«Καθίζηση» έχει υποστεί ο παγκόσμιος τουρισμός, με τις απώλειες να φτάνουν το 70% στο οκτάμηνο για τις ταξιδιωτικές αφίξεις, ενώ τα έσοδα έχουν μειωθεί κατακόρυφα, κατά 730 δισ. δολάρια, το ίδιο διάστημα σε σχέση με πέρυσι.
Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
«Καθίζηση» έχει υποστεί ο παγκόσμιος τουρισμός, με τις απώλειες να φτάνουν το 70% στο οκτάμηνο για τις ταξιδιωτικές αφίξεις, ενώ τα έσοδα έχουν μειωθεί κατακόρυφα, κατά 730 δισ. δολάρια, το ίδιο διάστημα σε σχέση με πέρυσι. Δραματικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, αναφορικά με την πορεία του τουρισμού φέτος, που μετρά 700 εκατ. λιγότερους τουρίστες στο οκτάμηνο, ενώ σε ό,τι αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η κατάσταση είναι χειρότερη, με τις διεθνείς αφίξεις να είναι μειωμένες κατά 81% και 79% αντίστοιχα. Η τελευταία, μάλιστα, εκτίμηση για την επιστροφή στην προ πανδημίας κανονικότητα για τον παγκόσμιο τουρισμό υπολογίζεται μετά το 2023.
Οι απώλειες σε έσοδα, σύμφωνα με τον ΠΟΤ, είναι οκτώ φορές περισσότερες σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. «Αυτή η άνευ προηγουμένου πτώση έχει δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili, και προσέθεσε: «Είναι επείγουσα η ανάγκη για ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, εγκαίρως και συντονισμένα».
Όλες οι περιοχές κατέγραψαν μεγάλες μειώσεις στις αφίξεις τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Η Ασία και ο Ειρηνικός, η πρώτη περιοχή που υπέφερε από τον αντίκτυπο του COVID-19, σημείωσαν μείωση κατά 79% στις αφίξεις, ακολουθούμενες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (και οι δύο - 69%), την Ευρώπη (-68%) και την Αμερική ( -65%).
Μετά τη σταδιακή επανέναρξη των διεθνών συνόρων, η Ευρώπη σημείωσε συγκριτικά μικρότερες μειώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (-72% και -69%, αντίστοιχα). Ωστόσο, η ανάκαμψη ήταν βραχύβια καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επανήλθαν μετά και τη νέα αύξηση των κρουσμάτων.
Στην άλλη πλευρά, η Ασία και ο Ειρηνικός σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις με -96% και τους δύο μήνες, αντικατοπτρίζοντας το κλείσιμο των συνόρων στην Κίνα και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην περιοχή.
Τέλος, η ζήτηση για ταξίδια παραμένει σε μεγάλο βαθμό μειωμένη λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία. Με βάση τις τελευταίες τάσεις του ΠΟΤ, η συνολική πτώση θα είναι κοντά στο 70% για ολόκληρο το 2020.
Η ανάκαμψη
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΤ προβλέπει ανάκαμψη στον διεθνή τουρισμό το 2021, κυρίως το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, περίπου το 20% των εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να έρθει από το 2022 και μετά. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θεωρούνται ως το κύριο εμπόδιο για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, συνδυαστικά με την αδυναμία περιορισμού της πανδημίας και τα χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης που δείχνουν οι καταναλωτές. «Η έλλειψη συντονισμένης συνεννόησης μεταξύ των χωρών για τη διασφάλιση εναρμονισμένων πρωτοκόλλων, καθώς και το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον αποτελούν επίσης σημαντικά εμπόδια για την ανάκαμψη του τουρισμού» σημειώνει ο ΠΟΤ