Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 11:15

Talk of the market: Ο κορωνοϊός πιέζει ΕΣΥ και οικονομία

Καθώς κλιμακώνεται το κύμα της πανδημίας ασκεί πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στην οικονομία την ώρα που παραμένει ανοιχτό το μέτωπο με την Τουρκία. Στο σκηνικό προστίθενται και οι πιέσεις που εκδηλώνονται στις διεθνείς αγορές, γεγονός που άλλωστε είχε ως συνέπεια χθες τη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες, με απώλειες 2,67% και αξία συναλλαγών στα 69 εκατ. ευρώ. Σήμερα επιχειρείται εκτόνωση.

Καθώς κλιμακώνεται το κύμα της πανδημίας ασκεί πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στην οικονομία την ώρα που παραμένει ανοιχτό το μέτωπο με την Τουρκία. Στο σκηνικό προστίθενται και οι πιέσεις που εκδηλώνονται στις διεθνείς αγορές, γεγονός που άλλωστε είχε ως συνέπεια χθες τη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες, με απώλειες 2,67% και αξία συναλλαγών στα 69 εκατ. ευρώ. Σήμερα επιχειρείται εκτόνωση.

Αρνητικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την πρόταση των βασικών μετόχων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η μετοχή υποχώρησε κατά 24,3% παρασύροντας το σύνολο του τραπεζικού κλάδου αλλά σήμερα αντιδρά θετικά ανοίγοντας με κέρδη άνω του 4%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη βάση μετρητών για την περίοδο του Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο ύψους 11,269 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,544 δισ. ευρώ και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 7,011 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,568 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,474 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,497 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,722 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου. Η υστέρηση εσόδων οφείλεται κυρίως, στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φορολογικών εσόδων. 

Τις τελευταίες εβδομάδες τα moratoria των τραπεζικών δανείων έχουν λήξει σε πολλές χώρες της ΕΕ και οι πληρωμές έχουν ξαναρχίσει αλλά οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και δεν αποκλείεται η συσσώρευση επισφαλών δανείων, κατά τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του SSM, Andrea Enria. Σε άρθρο του στους FT αναφέρεται σε σενάριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με το οποίο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,4 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα των οικονομικών κρίσεων του 2008 και της κρίσης κρατικού χρέους στην ΕΕ το 2011. 

Ο κ. Enria θεωρεί ότι η ορατότητα παραμένει χαμηλή ενώ μια κακή τράπεζα σε ολόκληρη την ΕΕ θα ήταν μια καλή λύση, καθώς το σοκ είναι συμμετρικό και εξωγενές και άρα επιτρέπει μια πανευρωπαϊκή απάντηση στο φαινόμενο των νέων κόκκινων δανείων.

Η Βουλή ενέκρινε τον νέο πτωχευτικό νόμο εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης των βουλευτών. Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και υπόσχεται να δώσει στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες μια “δεύτερη ευκαιρία” για την αναδιάρθρωση του χρέους τους τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τον δημόσιο τομέα, με ρυθμίσεις έως και 240 δόσεις για 20 χρόνια. Εάν οι δανειολήπτες δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν θα δηλώνουν χρεοκοπία και θα διαγράφονται εντός ενός έως τριών ετών όλα τους τα χρέη ενώ θα εκκαθαρίζονται και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Παρατείνεται το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας και καλύπτει συνολικά επιχειρήσεις σε 72 πληττόμενους ΚΑΔ και για τον μήνα Οκτώβριο ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει προαναγγείλει την επέκταση του μέτρου εάν χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους και πιθανόν τους πρώτους μήνες του 2021. 

“Άρχισαν τα όργανα” στην Εστίαση και μετά τις μικρές επιχειρήσεις, μπαρ και μεμονωμένα εποχιακά καταστήματα, που κατεβάζουν ρολά το ένα μετά το άλλο αδυνατώντας να διαχειριστούν το εκρηκτικό κοκτέιλ συσσωρευμένων υποχρεώσεων και φθίνουσας ζήτησης, τώρα φαίνεται να “εγκαταλείπουν” και μεγάλοι παίκτες θεωρώντας κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο. Η χθεσινή ανακοίνωση της αλυσίδας Βενέτη ότι κλείνει πέντε καταστήματα στον νομό Αττικής περιορίζοντας το δίκτυο της, που αριθμούσε 110 καταστήματα πανελλαδικά στις αρχές του έτους, αποτελεί ένα ηχηρό “καμπανάκι” για τον κίνδυνο να λάβουν μαζικό χαρακτήρα τα λουκέτα. Ο κλάδος ζητά πιο δίκαιο πλαίσιο για τις νέες συμβάσεις ενοικίων.

Tο 80% της Data Communication εξαγόρασε η Epsilon Net δημιουργώντας τον μεγαλύτερο όμιλο επιχειρηματικού λογισμικού στην ελληνική αγορά πληροφορικής. Το συνολικό τίμημα της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 6.300.000,00 ευρώ.

naftemporiki.gr