Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2007 13:51

ΔΕΗ: Υπεγράφη η άδεια για την κατασκευή μονάδας 120MW στη Ρόδο

Υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκο Στεφάνου, η άδεια παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 120MW στην περιοχή Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή στο Δήμο Νότιας Ρόδου. Η μονάδα θα λειτουργεί σε πρώτη φάση με μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για φυσικό αέριο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, με την κατασκευή της νέας μονάδας, που θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 1η Ιουνίου του 2011, διασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης της Ρόδου και ιδίως των υψηλών αιχμιακών φορτίων της θερινής περιόδου. Επισημαίνεται ότι η φετινή αιχμή της Ρόδου ανήλθε σε 193,5MW και καλύφθηκε με την ενίσχυση της υπάρχουσας δομής στο νησί με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 23MW που τοποθέτησε η ΔΕΗ μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ και έγκριση που χορηγήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Με τη σημερινή χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ για μονάδα 120MW, με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου και εν συνεχεία φυσικό αέριο, όταν αυτό καταστεί δυνατόν, στην περιοχή Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή της Ρόδου, διασφαλίζεται ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της νήσου έως και το 2020», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής των 150KV Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, ενώ όπως είπε, στην τελική φάση του βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη Λέσβο και τη Σάμο.

Εξάλλου, προωθείται από τη ΔΕΗ, σύμφωνα και με τη ΜΑΣΜ 2006-2010, ο διαγωνισμός για την υποβρύχια διασύνδεση των Κυκλάδων με το Λαύριο, με την οποία, όπως σημείωσε ο υπουργός, «θα λυθεί οριστικά ο ενεργειακός εφοδιασμός των Κυκλάδων, αφού θα αποτελούν μέρος του Διασυνδεδεμένου Συστήματος της χώρας».