Μπορεί να είναι βασανιστική η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων στις ΗΠΑ αλλά οι διαφορετικές πλειοψηφίες στη Γερουσία έναντι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία. Παράλληλα υπάρχει προσδοκία πως η Fed θα αναλάβει δράση μετά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης τον Οκτώβριο στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Μπορεί να είναι βασανιστική η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων στις ΗΠΑ αλλά οι διαφορετικές πλειοψηφίες στη Γερουσία έναντι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία. Παράλληλα υπάρχει προσδοκία πως η Fed θα αναλάβει δράση μετά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης τον Οκτώβριο στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι αγορές ομολόγων υπέθεσαν ότι η διχοτομημένη διακυβέρνηση θα μείωνε σημαντικά την πιθανότητα δαπανών για κίνητρα και υποδομές το επόμενο έτος, που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο χρέος, και συνεπώς θα υπάρξει λιγότερη προσφορά ομολόγων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις για το 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ να υποχωρήσουν στο 0,74%, έχοντας αγγίξει την πεντάμηνη κορυφή του 0,93% σε ένα διάστημα την Τετάρτη. Η ολονύκτια πτώση των 11 μονάδων βάσης ήταν η μεγαλύτερη κίνηση μιας ημέρας από τον πανικό της αγοράς COVID-19 του Μαρτίου.
Η μειωμένη πιθανότητα δημοσιονομικής τόνωσης των ΗΠΑ θα συσσωρεύσει πίεση στις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για να εισάγουν ρευστότητα, ακριβώς τώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποιούν συναντήσεις για να αποφασίσουν τις νομισματικές τους πολιτικές. Οι ασιατικές αγορές συνέχισαν την ανοδική τους κίνηση σήμερα μετά την άνοδο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ την Τετάρτη.
Η αγορά της Αθήνας ξεκίνησε χθες από αρνητικό πεδίο. Έμεινε εκεί ένα τέταρτο της ώρας και εμφάνισε οριακά κέρδη ως τις 11:00 για να περάσει επί δυο λεπτά σε οριακές απώλειες. Κατόπιν από τις 11:02 ως τις 12:22 διατηρήθηκε σε διαπραγμάτευση με κέρδη για τον μέσο όρο για να περάσει πάλι για λίγο σε πτώση και στις 12:30 με τζίρο 11,4 εκατ. ευρώ μόνο. Έχοντας αλλάξει πρόσημο πέντε φορές, βρέθηκε στις 585,35 με άνοδο +0,15%. Βασικός πυλώνας σε αυτή την εικόνα ήταν ο Τραπεζικός Δείκτης, όταν την ίδια ώρα απώλειες εμφάνιζαν οι δείκτες στις αγορές μετοχών της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Όλα τα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο σημείωναν πόσο αβέβαιο θα παρέμενε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και αυτό πιθανά υπόσκαψε τη διάθεση για συμμετοχή. Το σημαντικό ως τότε ήταν, πως ο ΓΔ είχε καταφέρει, μετά από μια ώρα, να περάσει πάνω από τις 590 μονάδες με χαμηλό τις 581,2. Ήταν και τα τελικά όρια διακύμανσης.
Αφήνοντας την υπόσχεση, πως αν κάποιες εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό ενισχύσουν τη διάθεση για ρίσκο, θα δικαιωθούν οι εγχώριοι παράγοντες που αναγνωρίζουν τη δυνατότητα να φθάσει στο επίπεδο των 600 μονάδων ο ΓΔ. Η παρατήρησή μας, για τη χθεσινή πορεία του ΓΔ στο πρώτο μέρος, αφορά στον συγχρονισμό της εμφάνισης της υπεροχής της ζήτησης έναντι της προσφοράς σε όλες τις αγορές της ευρωζώνης, με την Αθήνα να κορυφώνει τρία λεπτά ενωρίτερα. Αλλά δεν ήταν η ταύτιση στην μεταβλητότητα το βασικό χαρακτηριστικό της συνόδου, γιατί σταμάτησε να υπάρχει από τις 14:00 και μετά. Με αποτέλεσμα στην ΕΕ να εμφανίζονται νέα υψηλά. Εδώ πλησιάστηκαν αλλά δεν ξεπεράστηκαν οι 590,20. Σφραγίδα έβαλε η υποχώρηση των ρυθμών των συναλλαγών. Αρκεί να αναφέρουμε πως το ποσό των 15 εκατ. ευρώ για τον τζίρο ξεπεράστηκε στις 13:58 και ο ΓΔ ήταν τότε με κέρδη +0,80% στις 589,14 μονάδες.
Η αγοραία συναίνεση αναφορικά με τις Τράπεζες είναι δεδομένη. Από την ώρα που ο ΔΤΡ πέρασε κάτω από τις 265 μονάδες η τάση του σταθεροποιήθηκε σε καθοδική. Σταμάτησε στις 30 Οκτωβρίου στις 221,87 μονάδες. Χθες στα πλαίσια μιας αντίδρασης από τα νέα χαμηλά βίου του δείκτη, έφθασε ως τις 256 και έκλεισε στις 250,5 μονάδες. Αν δεν καταφέρει η αγορά να περάσει τον ΔΤΡ τις 265 μονάδες η κάθε προσδοκία για άνοδο του ΓΔ μπορεί να ανατραπεί. Το χαμηλό της εβδομάδας είναι οι 232,92 μονάδες από τη Δευτέρα. Έχει σημασία λοιπόν η δυναμική για τις τράπεζες του 25άρη και για αυτό η κίνησή τους προκαλεί τις αυξομειώσεις στη διάθεση για ρίσκο και στα υπόλοιπα blue chip.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απότομα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου ADP. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δημιούργησαν 365.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, αρκετά χαμηλότερα από τις 600.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τον Σεπτέμβριο είχαν καταγραφεί 753.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.
Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε 4,7% στα 63,9 δις δολάρια τον Σεπτέμβριο από 67,1 δις τον προηγούμενο μήνα. Αν και το χειρότερο εκλογικό σενάριο φαίνεται να επιβεβαιώνεται με το αποτέλεσμα να παραμένει «ανοιχτό» λόγω της μικρής διαφοράς μεταξύ των υποψηφίων στη Wall Street σημειώθηκε άνοδος.
Έτσι, o Dow Jones ενισχύθηκε +1,34% ή 367,63 μονάδες στις 27.847,66, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +2,20% στις 3.443,44 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +3,85% στις 11.590,78 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (+10,7%) και Salesforce (+5,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (-7,1%) και Dow Inc. (-4,7%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI εκτοξεύτηκε 4% στα 39,15 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού πέρασε κάτω από τα 1.900 δολάρια.
Το δολάριο υποχώρησε 0,1% σε σχέση με το ευρώ και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,78%.
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τη ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Η καταμέτρηση των ψήφων για τις αμερικανικές εκλογές είναι σε εξέλιξη, με τον Τζο Μπάιντεν να διατηρεί προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η διαδικασία ως την ανακήρυξη νικητή να προβλέπεται μακρά.
Στα μακροοικονομικά η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο παρέμεινε στάσιμη σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit. Με το αποτέλεσμα του Οκτωβρίου μπαίνει τέλος σε μία τρίμηνη περίοδο ανάπτυξης. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 50,0 μονάδες, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για 49,4 μονάδες και μετά τις 50,4 που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο. Οποιαδήποτε μέτρηση χαμηλότερα από τις 50 δείχνει συρρίκνωση, ενώ όταν είναι υψηλότερη από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +2,05% στις 363,31 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,67% στις 5.883,26 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +1,95% στις 12.324,22 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,44% στις 4.922,85 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα +0,1% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1725 δολάρια από 1,1722 την προηγούμενη.
