Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 12:23

Οι επενδύσεις στη βιομηχανία παράγοντας - κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Στο επίκεντρο της προσπάθειας για ανάκαμψη της οικονομίας είναι σημαντικό να βρεθεί ο τομέας της βιομηχανίας  μετά τη λαίλαπα της πανδημίας και τις οδυνηρές συνέπειές της σε οικονομία και κοινωνία.  Μετά από μία δεκαετή εγχώρια οικονομική κρίση, η ελληνική αλλά και η παγκόσμια οικονομία ήρθε αντιμέτωπη με μία νέα, αναπάντεχη πρόκληση, αυτή της πανδημίας του Covid-19, με το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα να πιέζει την οικονομία ακόμα περισσότερο.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας για ανάκαμψη της οικονομίας είναι σημαντικό να βρεθεί ο τομέας της βιομηχανίας  μετά τη λαίλαπα της πανδημίας και τις οδυνηρές συνέπειές της σε οικονομία και κοινωνία. Μετά από μία δεκαετή εγχώρια οικονομική κρίση, η ελληνική αλλά και η παγκόσμια οικονομία ήρθε αντιμέτωπη με μία νέα, αναπάντεχη πρόκληση, αυτή της πανδημίας του Covid-19, με το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα να πιέζει την οικονομία ακόμα περισσότερο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία ως επακόλουθο της υγειονομικής κρίσης, οι ανάγκες διαφοροποιούνται, με τη διατήρηση της απασχόλησης και την τόνωση και προσέλκυσης μακροπρόθεσμων επενδύσεων να αποτελούν βασική προτεραιότητα, ώστε η χώρα να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε φάση ανάπτυξης.

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη η χώρα μας να στραφεί στρατηγικά στην βιομηχανία και εν γένει σε παραγωγικές δραστηριότητες, που ενισχύουν καθοριστικά το ΑΕΠ και την απασχόληση. Σύμφωνα με το ΣΕΒ, η βιομηχανία έχει υψηλά πολλαπλασιαστικά οφέλη καθώς συντηρεί το 1/3 της απασχόλησης προσφέροντας κατά μέσο όρο υψηλότερους μισθούς από τους υπόλοιπους κλάδους. Παράλληλα έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό και αντιπροσωπεύει το 44% των εξαγωγών συνολικά συνεισφέροντας στα έσοδα του κράτους και παράγοντας αξία για τη χώρα που την κάνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις. Ειδικότερα η εξορυκτική βιομηχανία εξυπηρετεί τις θεμελιώδεις ανάγκες της κοινωνίας μας παρέχοντας υλικό για την κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, δρόμων, ηλεκτρικών συστημάτων, μηχανών, δικτύων επικοινωνιών και πολλά άλλα. Όπως τονίζεται από τους γνώστες του χώρου ο μεταλλευτικός κλάδος έχει τη δυναμική να δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και να αναδειχθεί σε κύριο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας.  Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΙΟΒΕ για την συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία η συμμετοχή του μεταλλευτικού κλάδου στο ΑΕΠ αγγίζει τα επίπεδα του 3%. Εξίσου σημαντικό φαίνεται, πως είναι και το γεγονός, ότι το 5,5% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί η εγχώρια βιομηχανία ανήκει στον μεταλλευτικό κλάδο. Παράλληλα, δημιουργούνται 80-100.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μία χρονική συγκυρία, που η ανάγκη για την δημιουργία ακόμα περισσότερων βιώσιμων θέσεων εργασίας είναι πρωτεύουσα.

Συνεπώς η διατήρηση και η ενίσχυση παραγωγικών επιχειρήσεων και επενδύσεων, αποτελεί σημείο-κλειδί για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας από τη δοκιμασία του Covid-19. Υπάρχουν πολλά ξεχωριστά παραδείγματα βιομηχανικών επιχειρήσεων που επενδύουν και αναπτύσσουν τη δραστηριότητα τους στη χώρα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αποτελεί η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, η οποία έχει έως σήμερα πραγματοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 1 δισ.δολ. στα Μεταλλεία Κασσάνδρας της ΒΑ Χαλκιδικής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει αποφέρει 375 εκατ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό κράτος, 348 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα, 892 εκατ.ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές και περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον στην ΒΑ Χαλκιδική. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 1.650 εργαζόμενους, με 9 στους 10 να προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη.

H συγκυρία αλλά και οι δυνατότητες της χώρας επιτάσσουν την πρόοδο επενδύσεων του βεληνεκούς αυτής στη Χαλκιδική. Όπως τονίζεται από παράγοντες της αγοράς, ο μεταλλευτικός κλάδος αποτέλεσε κατά την διάρκεια της πανδημίας, τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς, μία σταθερή δύναμη που με υπευθυνότητα και καινοτομία, στάθηκε όρθια, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και παράγοντας αξία για τις κατά τόπους εθνικές και τοπικές οικονομίες. Ειδικότερα στην Ελλάδα, είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Η επίδοση αυτή συνέβαλε καθοριστικά ώστε η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα να ανακάμψει κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.