Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2007 13:57

Kανονιστικές αποφάσεις για ειδικά επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια

Ολοκληρώθηκε η έκδοση των κανονιστικών Αποφάσεων για την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 μετά τις αλλαγές που επήλθαν στο Νόμο αυτό, με το Ν.3522/06.

Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Βιομηχανικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (Μεσογείων 119), προτάσεις για τα ακόλουθα Επενδυτικά Σχέδια:

Α. Ειδικά Επενδυτικά Σχέδια

1. Επενδυτικά σχέδια εισαγωγής και προσαρμογής περιβαλλοντικά φιλικής τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία

2. Επενδυτικά σχέδια παραγωγής καινοτομικών προϊόντων ή υπηρεσιών εισαγωγής καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία και εμπορευματοποίησης πρωτοτύπων προϊόντων και υπηρεσιών

3. Επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ή και υπηρεσιών

4. Επενδυτικά σχέδια για αγορά και εγκατάσταση νέων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης αποθηκών συμπεριλαμβανομένου και του αναγκαίου λογισμικού για τη δημιουργία επέκταση ή και ανάπτυξη στο χώρο του βιομηχανοστασίου στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας.

5. Επενδυτικά σχέδια ίδρυσης ή επέκτασης βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων που έχουν αναλωθεί στην Ελλάδα, για παραγωγή πρώτων υλών και λοιπών υλικών από αυτά

6. Επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών ποιότητας ή και υψηλής τεχνολογίας, πιστοποιήσεων, δοκιμών ελέγχου και διακριβώσεων

Β. Ολοκληρωμένα Πολυετή Επιχειρηματικά Σχέδια

1. Επενδυτικά σχέδια υλοποίησης «ολοκληρωμένου πολυετούς (2-5 ετών) επιχειρηματικού σχεδίου» φορέων (για τους οποίους έχει παρέλθει πενταετία από τη σύστασή τους) των μεγάλων και μεσαίων μεταποιητικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων ελάχιστου συνολικού κόστους 3.000.000 ΕΥΡΩ και επιχειρήσεων ανάπτυξης λογισμικού ελάχιστου συνολικού κόστους 1.500.000 ευρώ, και Επενδυτικά σχέδια υλοποίησης «ολοκληρωμένου πολυετούς (2-5 ετών) επιχειρηματικού σχεδίου» φορέων (για τους οποίους έχει παρέλθει τριετία από τη σύστασή τους) των μικρών και πολύ μικρών μεταποιητικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων ελάχιστου συνολικού κόστους 1.500.000 ευρώ και επιχειρήσεων ανάπτυξης λογισμικού ελάχιστου συνολικού κόστους 1.500.000 ευρώ που περιλαμβάνουν τον τεχνολογικό, διοικητικό, οργανωτικό και επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, καθώς και τις αναγκαίες ενέργειες κατάρτισης των εργαζομένων, με ένα ή περισσότερους από τους επόμενους στόχους:

- Ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης στη διεθνή αγορά.

- Παραγωγή και προώθηση Επώνυμων Προϊόντων ή και Υπηρεσιών.

- Καθετοποίηση παραγωγής, ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων προϊόντων, υπηρεσιών ή συμπληρωματικών προϊόντων και υπηρεσιών.

- Παραγωγή προϊόντων ή και παροχή υπηρεσιών σημαντικά ή τελείως διαφοροποιημένων των υφιστάμενων βασικών προϊόντων ή υπηρεσιών της επιχείρησης.

- Μεταφορά παραγωγικών - ερευνητικών δραστηριοτήτων από το εξωτερικό στην Ελληνική Επικράτεια.

- Παραγωγή προϊόντων ή και παροχή υπηρεσιών από τη σύμπραξη μη ομοειδών επιχειρήσεων (κατά προτίμηση από διαφορετικούς κλάδους) με στόχο την παραγωγή, σημαντικά ή τελείως διαφοροποιημένων των υφιστάμενων, προϊόντων ή υπηρεσιών των επιχειρήσεων αυτών. Εφόσον το ύψος της επένδυσης είναι άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ ή των 3 εκατομμυρίων ευρώ και άνω και το 50% τουλάχιστον της ίδιας συμμετοχής προέρχεται από κεφάλαια του εξωτερικού, τα προαναφερόμενα επενδυτικά σχέδια (Α και Β) υποβάλλονται και στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΛ.Κ.Ε. , Μητροπόλεως 3 ) για τη σύνταξη έκθεσης σκοπιμότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τις κανονιστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του Νόμου από τους διαδικτυακούς τόπους www.mnec.gr και www.ggb.gr και να απευθύνονται για πληροφορίες στη Διεύθυνση Βιομηχανικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης στα τηλέφωνα 210-6965846, 6965847, 6965872, 6965867, 6965871.