ΧΑ
Με χαμηλούς όγκους, τέταρτος κρίκος +0,64% στην ανοδική αλυσίδα
Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι εναλλαγές στην υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης ήταν σποραδικές με σύντομα περάσματα από το αρνητικό πεδίο. Αλλά η αγορά μετά τις 12:39 απόκτησε μόνιμα πορεία με θετικό πρόσημο μεταβολής. Μετά από άνοιγμα στις 583,02 με πτωτικό χάσμα (1,46 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (584,48), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο πεδίο, αρχικά. Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου είχε μικρή διάρκεια, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 581,22 από 577,16 μονάδες την Τρίτη στις 10:33. Αλλά σύντομη σχετικά ήταν και η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού είχε διάρκεια 1 ώρας και 3 λεπτά αφού στις 11:33 ο μέσος όρος έφθασε στις 590,22 από 585,52 που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Κατόπιν, μετά από πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 587 και 589,5 μονάδες, ο ΓΔ στις 17:00 οδηγήθηκε στις 588,06 και με τις δημοπρασίες ενισχύθηκε 0,18 της μονάδας. Η αγορά στηρίχθηκε διαρκώς στο ενδιαφέρον των θεσμικών για τις Τράπεζες που οδήγησαν σε κέρδη ως +4,3% τον ΔΤΡ με μία εναλλαγή πρόσημου.
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ προσέφερε νευρικότητα στην πλάγια κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά ψηλότερα από τις 586,5 μονάδες από τις 13:36, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ακόμα ψηλότερα. Ήταν επίπεδο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από πλάγια κίνηση με τον ΓΔ πάνω από τις 586,3 μονάδες στις 13:30 και κάτω από τις 588,3 μονάδες μετά από περίπου 1 ώρα (από 13:30 ως τις 14:35). Διακρίναμε ισορροπία στις αγοραστικές διαθέσεις για τις Τραπεζικές μετοχές το ίδιο χρονικό διάστημα. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη πάνω από τις 256,7 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά χαμηλότερα από τις 250,5 από 246,5 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.
Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι πέρασαν στην πρώτη ώρα, μετά από καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα, σε θετικό πεδίο. Η ζήτηση που εμφανίστηκε σταθερή αργότερα, οδήγησε τους περισσότερους σε μεγάλες θετικές μεταβολές που διευρύνθηκαν μετά τις 16:00. Τελικά οι κινήσεις μετά το πεντάωρο αποδίδονται στο γεμάτο δυναμισμό ανοδικό άνοιγμα που κατέληξε σε σαφώς ανοδική κίνηση στην Νέα Υόρκη με τον Dow στην πρώτη ώρα με κέρδη πάνω από +1,5%. Συνεπώς, είχαμε ανοδικής κατεύθυνσης τάση στην ΕΕ, με κίνηση σχήματος κεραυνού και ενιαία ως προς τη μεταβλητότητα στάση διεθνώς από την ώρα που ξεκίνησαν τα Ασιατικά χρηματιστήρια.
Στην Αθήνα είχαμε, αυτή τη φορά, μερικό συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική με δυσάρεστη ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με κέρδη της τάξης του +0,98% στην πρώτη ώρα, άλλαξε στο τέλος για δεύτερο μέρος σε +0,39%, και έφερε στο φινάλε το +0,64%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 7,02 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 11 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 41,711 από 41,431 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους πάνω από +1,5%, εκτός των Τραπεζών, οι ΑΡΑΙΓ +4,10%, ΜΥΤΙΛ +2,71%, ΟΠΑΠ +2,60%, και ΟΤΕ +1,52%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση από -1,0% και πάνω, ώθησαν ΤΕΝΕΡΓ -3,19%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,19%, ΑΔΜΗΕ -1,84%, ΕΥΔΑΠ -1,78%, και ΒΙΟ -1,06%.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 2,070 από 3,039 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ και ΠΡΟΦ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,851% από 0,890% την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,68%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,98%+3,06% από -1,85%, την ΕΤΕ στο +2,71% από +6,43%, ΕΥΡΩΒ στο +2,28% από +5,24% και την ΠΕΙΡ στο +4,94% από +4,48%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,57% από +0,43%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 20) έναντι των καθοδικών (11 από 4) και δυο οι ΔΕΗ και ΤΙΤC στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,64% οδηγήθηκε στις 588,24 από 584,48 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1386,03 από 1375,41 με άνοδο +0,77%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,050 από 42,178 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,070 από 3,039 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 57 από 61, των καθοδικών 41 από 31 και οι αμετάβλητες ήταν 15 από 23.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η μικρή διακύμανση επέδρασε αρνητικά στις προσδοκίες
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο εναλλάξ, αλλά μετά τις 14:00, μόνιμα σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 5,09 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 10,62 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1364,79 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:34. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:33 και ήταν οι 1390,09 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1385,77. Το κλείσιμο στις 1386,03 από 1375,41 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,77% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,492 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 995 συμβόλαια με ανώτερο τις 1389,00 μονάδες, κατώτερο τις 1360,00 και τελευταίες πράξεις στις 1383,75 από 1376,25 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 3754 από 3559. Επίσης διακινήθηκαν 59 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1384,75 μονάδες, κατώτερο τις 1367,75 και τελευταίες πράξεις στις 1376,75 από 1376,00 μονάδες την Τρίτη τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 155 από 164.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλότερο συγκριτικά. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1450 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 196 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1325 ως τις 1425 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 166 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1325 ως τις 1450 μονάδες σποραδικά. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον αφορούσε σε 41 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1375 και τις 1425 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 12.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 11.500 για ΠΕΙΡ, και στα 998 για ΟΤΕ.
