Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2007 11:48

Νέα σταθεροποιητική «ένεση» από την ΕΚΤ

Νέα «ένεση» ρευστού -η τρίτη- στις χρηματαγορές της ζώνης του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αποφυγή πιστωτικής κρίσης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, θα αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά για να καθησυχάσει τις αγορές, μετά από ανάλογες κινήσεις την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, παρόλο που όπως σημείωσε, οι συνθήκες στις αγορές χρήματος βελτιώνονται.

Η ΕΚΤ επεσήμανε ότι «οι συνθήκες στην αγορά χρήματος εκλογικεύονται και ότι η παροχή επιπλέον ρευστότητας είναι άφθονη».

«Με αυτή την πράξη εξισόρροπησης, η ΕΚΤ στηρίζει περαιτέρω την εκλογίκευση των συνθηκών στην αγορά χρήματος», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση της Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι προχωράει σε δημοπρασία κυμαινόμενου επιτοκίου με κατώτατο επιτόκιο 4%, δανείζοντας συνολικά 47,7 δισ. ευρώ (65 δισ.δολ.) στις τράπεζες έναντι 61,05 δισ. ευρώ στις 10 Αυγούστου.

Η ΕΚΤ, η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν στις χρηματαγορές 254 δισ. δολ. στις 9 Αυγούστου και 135,7 δισ. δολ. στις 10 Αυγούστου ενώ μέσω ανησυχιών για γενικευμένη πιστωτική κρίση.