Εφιαλτικό είναι το σενάριο για τους προσεχείς μήνες στον κλάδο της εστίασης και της αναψυχής, με τους επαγγελματίες να υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης στα ωράρια λειτουργίας θα αποβεί μοιραία, καθώς ήδη οι απώλειες είναι τεράστιες και είναι αναγκαία η λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της δραστηριότητας και η εξασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Από την έντυπη έκδοση
Εφιαλτικό είναι το σενάριο για τους προσεχείς μήνες στον κλάδο της εστίασης και της αναψυχής, με τους επαγγελματίες να υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης στα ωράρια λειτουργίας θα αποβεί μοιραία, καθώς ήδη οι απώλειες είναι τεράστιες και είναι αναγκαία η λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της δραστηριότητας και η εξασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Εν αναμονή της ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -που αρχικά είχε προγραμματιστεί για χθες, ωστόσο λόγω του ισχυρού σεισμού αναβλήθηκε για σήμερα- του νέου σχεδίου δράσης για την ανάσχεση της πανδημίας, που αναμένεται να περιλαμβάνει ένα νέο «πακέτο» περιοριστικών μέτρων σχετικά με τη λειτουργία των σημείων εστίασης, επαγγελματίες εστιάτορες εκτιμούν ότι «εάν εφαρμοστεί το μέτρο που θέλει να κλείνουν τα καταστήματα στις 9 το βράδυ, τότε πολλά μαγαζιά θα κλείσουν, γιατί οι τζίροι είναι πολύ μικροί μέσα στην ημέρα και τα κόστη τρέχουν σαν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις με κανονικό ρυθμό».
Εκπρόσωποι του κλάδου υπογραμμίζουν ότι ο χειμώνας φέτος θα είναι βαρύς. «Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυσκολίες επανεκκίνησης μετά το lockdown Μαρτίου - Μαΐου δεν κατάφεραν να ξεπεραστούν από πολλούς επιχειρηματίες, ενδεχόμενο δεύτερο lockdown και μάλιστα εν όψει των χειμερινών μηνών θα είναι μη αναστρέψιμο». Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία ζητά μέτρα ανακούφισης για τον κλάδο ο οποίος δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η έννοια του lockdown στη χώρα μας προσωποποιείται στον κλάδο της Εστίασης και Αναψυχής. Τα περιοριστικά μέτρα τείνουν να αναφέρονται διαρκώς και αποκλειστικά και μόνο στον κλάδο της Εστίασης και Αναψυχής. Τον κλάδο που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη (330.000 εργαζόμενοι συν 100.000 συνβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας) με μεγάλο πολλαπλασιαστή, ξεκινώντας από τον πρωτογενή και φθάνοντας στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, με ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι και τη στήριξη του πολιτισμού».
Ισοδυναμεί με δεύτερο lockdown
Στο πλαίσιο της επικείμενης ανακοίνωσης νέων μέτρων που θα περιορίζουν ακόμη περαιτέρω το ωράριο λειτουργίας του κλάδου, γεγονός που σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ ισοδυναμεί με δεύτερο lockdown, τονίζεται η ανάγκη προώθησης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων που θα κρίνουν τη διάσωση του κλάδου και τη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας. H ΠΟΕΣΕ προτείνει 5 άξονες στήριξης όπως:
1. Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του κλάδου με μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους κατ’ ελάχιστον των 5.000 ευρώ.
2. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη-εργαζομένου) για το επόμενο εξάμηνο.
3. Μείωση για το 6μηνο Οκτώβριος 2020 - Μάρτιος 2021 κατά 40% του ενοικίου.
4. Μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στις 30/4/21.
5. Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη (τέλος κατάληψης πεζοδρομίου, πλατειών και Δημοτικού Τέλους 0,5% & 5%) για το επόμενο εξάμηνο. Ταυτόχρονα, μερίδα επαγγελματιών τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και οι τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, καθώς, όπως σημειώνουν, «μονάχα η επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν αποτελεί ουσιαστική στήριξη».
Αντιδράσεις στις δηλώσεις για τα καφέ-εστιατόρια
Στο μεταξύ, οι πρόσφατες δηλώσεις Τσιόδρα-Χαρδαλιά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών του κλάδου εστίασης. Συγκεκριμένα, τόσο η αναφορά του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα που σύμφωνα με τους επαγγελματίες, εμμέσως πλην σαφώς, στοχοποιεί τις επισκέψεις σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ ως επικίνδυνες για τη μετάδοση του κορονοϊού, αναφέροντας δημόσια ότι «έχει να επισκεφθεί καφέ ή εστιατόριο από τον περασμένο Φεβρουάριο», όσο και η αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος βάζει στο ίδιο τσουβάλι ευσυνείδητους και ασυνείδητους επαγγελματίες, με τους τελευταίους να συνιστούν μια απειροελάχιστη μειονότητα, προκαλούν την αντίδραση του κλάδου.
Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του σωματείου των επιχειρηματιών της εστίασης, καφέ και μπαρ, «BARECA», σημειώνει: «Οι ιδιοκτήτες της εστίασης και καταστηματάρχες είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν ότι τηρούν στο ακέραιο στη συντριπτική τους πλειονότητα τα μέτρα υγιεινής, έχοντας επενδύσει σημαντικά κονδύλια για την προστασία των πελατών τους και συμμορφώνονται πλήρως με τις υποδείξεις της πολιτείας για την τήρηση των νέων ωραρίων και των κοινωνικών αποστάσεων.
Κάθε γενικόλογο και ατεκμηρίωτο επιχείρημα προς την αντίθετη κατεύθυνση πλήττει τόσο τον κλάδο όσο και τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν από αυτόν». Σημειώνεται ότι το σωματείο αριθμεί 350 επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδεικτικό ετήσιο τζίρο της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολούν 10.000 εργαζομένους.
Μείωση στα ενοίκια για όλους
Tο θέμα των μισθώσεων των καταστημάτων αποτελεί μείζον ζήτημα, με ισχυρές αλυσίδες εστίασης, όπως Goody’s, Everest, Friday’s, KFC, Carpo, Γρηγόρης, να ζητούν την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που να προβλέπει τη μείωση 40% στα ενοίκια για όλους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες δεν έχουν αποτέλεσμα. Το κόστος του ενοικίου αποτελεί βασική δαπάνη η οποία κυμαίνεται από 20% έως 50% των μηνιαίων εξόδων μιας επιχείρησης, τη στιγμή που οι απώλειες στα έσοδα στα εστιατόρια κυμαίνονται σε ποσοστά που ξεπερνούν το 60%. Ενδεχόμενη μείωση του ενοικίου μπορεί να δώσει μια ανάσα στον κλάδο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών εστιατορίων, ο κίνδυνος να υπάρξει μαζικό κύμα λουκέτων στην αγορά είναι ορατός.