Σήμερα οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο και τα ομόλογα επέκτειναν το χθεσινοβραδυνό ράλι τους. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,7% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018.
Τα μελλοντικά συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 ενισχύθηκαν +0,8%. Τα μελλοντικά συμβόλαια του EUROSTOXX 50 ήταν ελαφρά ανοδικά +0,1% και τα συμβόλαια του FTSE στο +0,2%.
Ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι ξένοι θεσμικοί μπορεί να έγινε με αρκετά χαμηλούς για την εποχή όγκους, αλλά με δεδομένη την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η κίνηση του μέσου όρου σε θετικό κυρίως πεδίο τονίζει την ψυχραιμία των συναλλασσόμενων. Γιατί με το +0,64% στο κλείσιμο της συνεδρίασης συμπληρώθηκαν τέσσερα στη σειρά ανοδικά και χθες ο ΓΔ πέρασε τις 590 μονάδες. Αλλά αν και υπήρξαν ρευστοποιήσεις για την ολοκλήρωση κινήσεων από κυνηγούς κερδών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά δεν γονάτισε αλλά παράλληλα δεν παρακολούθησε τη σταθερά ανοδική πορεία των βασικών δεικτών στην Ευρώπη.
Η Beta Sec. παρατηρούσε: “Κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν στο ξεκίνημα, ενώ οι Επενδυτές θα εστιάσουν στο αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών το οποίο είναι σε εξέλιξη”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Η υπέρβαση του ορίου των 582 μονάδων του ΓΔ είναι ελπιδοφόρο μήνυμα, σε σχέση με τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Όμως, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, σε σχέση με το χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανακήρυξη του νέου Προέδρου, με τις Αγορές να επιθυμούν να συμβεί το ταχύτερο. Στον αντίποδα, η αμφισβήτηση του αποτελέσματος είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναταράξεις στη Wall Street και κατ’ επέκταση σε όλες τις Αγορές του Πλανήτη”.
Η Merit Sec. σημειώνει: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 550 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 600. Τα βλέμματα των Επενδυτών είναι επικεντρωμένα στο αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η FED συνεδριάζει αύριο.
Οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo σημείωσαν αύξηση κατά 12,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις κατά το σύνολο των πρώτων 10 μηνών να είναι, πλέον, μειωμένες κατά 7% σε ετήσια βάση. Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας δυσκολεύουν την διαμόρφωση αξιόπιστων προβλέψεων για την συνολική πορεία του έτους, λαμβάνοντας υπόψη ότι, μέρος της Χώρας, που αντιπροσωπεύει το 20% περίπου του κύκλου εργασιών στην Ελλάδα, τελεί υπό καθολικό lockdown για 14 μέρες.
Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως θα επηρεαστούν σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και ούτε αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός”.
