε αισιοδοξία, στροφή των επενδυτικών προσδοκιών. Ήταν καταλυτική η είδηση αλλά η αντίδραση των επενδυτών μάλλον πρόωρη, σύμφωνα με τους Πάουελ και Λαγκάρντ επικεφαλείς δυο εκ των ισχυρότερων Κεντρικών Τραπεζών του κόσμου, ΗΠΑ και Ευρωζώνης. Η στάση των επενδυτών εδώ, μετά το άλμα της Δευτέρας, έδειξε ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει στην Αθήνα και οι εγχώριοι αναλυτές το αντιμετωπίζουν ανάλογα.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε: “Τα lockdown τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αποτελούν μονόδρομο για τις Κυβερνήσεις, για να αποφευχθεί η κατάρρευση των Συστημάτων Υγείας. Αναπόφευκτα, οι συνθήκες στην Οικονομία θα επιδεινωθούν, μέχρις ότου τα εμβόλια βελτιώσουν την κατάσταση, προκαλώντας αναταράξεις στις Αγορές που έσπευσαν να αισιοδοξήσουν. Το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης για το ΓΔ, παραμένει το πιθανότερο ενδεχόμενο”.
Η Merit Sec. επισήμανε: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 667 μονάδες (ΚΜΟ 200). Η εικόνα των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου που έχουν ανακοινώσει οι Ελληνικές Εταιρείες έως τώρα, είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο.
Η Leon Depolas Sec. ειδοποιούσε: “Παρά την επικρατούσα αισιοδοξία, η χθεσινή αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων στο εσωτερικό, βαραίνει το κλίμα, καθώς όπως έχουμε ξανά αναφέρει το εμβόλιο, δεν θα μας γλιτώσει από τις απώλειες των επόμενων δύσκολων 2 - 3 μηνών. Υπενθυμίζουμε ότι σημαντικές στηρίξεις για τον ΓΔΧΑ εντοπίζονται στην περιοχή των 630 - 620 μονάδων. Στην σημερινή ατζέντα, μεταξύ άλλων, είχαμε μια πρώτη δημοσίευση για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου της Ευρωζώνης”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.
Τα καλά νέα από την Pfizer για την πορεία του εμβολίου την Δευτέρα, άλλαξαν άρδην την ψυχολογία των Επενδυτών στο Χ.Α. και οδήγησαν σε μεγάλα εβδομαδιαία κέρδη.
Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πλέον ανοδική, ενώ ο ΓΔ άγγιξε αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον ΚΜΟ 200 ημερών. Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 και δεύτερο οι 619 (ΚΜΟ 20) μονάδες, ενώ ισχυρό σημείο αντίστασης οι 667 (ΚΜΟ 200) και μετά οι 700 μονάδες.
Τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν βελτιωμένα σε σχέση με το 2ο τρίμηνο. Ισχυρή η εικόνα των αποτελεσμάτων της Titan Cement, καλύτερη της Coca Cola Hellenic, ενώ μικτή ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ. Η Eurobank θα ανακοινώσει αποτελέσματα 3ου τριμήνου την Πέμπτη 19/11, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Το ενδιαφέρον των Επενδυτών θα είναι στραμμένο στην εξέλιξη των ΜΕΑ στο τρίμηνο.
Η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ θα εξαρτηθεί από τα νέα για το εμβόλιο την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και από την στάση της ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου. Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ΟΠΑΠ.
Δεύτερη εβδομάδα ανόδου για τον S&P 500. Τα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της επόμενης εβδομάδας είναι η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων την Τρίτη και των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη. Σημεία στήριξης οι 3514, 3393 και 3238 μονάδες. Σημεία αντίστασης οι 3580, 3650 και 3700 μονάδες.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
Στην πιο σκοτεινή ώρα της πανδημίας, την στιγμή που κρούσματα και θάνατοι γράφουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, η ανακοίνωση της Pfizer για την κυκλοφορία ενός αποτελεσματικού εμβολίου αναπτέρωσε τις ελπίδες των Αγορών, για το κλείσιμο αυτού του δύσκολου κεφαλαίου για όλη την ανθρωπότητα και την επιστροφή στην κανονικότητα, σε ένα ορατό βάθος χρόνου.
Ο χρόνος φαίνεται να μετράει αντίστροφα, καθώς υπάρχει πλέον ένας οδικός χάρτης και ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των ως τώρα προσπαθειών, για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή το καθαρό αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, έβγαλε από το τραπέζι την αβεβαιότητα της ακυβερνησίας στις ΗΠΑ, ενώ η μάλλον απρόσμενη αναβάθμιση από την Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, δημιούργησε ένα εκρηκτικό μίγμα ανόδου στην Εγχώρια Αγορά.
Η άνοδος που σημειώθηκε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από το 1999, είχε τζίρο, μαζικότητα σε συμμετοχή τίτλων και επιστροφή των εισροών στις Χρηματιστηριακές και στα Αμοιβαία Κεφάλαια.
Τα καλά νέα δεν σταμάτησαν στο εμβόλιο, είχαν και επιχειρηματική διάσταση η οποία κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας.
Η πώληση της Σταθερής Τηλεφωνίας του ΟΤΕ στην Ρουμανία, η μικρή παράταση στην ολοκλήρωση των συμφωνιών σε Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική, από την CVC και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Cenergy στην Nexans, άπλωσαν το ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο μέρος των μη Τραπεζικών μετοχών.
