Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2001 21:55

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρα: Κλείσιμο

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο νέο γύρο αρνητικών ανακοινώσεων διαφόρων εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ολλανδική εταιρεία ASM Lithography, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα κατασκευής ημιαγωγών, προειδοποίησε σήμερα ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα για την τρέχουσα χρήση αναμένεται να υποστούν σημαντικό πλήγμα λόγω της μειωμένης ζήτησης. Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής Η/Υ Compaq ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2000 θα είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά του αντίστοιχου τριμήνου του 2000 και γνωστοποίησε, ότι προτίθεται να προβεί στην απόλυση 5.000 υπαλλήλων. Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιβάρυνε, επίσης, το αρνητικό άνοιγμα του Nasdaq, ο οποίος αυτή την ώρα υποχωρεί σημαντικά κατά 2,40%.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με σοβαρές απώλειες της τάξεως του 2,90% και υποχώρησε στις 5.562,8 μονάδες. Η μετοχή της εταιρείας κατασκευής λογισμικού Sage υποχώρησε κατά 13,76% μετά την υποβάθμισή της από την ABN Amro. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τις μετοχές των εταιρειών Colt Telecom και Marconi να υποχωρούν κατά 10,14% και 8,20% αντίστοιχα. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, της τάξεως του 4,34%, σημείωσε η αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Marks & Spencer για την οποία οι "Times" με σημερινό τους δημοσίευμα αναφέρουν ότι προτίθεται να κλείσει επτά από τα 38 καταστήματα που διαθέτει στην ηπειρωτική Ευρώπη. Παράλληλα, η Deutsce Bank αναβάθμισε τη μετοχή της εταιρείας.

Με πτώση κατά 1,41% έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.104,77 μονάδες. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν και εδώ οι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της εταιρείας παροχής λύσεων Πληροφορικής Cap Gemini υποχωρώντας κατά 8,96%, ενώ με απώλειες της τάξεως του 6,06% έκλεισε η μετοχή της Alcatel. Η μετοχή της France Telecom έκλεισε στα 63,5 ευρώ μειωμένη κατά 2,31%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Suez Lyon Des Eaux, του πέμπτου μεγαλύτερου ομίλου κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, ενισχύθηκε κατά 3,47% μετά την αναβάθμισή της από επενδυτικό οίκο. Αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Peugeot και Renault αλλά και η μετοχή της γαλλικής βιομηχανίας ελαστικών Michelin.

Ανάλογο κλίμα επικράτηασε και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Χetra DAX έκλεισε πριν από λίγο στις 5.734,49 μονάδες με πτώση κατά 2,64%, διευρύνοντας προς το τέλος της συνεδρίασης τις απώλειες που κατέγραφε καθ΄όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Με απώλειες της τάξεως του 7,75% έκλεισε η μετοχή της εταιρείας επαγγελματικού λογισμικού SAP. Η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Schering απώλεσε 3,92% παρά την ανακοίνωση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2000. Η μετοχή της Infineon technologies, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα κατασκευής ημιαγωγών υποχώρησε κατά 2,62% μετά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η σημερινή ανακοίνωση της ομοειδούς επιχείρησης ASM Lithography. H μετοχή της Siemens έκλεισε με πτώση κατά 3,39%, ενώ εκείνη της Deutsche Bank έκλεισε με απώλειες 2,73% στα 80,25 ευρώ.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Μιλάνο, ειδικότερα, ο δείκτης MIB 30 διαμορφώθηκε στις 37.257 μονάδες με πτώση 1,89%, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI έκλεισε στις 7.112,6 μονάδες μειωμένος κατά 2,30%, ενώ, τέλος, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX με απώλειες 2,82% έκλεισε στις 553,5 μονάδες.