Η Leon Depolas Sec. αναφέρει: “Σε ντέρμπι εξελίσσεται, τελικά, ο εκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ, ενδυναμώνοντας το σενάριο για αυξημένη μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, μέχρι να έχουμε τον Νικητή. Στο εσωτερικό, είχαμε τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου για τον Μυτιληναίο. Επιπλέον, σήμερα ανακοινώθηκαν και οι δείκτες PMI Υπηρεσιών για Γερμανία και Ευρωζώνη”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Έντονη μεταβλητότητα επικράτησε σήμερα στις Διεθνείς Αγορές, όπως και αναμενόταν, με τις δηλώσεις Trump για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο να εντείνουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται να κρίνεται από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στις Πολιτείες - κλειδιά, κάτι που όπως όλα δείχνουν μπορεί να διαρκέσει και μέρες, εφόσον δεν προκύψει κάποια αρνητική έκπληξη στο ενδιάμεσο.
Από τα μέσα Ιουλίου είχε να δει η Αγορά τετραήμερο ανοδικό σερί, το οποίο βέβαια ακολουθήσε την έντονη πτώση της περασμένης εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει ιδιαίτερα κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων. Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει πτωτικός, με την πρόσφατη κίνηση να αποτελεί μια αντίδραση στην πτώση, “αγγίζοντας” τα ισχυρά επίπεδα αντιστάσεων στην ζώνη 590 - 595.
Η Αγορά θα καταφέρει να αποφύγει τον κίνδυνο, μόνο με την κατοχύρωση των 595 μονάδων σε καθαρό ημερήσιο κλείσιμο, διαφορετικά το πιθανότερο σενάριο αποτελεί η καταγραφή νέων χαμηλών για τον ΓΔ, με τις 550 και 520 μονάδες να αποτελούν τις κυριότερες στηρίξεις.
Αντιστοίχως και η τεχνική εικόνα του δείκτη Τραπεζών εμφανίζεται βεβαρυμμένη, με την απώλεια των 265 μονάδων και την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών να έχει φέρει τον κλαδικό δείκτη σε “αχαρτογράφητα νερά”.
Η πρόσφατη ανοδική κίνηση είναι επίσης διορθωτική, με την τάση να είναι έντονα πτωτική όσο ο ΔΤΡ παραμένει χαμηλότερα των 265 μονάδων. Αδυναμία υπέρβασης των προαναφερθέντων ορίων, θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στις 220 και εν συνεχεία 200 μονάδες.
Αν και οι Αγορές φαίνεται προς το παρόν να προεξοφλούν την νίκη Biden, το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί ακόμα, με τις Αμερικανικές εκλογές να έχουν μετατραπεί σε κανονικό “θρίλερ”.
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος όμως, που είναι κάτι που θα αποτιμηθεί σε δεύτερο χρόνο, η ανακοίνωση ενός καθαρού αποτελέσματος με την αποδοχή του Ηττημένου, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποφυγή έντονων αναταράξεων στις Διεθνείς Αγορές εντείνοντας περεταίρω την ήδη αυξημένη μεταβλητότητα”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Πέμπτη 5/11 και τα ομόλογα επέκτειναν το ράλι τους. Ο κίνδυνος για παρατεταμένες αμφισβητούμενες εκλογές παρέμεινε, αν και η μέτρηση προχωρά με ομαλό τρόπο με τον Δημοκρατικό διεκδικητή Joe Biden να βρίσκεται λίγο μπροστά σε βασικές για το κολέγιο των εκλεκτόρων Πολιτείες.
Με τις προσδοκίες για μια τεράστια δημοσιονομική ώθηση πιθανότατα εκτός της ημερήσιας διάταξης, ένα άλλο κύμα με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο ρευστότητας φαινόταν στους διαχειριστές αναπόφευκτο.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,7% αλλά στις 8:45 δική μας ώρα κέρδιζε +2,04% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 592,4 μονάδων από τον Φεβρουάριο του 2018. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε αρχικά +1,1% στην κορυφή εννέα μηνών και στις 8:45 δική μας ώρα κέρδιζε +1,73% και η Νότια Κορέα σημείωνε άνοδο 2,23% ενώ στο πρώτο μέρος ήταν στο +1,7%.
Τα blue chip της Κίνας σημείωσαν άνοδο +1,1%, με την προσδοκία, ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν να μειώσει τους δασμούς του εμπορικού πολέμου και στις 8:45 δική μας ώρα κέρδιζαν +1,41%.
Τα μελλοντικά συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 ενισχύθηκαν +0,8% και τα συμβόλαια του NASDAQ +1,4%.