Η υπόθεση των Cocos της Τράπεζας Πειραιώς έβαλε κάποια σενάρια πάνω στο τραπέζι, ενώ τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ και της TITC, έδειξαν όχι μόνο αντοχή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά βελτίωση σε σχέση με πέρυσι.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των νέων ήταν η Αγορά να διευρύνει τα κέρδη της πρώτης ημέρας της εβδομάδας και για πρώτη φορά, μετά το Φεβρουάριο, να εμφανίσει πλουραλισμό στις επιλογές των Επενδυτών.
Η επιστροφή της αισιοδοξίας γίνεται σε χρόνο που διαχειριστικά εξυπηρετεί το κλείσιμο των βιβλίων, σε μια έντονα αρνητική χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών (-28%) και δεν αποκλείεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αγοράς στην αποτίμηση νέων, να οδηγήσει σε επίσπευση κάποιων συμφωνιών που βρίσκονται εν αναμονή, ή σε τελικό στάδιο.
Το σίγουρο είναι ότι η ψυχολογία έχει αρχίζει να αλλάζει προς το θετικότερο, εστιάζοντας και πάλι στα μεγέθη των Εταιρειών, μετά από ένα μακρύ διάστημα αναμονής και αναστολής στην ανάληψη χρηματιστηριακού ρίσκου στην Ελλάδα.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μια ανάσα από τον κινητό μέσο των 200 ημερών, κάνοντας επίδειξη ισχύος, κόβοντας ανοδικά μονομιάς τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών με τζίρο 4 συνεδριάσεων και με ανοδικό “χάσμα” διαφυγής στις 590 μονάδες.
Όσες διορθώσεις έγιναν μέσα στην εβδομάδα, χαρακτηρίζονται από μετριοπάθεια και είχαν “πλάτη ρευστότητας”, οι μετοχές, παρά τα ισχυρά κέρδη της ανόδου, δεν έδειξαν στοιχεία διάλυσης στην φάση της κατοχύρωσης κερδών, ενδεχομένως λόγω της ενεργοποίησης κωδικών που δραστηριοποιήθηκαν σε δεύτερο χρόνο, αναμένοντας καλύτερα επίπεδα εισόδου. Οι “διαβολικές” 666 μονάδες, είναι πλέον το επόμενο σημείο αντίστασης του Γενικού Δείκτη, επίπεδο στο οποίο συναντάται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών. Μάλιστα υπάρχει μια αρκετά ασυνήθιστη σύμπτωση στο επίπεδο διάσπασης, καθώς το τελευταίο ανοδικό ραντεβού της Αγοράς με τον εκθετικό κινητό μέσο είχε συμβεί στις 2 Φεβρουαρίου του 2019, σχεδόν στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης (677 μονάδες).
Η παράδοση αυτής της διάσπασης έχει ένα μοτίβο συσσώρευσης πριν την τελική επίθεση, σενάριο το οποίο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης την επόμενη εβδομάδα. Τα αποτελέσματα συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα με Eurobank και Frigoglass την ερχόμενη Πέμπτη.
Οι τάσεις που θα καταγραφούν στις κατηγορίες εσόδων και το πιστωτικό ρίσκο της Eurobank, θα έχουν αντανάκλαση στις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των υπόλοιπων τριών συστημικών Τραπεζών. Την Τέταρτη ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση της Newsphone με προτεινόμενη τιμή τα 0,47 ευρώ ανά μετοχή, με τον Προτείνοντα να έχει πλησιάσει μεν (82%), αλλά να απέχει ακόμα από το 90% που είναι το όριο για την διαγραφή της Εταιρείας από το ταμπλώ. Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, λήγουν τα Παράγωγα για το μήνα Νοέμβριο.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν ρεκόρ υψηλών τη Δευτέρα 16/11, καθώς η αισιοδοξία για τα εμβόλια και τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και την Ιαπωνία έδωσαν άνοδο σχεδόν σε κάθε τομέα, αφού πρωτίστως συνέβαλλαν στην μείωση των ανησυχιών για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού. Τα κρούσματα ιού κοροναϊού αυξάνονται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν εμφανιστεί νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Οι συνομιλίες για το Brexit βρίσκονται πάλι σε λεπτό σταυροδρόμι.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά άνοδο +1% και έφτασε στο υψηλότερο από το λανσάρισμά του το 1987, με τις αγορές σε ολόκληρη την περιοχή να σημειώνουν κορυφές. Στις 07:30 δική μας ώρα είχε τιμή 620,20 μονάδες με μεταβολή +1,19%.
Μια προειδοποιημένη διακοπή του ρεύματος μας εμπόδισε να παρακολουθήσουμε ως το τέλος τις ασιατικές συναλλαγές και τα σχόλιά μας στηρίζονται σήμερα στην εικόνα του πρώτου μόνο μέρους.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας διαπραγματεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος 29 ετών. Στις 07:30 δική μας ώρα είχε τιμή 25925 μονάδες με μεταβολή +2,12%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας ήταν στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018. Στις 07:30 δική μας ώρα είχε τιμή 2542 μονάδες με μεταβολή +1,93%. Ενώ ο ASX 200 της Αυστραλίας, έφτασε στην κορυφή οκτώ μηνών το πρωί, πριν από μια δυσλειτουργία που σταμάτησε τη διαπραγμάτευση. Στις 07:30 δική μας ώρα είχε τιμή 6484 μονάδες με μεταβολή +1,23%.
Τα futures του S&P 500 αυξήθηκαν +0,85% μετά το κλείσιμο του δείκτη την Παρασκευή, τα futures του Nasdaq 100 έχουν μεταβολή +1% και τα futures για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο με τα futures του EuroSTOXX 50 να εμφανίζουν αύξηση 0,8% και του FTSE 100 κατά 0,5%.