Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί εν τέλει το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που έχουν μπει ή θα μπουν σε αναστολή επί του ονομαστικού τους μισθού και όχι επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ αφήνει η κυβέρνηση, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τις δημοσιονομικές αντοχές.
Από την έντυπη έκδοση
Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί εν τέλει το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που έχουν μπει ή θα μπουν σε αναστολή επί του ονομαστικού τους μισθού και όχι επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ αφήνει η κυβέρνηση, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τις δημοσιονομικές αντοχές.
Το θέμα βρίσκεται στα «χέρια» του υπουργείου Οικονομικών, σε μια περίοδο που ο προϋπολογισμός δέχεται ισχυρές πιέσεις, με υστέρηση εσόδων και αύξηση των δαπανών.
Στόχος είναι οι μισθωτοί που τέθηκαν ή θα τεθούν σε αναστολή να μην έχουν μειώσεις στο Δώρο Χριστουγέννων και στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι βρίσκεται εισήγηση για υπολογισμό του τμήματος του Δώρου που αφορά τη χρονική διάρκεια αναστολής της σύμβασης εργασίας -το οποίο θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό- επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου όπως ακριβώς συνέβη και με το Δώρο Πάσχα και όχι επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης, όπως έχει νομοθετηθεί από τον Σεπτέμβριο, κάτι που όμως αναμένεται να αποφασιστεί μετά την αναλυτική κοστολόγηση του μέτρου, ενώ σημαντικός παράγοντας στη δημοσιονομική εξίσωση είναι και το πλήθος των εργαζομένων που θα τεθεί τον Νοέμβριο σε αναστολή.
Επί των 534 ευρώ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες πως «αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το Δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και πριν τις τελικές ανακοινώσεις. Είναι άλλο πράγμα να υπολογιστεί το Δώρο των Χριστουγέννων στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα στη βάση ενός ονομαστικού μισθού που θα καταβαλλόταν αν δεν υπήρχε το lockdown».
Το Δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους, όπως παγίως προβλέπεται, στις 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι επιχειρήσεις των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που ορίζεται στη σχετική ΚΥΑ του 1981. Υπενθυμίζεται πως η σχετική ΚΥΑ του 1981 προβλέπει πως το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται την 21η Δεκεμβρίου, ενώ «ο εργοδότης μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό που αναλογεί στο επίδομα, χωρίς να μπορεί να το καταβάλει αργότερα».
Τα σενάρια καταβολής
Στο πλαίσιο αυτό οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο προβλέπει οι εργοδότες να καταβάλουν κατ’ αρχήν στους εργαζόμενους το συνολικό ποσό του Δώρου στον προβλεπόμενο χρόνο και ακολούθως οι εργοδότες να λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στη χρονική διάρκεια των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Εναλλακτικά, εξετάζεται οι εργοδότες να καταβάλουν στους εργαζόμενους το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο εργασίας και ακολούθως το κράτος να καταβάλει απευθείας στον εργαζόμενο το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο των αναστολών συμβάσεων. Στόχος είναι το τμήμα του Δώρου που βαρύνει το κράτος να έχει δοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Βασικό ζήτημα που μένει να κλειδώσει είναι αν το τμήμα του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος θα υπολογιστεί εν τέλει επί της ειδικής αποζημίωσης ή επί του ονομαστικού μισθού, καθώς στην πρώτη περίπτωση χιλιάδες μισθωτοί που τέθηκαν ή θα τεθούν σε αναστολή θα χάσουν τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων.