Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2007 12:50

Nokia: Ζητά απαγόρευση εισαγωγής τσιπ της Qualcomm στις ΗΠΑ

Την απαγόρευση της εισαγωγής ορισμένων τσιπ της Qualcomm στις ΗΠΑ ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου (ITC) της χώρας η Nokia, κατηγορώντας την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί παράνομα πατέντες της.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο υποστηρίζει ότι η Qualcomm χρησιμοποιεί τις πατέντες της σε συγκεκριμένα τσιπ GSM/WCDMA και CDMA2000. «Οι τεχνολογίες αυτές είναι σημαντικές για την επιτυχία της Nokia, καθώς επιτρέπουν στα προϊόντα της να έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι αυτών των ανταγωνιστών», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι εν λόγω πατέντες σχετίζονται με τεχνολογίες βελτίωσης της λειτουργίας και της αποδοτικότητας της συσκευών ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και με τεχνολογίες που εξασφαλίζουν χαμηλότερο κατασκευαστικό κόστος, μικρότερο μέγεθος των προϊόντων και μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η νομική μάχη των δύο εταιρειών, που έχει ξεκινήσει από τις 9 Απριλίου, ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επενδυτές και γενικότερα τη βιομηχανία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.